Pracovna Feng Shui nastartuje produktivitu a kreativitu

Zařiďte si pracovnu podle Feng Shui. Tato starodávná nauka vám pomůže s produktivitou a organizací prostoru. To ale není všechno. Podle Číňanů má Feng Shui vliv i na inspiraci, kreativitu, bohatství a kariérní růst.

Feng Shui (někdy také Feng-Šuej) je čínská nauka o vztahu člověk a prostoru. Zabývá se tím, jak uspořádat prostor okolo nás, tak aby nám přinášel radost, zdraví, prosperitu a abychom se v něm cítili dobře. Pracuje nejen s rozmístěním nábytku, ale i s jeho tvary, barvami, dekoracemi a bytovými doplňky.

Lze ji aplikovat nejen na interiér, ale i zahradu či celkovou architekturu. Feng Shui ale neredukujme jen na nauku. Je to hotové umění, které dokáže obyčejný prostor proměnit v oázu harmonie.   

Jak funguje Feng Shui pracovna?

Když se řekne harmonie, asi si představíte klid a relaxaci. Ale harmonický prostor dokáže nejen to. Umí také nastartovat produktivituvylepšit váš pracovní výkon. Harmonický znamená, že jsou všechny elementy a energie čchi v rovnováze. A tehdy vám přinesou největší užitek.

V pracovně Feng Shui se tedy snažíte dosáhnout balancu, který podpoří nové nápady, pracovní morálku a přinese vám úspěch. Rozhodně to není tak, že byste do Feng Shui pracovny přišli a okamžitě usnuli. Není určená k odpočinku, ale k práci.  

jak zařídit pracovnu podle feng shui

Základní pravidlo zní – ukliďte si

Než se pustíme do uspořádání místnosti, je důležité zmínit jedno základní pravidlo. A tím je – mějte vždy uklizeno. Aby mohla energie čchi volně proudit, v prostoru ji nesmí nic blokovat. Tím myslíme nejen běžný nepořádek a špína, ale i nepotřebné věci a „lapači prachu“.

Čchi je životní energie, která je ve všech předmětech kolem nás i v nás. Proudí prostorem a ovlivňuje, jak se cítíme, jestli jsme zdraví nebo jak se nám daří. Feng Shui učí, jak s energií čchi pracovat, abyste z toho měli prospěch.

Když čchi volně proudí a je vhodně usměrněná, odrazí se to pozitivně na vaší náladě a výkonu. Jak uklidit podle čínské nauky jsme si probrali v článku Úklid podle Feng Shui. Podle těchto zásad by v místnosti mělo být jen to, co opravdu potřebujeme k práci, případně pár dekorací, které přilákají bohatství a štěstí. Dostatečný prostor v místnosti vám umožní růst.

Propracovaná organizace prostoru je dalším z důležitých elementů Feng Shui (pořadače, poličky, nástěnky, regály atd.). Nic by se nemělo jen tak povalovat po stole.

feng shui pracovna

Barvy volte povzbudivé, ale ne agresivní

Barvy pracovny podle Feng Shui by měly být tlumené, příjemné a lehce povzbudivé. Vyhněte se saturovaným odstínům, které by vás vyrušovaly při práci. Základové barvy můžete zvolit neutrální (bílá, krémová, béžová, šedá) a jako akcent zvolte něco výraznějšího, ale stále platí, že se snažíme saturované barvy minimalizovat. V některých případech je lepší sáhnout po jemném pastelu. Akcent zakomponujte v podobě pracovní podložky, koberečku atd.  

  • Černá: posiluje intuici, moudrost a společenské vazby.
  • Žlutá: zlepšuje soustředění a posiluje vůli. Obdobně působí hnědá.
  • Fialová: podporuje kreativitu.
  • Zelená nebo modrá: nové začátky a povzbuzení.
  • Bílá: vnese do místnosti smysl pro organizaci, krásu a preciznost.
  • Červená: je barvou vášně a inspirace.

Stůl a nábytek

Ve vaší pracovně by měl být stůl, který je určený pouze pro práci. V symbolické rovině znamená takový pracovní stůl jistotu a stabilní kariéru. Proto by měl být kvalitní a bytelný. Zároveň ale dostatečně prostorný.

Pracovní deska by měla být v pozici, kdy vidíte na dveře a máte přehled o prostoru v místnosti. Vyvarujte se následujícímu:

  • Stůl by neměl být přímo čelem ke dveřím, ale ani zády k nim. Podvědomě nám je to nepříjemné.
  • Stůl neumisťujte do jedné linie se dveřmi a oknem. Rušil by vás přímý tok energie, který tudy proudí.

Jako materiál nábytku doporučujeme dřevo. Feng Shui obecně preferuje přírodní materiály, jelikož v sobě mají živou energii a vnáší do prostoru harmonii. Dřevo ovšem také podporuje kreativitu a růst. Pomůže vám přilákat peníze a úspěch.

Jestli je to možné, pořiďte si nábytek s oblými hranami. Špičaté totiž působí rušivě. Jestli to jinak nejde, natočte je tak, aby hrany při sezení u stolu nesměřovaly směrem k vám.

Pracovní židle by měla být pohodlná a dostatečně vysoká. Nejlepší je, když má opěrku, která ochrání hlavu před negativní energií. Myslete na ergonomii práce, polohovatelné modely jsou nejlepší variantou. Barevně ji vylaďte se zbytkem místnosti, inspirujte se vlastnostmi barev podle Feng Shui.

domácí pracovna

Pracovní koutek musí být oddělený od prostoru odpočinku

Dalším důležité pravidlo se týká umístění pracovny. Měla by být jasně oddělená od místa, kde odpočíváte. Proto by se neměla umisťovat do ložnice. Jestli ale nemáte jinou možnost a koutek pro práci musíte postavit ve stejné místnosti, kde relaxujete, ujistěte se, že prostor dostatečně oddělíte.

K tomu poslouží například paraván, závěs, ale třeba i regál s květinami nebo knihovna, kterou přepažíte svůj pracovní koutek. Podle zásad Feng Shui se tyto dvě oblasti (pracovní a odpočinková) zkrátka nemíchají. Rušilo by vás to při usínání. Přítomnost postele zase podkopává pracovní morálku.

Přilákejte bohatství a úspěch

Aktivujte koutek bohatství (čínsky xun). Najdete ho tak, když se postavíte do vchodových dveří čelem dovnitř pracovny a podíváte se do nejvzdálenějšího levého rohu. Do tohoto koutku umístěte buď samotný stůl, nebo ho aktivujte tak, že do něj vložíte sošku kočky nebo žáby. Alternativou je talisman s ametystem nebo samotný ametyst zavěšený na stěně.

Úspěch podpoříte i dalšími dekoracemi. Umístěte si do zorného pole obrazy, které vás inspirují. Nebo nástěnku s cíli. Myslete na element vody. Inspiruje a přináší nové nápady. Zakomponujte ho do místnosti formou akvária nebo malé fontánky.

Prostor pro ženu a pro muže

Podle Feng Shui by měl být v domácnosti mužský a ženský element v rovnováze. Proto byste měl každý mít svůj „pracovní“ koutek, který bude patřit jen vám. Nehodí se pracovnu sdílet. Jestli to ale jinak nejde, dejte si pozor na pozici v prostoru. Nepracujte zády k sobě, ale ani čelem. Tyto pozice totiž vytváří konflikt.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat