30+ tipů, jak ušetřit za zemní plyn

Pokud máte ve vaší domácnosti zemní plyn a používáte ho na ohřev vody, na vaření, na vytápění celého domu nebo na cokoliv jiného, zbystřete. V současné době se zdražuje úplně všechno včetně potravin a komodit jako jsou elektřina, pohonné hmoty či zemní plyn. A proto jsme pro vás připravili jednoduché a úsporné rady a tipy, které vám pomohou, jak ušetřit na účtech za plyn. Kromě úsporných opatření máte možnost využít i nové technologie, které snižují provozní náklady. Pokud vás téma šetření zajímá i v dalších oblastech, můžete se podívat na další všeobecné tipy a rady, jak ušetřit v našem nákupním rádci.

Jak ušetřit v domácnosti

Vyměňte dodavatele plynu

Ušetřit na plynu se dá například tím, že si necháte porovnat nabídky dodavatelů. A vyměníte svého stávajícího dodavatele za toho, který vám nabídne výhodnější podmínky. Změna dodavatele není nic těžkého, a pokud zvolíte tohoto správného můžete snížit své roční náklady energií až o stovky korun. Dbejte na to, abyste si novou smlouvu a všeobecné obchodní podmínky přečetli důkladně. Nezapomeňte ověřit dodavatele, s kterým chcete podepisovat smlouvu. Dávejte si také pozor na uvedené akční ceny, aby v nich bylo zahrnuto DPH. Prolustrujte si firmu samotnou, nakonec si ověřte, zdali je výsledná cena konečná, protože některé nabídky nemají zahrnutou výslednou cenu, ale může si dodavatel k samotné nabídce připojit i další poplatky navíc. Pokud u vás dojde ke změně dodavatele nezapomeňte na samoodečet plynu a nahlášení této informace novému dodavateli do 5 dnů

Pokud potřebujete najít číslo plynoměru nebo hledáte vašeho distributora sítě, k pomoci vám budete tento přehledný článek, který najdete zde.

Vypněte hlavní uzávěr plynu

Víte, že pojedete na dovolenou nebo na pár dní k rodičům? Nezapomeňte vypnout hlavní přívod plynu. Předejdete tak možným nehodám a dalším kolizím, které by se vám mohli finančně prodražit. Více tipů, jak ušetřit za dovolenou nebo na dovolené se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit na dovolenou.

Vyměňte kotel za novější

Pokud máte finanční prostředky, zainvestujte do nového kotle na plyn. Moderní kotle jsou účinnější, úspornější a jsou schopné ušetřit náklady za vytápění plynem až o třetinu. Nové plynové kotle jsou také ekologičtější a k některým z nich lze například připojit i jiné zdroje tepla, jako jsou solární panely nebo kamna. Samotná investice do nového kondenzačního kotle na zemní plyn se rychle vrátí, uvádí se zpravidla okolo 5 let. 

Pravidelná údržba plynového kotle 

Pamatujte, že i plynový kotel, potřebuje pravidelnou kontrolu, servis a důkladné vyčištění jeho komponent. Dobře vyčištěný a správně nastavený plynový kotel vám může zajistit úsporu v řádech tisíců korun za rok. Nejlépe uděláte, když údržbu provedete vy nebo odborník před začátkem topné sezóny. Dodržujte tyto zásady díky vaší bezpečnosti, ale také díky tepelným i jiným ztrátám. 

Zkontrolujte plynovou topnou soustavu

Ještě předtím, než začne zima je vhodné alespoň jednou za rok zkontrolovat kompletně celou otopnou soustavu včetně toho, zdali neuniká teplonosná kapalina nebo voda. Dobře seřízený plynový kotel včetně celé otopné soustavy vám zajistí úsporu v řádech tisíců korun. 

Program Nová zelená úsporám

Program Nová zelená úsporám je výhodný program, který se zaměřuje na úspory energie v budovách a bytech. Program podporuje renovaci rodinných a bytových domů (zateplení fasády, střechy, stropů, výměna oken a dveří), stavbu rodinných a bytových domů v tzv. pasivním standardu (pasivní domy), nákup rodinných domů a bytů s velmi nízkou energetickou náročností, solární termické a fotovoltaické systémy, akumulační nádrže na zachytávání dešťové vody, využívání odpadní vody, zelené střechy, venkovní stínicí techniku a další. Více tipů, jak ušetřit na stavbě domu se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit na stavbě domu

Jak ušetřit za topení 

Kombinujte různé způsoby vytápění

Slyšeli jste pojem studené teplo? Tak označují někteří uživatelé vytápění zemním plynem. Častokrát je nejlepší kombinace různých způsobů vytápění. Pokud máte plynový kotel, pořiďte si k tomu další kombinaci, například krbová kamna na dřevo či uhlí nebo kotel na dřevo, pelety či elektřinu. Vytápění plynem ve velkých domech je obecně velmi drahé a někdy nedostačující, tudíž můžete plynový kotel například využívat k přitápění a udržení teploty v domě, když nejste doma. Až večer přijde z práce, tak si můžete zatopit dřevem, uhlím nebo elektřinou. Více tipů, jak ušetřit za elektřinu se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za elektřinu

Odvzdušnění radiátoru

Radiátory je nutné odvzdušňovat pravidelně. Jestliže nejsou radiátory odvzdušněné, jsou tzv. zavzdušněné a tím pádem nemusí topení fungovat dobře. Obvykle radiátor bude topit málo nebo vůbec, tzn., že bude radiátor horký u regulačního ventilu, ale druhá strana radiátoru bude studená. Zavzdušnění také poznáte podle toho, že v radiátorech se objevují divné zvuky, praskání, klepání či bublání. V tomto případě na nic nečekejte a odvzdušněte radiátor, co nejdříve. Pokud proces odvzdušnění nepomáhá může být nízký tlak v otopné soustavě nebo nízký tlak kotle. Problém řešte s odborníky. 

Snižte si teplotu doma o 1-2 °C

Vytopit kotlem na plyn celou domácnost vás může přijít na velké peníze. Snižte si o 1 až 2 °C teplotu v domácnosti. Uvádí se, že ideální teplota by se měla pohybovat okolo 18-20 °C. Zdravý člověk se může cítit dobře i okolo 18 °C. Pokud je vám chladněji oblékněte se více. Pamatujte, že není dobré místnosti zbytečně přetápět na vysoké teploty. Snažte se najít vhodnou teplotu, aby vaše tělo cítilo balanc a žádné negativní dopady na něj. Dlouhodobě nízké teploty (nižší než 18 °C) způsobují ochlazení organismu a způsobí větší náchylnost k infekcím. Naopak teploty, které jsou dlouhodobě nad 22 °C způsobují snížení odolnosti vůči infekcím a dalším bakteriím a vytváří podmínky pro vznik astmatu nebo alergií. Přehřátí organismu může také způsobit srdeční problémy nebo poruchy soustředění a zvýšené pocení.

Základní pravidlo uvádí, že pokud je snížena teplota o jeden stupeň, může být úspora nižší o 6 %. 

Nepřetápějte místnosti v domácnosti

Neustálé přetápění místností v domě způsobuje negativní dopady na zdraví člověka, ale také vysoké účty za energie. I v zimě má smysl větrat. Nejlépe, když si nastavíte v každé místnosti teplotu individuálně. Například v obývacím pokoji a v koupelně by teploty měly být nejvyšší. Vhodná teplota pro obývací pokoje je okolo 20-22 °C, v koupelně až 24 °C. V ložnici si naopak dopřejte nízké teploty 16-18 °C, bude se vám lépe spát a odpočívat. V kuchyni stačí okolo 18-21 °C. Místnosti v domě jako jsou chodba, předsíň, spíž, schodiště, hala a další obslužné prostory domu zbytečně nepřetápějte a dodržujte teploty chladnější okolo 15-18 °C, protože tyto teploty jsou dostačující.

Pořiďte si termostat

Mnoho domácností, které topí plynem protopí velké peníze, právě tím, že jim doma chybí termostat. Termostat je praktický pomocník, který zajistí jednoduché ovládání kotle a jeho nastavení, průběh topení a naprogramování teplot v jednotlivých místnostech zvlášť. Některé chytré termostaty zajistí nastavení a další funkce prostřednictvím mobilní aplikace, kterou si stáhnete do svého chytrého telefonu či tabletu.

Termostatické úsporné hlavice na radiátor

Praktickým pomocníkem, jak ušetřit za plyn jsou termostatické úsporné hlavice. Tyto hlavice fungují v boji proti přetopení domácnosti. Pořiďte si termostatické úsporné hlavice na své radiátory. Obvykle jsou vhodné na většinu běžných radiátorů. Montáž a nastavení je jednoduché a téměř bez nářadí. Úporné hlavice vám zajistí úsporu klidně až 30 % nákladů na topení.   

Nevypínejte topení

Jednoduchá rada, jak ušetřit je, že nebudete vypínat topení, když půjdete do práce. Raději snižte teplotu na 16-18 °C. Vychladlý nebo vymrzlý byt je náročnější na vytopení, proto i spotřeba energie bude o to větší. Pokud jedete na delší čas pryč, teplotu snižte například na 15-16 °C. 

Zavírejte dveře

Jednoduchá rada, která vám ušetří náklady za plyn. Zavírejte dveře, protože teplo uniká ven. Na chodbě nebo na verandě vám postačí například 17 °C. Logicky když budete mít otevřené dveře do chladných místností, budete muset o to více topit. Více tipů, jak ušetřit za topení se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za topení.

Vypněte radiátory, když větráte

Větrání je důležité. Výhodnější je intenzivní a krátké větrání než přes celý den pootevřené okno. Ideálně uzavřete termostatickou hlavici na radiátoru, otevřete na chvíli okno dokořán, vyvětrejte a poté opět radiátor zapněte. 

Pořiďte závěsy nebo rolety do oken 

Jestliže nemáte finanční prostředky na výměnu oken, zkuste jednoduché řešení. U starých oken postačí alespoň, když vyměníte staré těsnění za nové. Dalším úsporným řešením je, že v zimních a chladných období vám pomohou závěsy v oknech. Oknem totiž uniká nejvíce tepla. Pořiďte si závěsy, žaluzie, popřípadě rolety. Omezíte jak únik tepla a zároveň studený vzduch z venku se nedostane k vám dovnitř. 

V letních měsících mějte přes den zatažené závěsy, popřípadě rolety, protože vám pomohou k tomu, aby se váš dům nepřehříval.

Volné radiátory

Odnaučte se jeden zlozvyk. Přestaňte zakrývat radiátory dlouhými závěsy, záclonami či jinými textiliemi a nesušte na nich vyprané oblečení. Také si dávejte pozor, jak blízko radiátorů máte nábytek nebo další vybavení. Pamatujte na pravidlo, že čím je radiátor více odkrytý, tím levněji a lépe bude vyhřívat danou místnost.

Tepelně izolační fólie za radiátor 

Je to praktická pomůcka, která je efektivní, pokud nemáte finanční prostředky na zateplení domu, výměny starých oken za nové nebo máte ve starém domě, radiátory, které nikdy nebyly měněny. Tepelně izolační fólie funguje prostřednictvím materiálu, tj. hliníkové fólie, která teplo odráží zpět do interiéru domácnosti a stěna za radiátorem není přehřátá. Pořizovací cena je velmi nízká. 

Vyměňte stará okna za nová

Pokud máte dostatek finančních prostředků, tak je investujte na výměnu starých oken za nová a úspornější. Technologie se posunula a v současnosti jsou okna tak kvalitní, že už nebudete muset řešit žádný únik tepla. 

Vyměňte těsnění v oknech

U starých oken postačí alespoň, když vyměníte staré těsnění za nové. Ušetříte za zbytečný únik tepla ven.

Vyměňte staré dveře za nové

Pokud jsou vaše vstupní dveře natolik zničené, bude lepší zainvestovat do nových dveří. Díky tomu vaše teplo nebude unikat z bytu ven. 

Jak zjistit, zdali jsou vstupní dveře dobře zajištěné a těsnící? Zapalte svíčku a tu postupně posunuje směrem ke dveřím. Pokud bude hořet plamen rovně a nebude se kymácet, jsou dveře a její těsnost perfektní.

Vyměňte těsnění ve dveřích

Zkontrolujte, zdali vám neuniká teplo například prostřednictvím vnitřních nebo vstupních dveří v domě. Vyměnit těsnění u dveří je vhodné pro ty, co nemají dostatek finančních prostředků za výměnu nových dveří.

Zateplete celý dům

Kompletní zateplení celého domu má smysl. Pamatujte, že kvalitně a dobře provedené zateplení domu vám může poskytnout optimální a dobré podmínky pro celý rok. V létě se obejdete bez klimatizace, a naopak v zimě ušetříte za vytápění plynem a vysoké ceny topení. 

Termoizolační folie na okna 

Máte okna jen s jedním sklem a nebo si nemůžete dovolit výměnu starých za nové? Doporučujeme zvážit investici alespoň do termoizolační folie. Fólie umí snížit únik tepla až o 20-30 %. Díky tomu ušetříte za topení plynem v řádech stovek korun ročně.

Jak ušetřit na vaření

Používejte při vaření pokličku 

Pokud vaříte na plynovém sporáku či plynové varné desce, tato rada se vám bude jistě hodit. Obyčejná, dobře padnoucí poklička na hrnec totiž umí snížit až 4krát spotřebu plynu při vaření. Pokud chcete úspornější provoz a zároveň mít rychle uvařeno, používejte poličky. 

Používejte tlakový hrnec

Tlakový hrnec je praktický pomocník, který by neměl chybět v žádné domácnosti. Tlakový hrnec vám zajistí výrazněji rychlejší proces vaření a přípravy pokrmů. Pomocí vyššího tlaku připraví jídlo bezpečně a rychleji. Uvádí se, že spotřeba plynu může být snížena již o polovinu.

Na malém sporáku, malý hrnec

Jestliže chcete ohřívat na plynovém sporáku či plynové varné desce malé množství vody, použijte malý hrnec a malý hořák.

Ohřívejte jen potřebné množství vody

Jak ušetřit za plyn a vodu? Ohřívejte jen potřebné množství vody, které doopravdy potřebujete. Ať už ohříváte vodu v rychlovarné konvici nebo v hrnci na sporáku. Více tipů, jak ušetřit za vodu se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za vodu

Vyměňte plynový sporák za indukci

Pokud máte plynový sporák a chcete investovat do nového sporáku či varné desky, tak vám jednoznačně doporučujeme indukční varnou desku. Šetří, jak váš čas, tak i spotřebu energie. Uvádí se, že indukční desky jsou až o 100 % rychlejší než desky sklokeramické nebo plyn. Výkon indukce se dá plynule a velmi rychle regulovat. Indukční varná deska obecně funguje chytře, tzn., že pokud není hrnec na desce neprodukuje žádné teplo a varná deska se po malé chvíli automaticky vypne sama. Pokud z varné desky sundáme hrnec, deska se velmi rychle ochladí.

Stejná velikost nádobí a plynového hořáku

Pokud chcete ušetřit za plyn, používejte správně plynové hořáky. Průměr plynového hořáku byl měl být stejný jako průměr hrnce. Používání malého hrnce na velkém hořáku a většího hrnce na malém hořáku je neekonomické a tím více spotřebujete plynu při vaření.

Kvalitní nádobí

Pořiďte si kvalitní nádobí na vaši plynovou varnou desku. Ideální jsou hrnce a další nádobí, které snesou vysoké teploty. Ideální materiály jsou například lité železo, hliník nebo ocel. V porovnání indukce nebo sklokeramiky a plynové varné desky, je výhoda, že nádobí u plynu nemusí mít rovné dno. Kvalitní nádobí a dobře zvolená velikost hrnce či pánve může snížit další náklady na spotřebované energie. 

Teflonové pánve nejsou pro plynové sporáky příliš vhodné, jelikož jejich povrch není přizpůsoben vysokým teplotám. Nahraďte pánev teflonovou například za pánev s keramickým povrchem.

Užívejte si více grilování

Abyste více ušetřili za plyn, nahraďte vaření nebo pečení v troubě za venkovní gril. Gril můžete mít na uhelné brikety, uhlí nebo na obyčejné dřevo. Další výhodou je, že grilované maso a další pokrmy mají lepší chuť a vůni.

Vodu ohřejte nejprve v rychlovarné konvici

Tento tip se bude hodit například pro ty, co mají plyn. Pokud víte, že máte pomalejší hořáky a potřebujete uvařit vodu například na těstoviny vyzkoušejte tuto praktickou radu, která vám ušetří jak čas, tak i spotřebu energie. Nejprve vodu uvařte v rychlovarné konvici a poté ji dejte na plotýnku. Zajistí to rychlejší var vody. 

Troubu vypínejte 5-10 minut před koncem

Existuje jednoduché pravidlo, díky kterému můžete ušetřit na energiích. Plynovou troubu vypínejte 5-10 minut před uplynutím doby, kdy má být pokrm hotový. Obvykle trvá minimálně 5 minut až trouba vychladne, tudíž oběd mezitím dojde do požadovaného a hotového stavu. 

Využijte teplo z rozpálené plynové trouby 

Upekli jste v troubě maso? Pokrm vyndejte ven a troubu nechte otevřenou dokořán, díky tomuto triku můžete ohřát jednu místnost minimálně o 1 °C výše. Pamatujte, že pocitově vám bude v místnosti díky tomu tepleji.

Pořiďte si rychlovarnou konvici

Pokud chcete ušetřit pořiďte si rychlovarnou konvici. Jestliže ohříváte vodu na plynové varné desce nebo na plynovém sporáku, ekonomičtější bude jiný způsob. Rychlovarná konvice je na ohřev vody ideální, jelikož se v ní voda ohřeje velmi rychle. Nezapomeňte při výběru se orientovat vyšším příkonem, protože platí, že čím má rychlovarná konvice vyšší příkon, tím se v ní rychleji voda ohřeje. 

Ohřívání pokrmu mikrovlnnou troubou

Pokud chcete ušetřit za plyn ohřívejte si obědy a další pokrmy v mikrovlnné troubě, než na plynovém sporáku nebo v klasické plynové troubě. Proces ohřívání je rychlý a zároveň méně náročný na energii.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat