Jak začít s jógou? Je to snazší, než byste čekali!

Bolí vás záda, kyčle, kolena, nedosáhnete si na tkaničky. Možná je to věkem, možná sedavým zaměstnáním nebo jednostrannou sportovní zátěží. Bez ohledu na to, kolik vám je let a jak jste pružní, existuje pro vás vhodný druh jógy. Jak zjistit, který to je, a jak začít jógu cvičit neboli praktikovat se dozvíte v tomto článku. 

Jóga vznikla v Indii jako soubor asketických praktik světců, o kterých se psalo už v bráhmanech 900 let před naším letopočtem. V západní kultuře však jógu nikdo neznal mnohem, mnohem déle. Její rozšíření se údajně datuje do roku 1893, kdy o ní hindský mnich Swami Vivekanada promluvil v Chicagu.

Ve Vivekanadově  pojetí byla jóga spíše filosofií a způsobem života. Ve 30. letech 20. století se už objevuje jóga v dnešním stylu a stává se jedním z faktorů přispívajících ke zdravému životnímu stylu a hubnutí. Dnes existuje mnoho druhů, takže pokud do toho půjdete s otevřenou myslí, určitě najdete směr, který vás chytne. Odměnou vám bude snazší vypořádání se stresemdobrá nálada a díky tomu i lepší imunita

Najděte si jógové studio a sympatického lektora

Úplně poprvé bude nejlepší jógu praktikovat se zkušeným lektorem. Najdete ho zpravidla ve fitness centru, jógovém studiu, rodinném centru a na podobných místech. Na začátku lekce se bude pravděpodobně ptát, zda je tam někdo poprvé. Určitě se nestyďte a zvedněte ruku. 

  • Instruktor vám vysvětlí, jak se do pozic dostat.
  • Nabídne vám úlevovou pozici, když si budete potřebovat odpočinout.
  • Bude používat české názvosloví, abyste se lépe orientovali.

Studia, která nabízejí lekce jógy, najdete na internetu. Zkuste si ale najít i recenze, případně se poptat na doporučení známých a kamarádek. Lekce v sokolovně vedená paní z oddílu cvičení rodičů s dětmi možná nebude ideální první zkušenost. Nebo naopak bude. 

Místo skupinové lekce máte také možnost si domluvit soukromou lekci jen pro vás nebo třeba ve dvojici s kamarádkou. Tím vám opadne strach z velké skupiny a budete mít jistotu, že vše bude skutečně vám na míru. Nebo zkuste obojí a uvidíte, co vám více vyhovuje. 

Raději nezačínejte s cvičením sami doma podle videí. Zvlášť pokud celkově nemáte velké zkušenosti se sportem. Špatně prováděné cviky dokážou přivodit bolest a zranění. Po pár lekcích pod osobním vedením už budete vědět, na co si troufnete i doma. Samozřejmě jemnou relaxaci a protažení podle YouTube si doma klidně dopřejte. 

Jak probíhá jógová lekce

Instruktora bude zajímat, jestli máte nějaké zdravotní omezení, aby mohl cviky přizpůsobit vašemu stavu. Raději informujte o operacích a úrazech pohybového aparátu, určitě se nezapomeňte zmínit o těhotenství.

Probíhající menstruace také ovlivňuje jógovou praxi, ale pokud by to bylo mimo vaši komfortní zónu, nemusíte se o ní zmiňovat. Lektorky zpravidla včas informují, které pozice nejsou vhodné pro menstruující ženy. 

První chvíle v novém a neznámém prostředí bývají stresující, ale určitě se tím nenechejte odradit. Každý z přítomných byl někdy na józe poprvé. Navíc se bude zajímat spíše o to, jak si dnes zacvičí, než o nově příchozí. Když si nebudete vědět rady, neváhejte se zeptat recepční, instruktorky nebo i ostatních cvičenců. 

Co s sebou na jógu

Kvůli prvnímu cvičení jógy určitě nemusíte vyrážet na nákupy a bude stačit to, co už máte doma. Budete potřebovat především pohodlné oblečení. Ideální jsou velmi elastické legíny s vysokým pasem a přiléhavé triko nebo tílko. Legíny nosí na jógu i muži, ale kdyby vám nebylo příjemné mít na intimních partiích jen přiléhavou látku, vezměte si přes navrch sportovní kraťasy. Dbejte však na to, aby byly dostatečně volné. 

Info:

Samotné volné kraťasy při všech předklonech a záklonech pravděpodobně ukážou víc, než byste si přáli. 

V chladnějších měsících si do sálu vezměte i mikinu a ponožky, aby vám na začátku a při závěrečné relaxaci nebylo chladno. V průběhu však počítejte s tím, že se zahřejete. Uvědomte si, že většinu času budete v předklonu, takže je dobré, když vám triko nebude padat přes hlavu a kalhoty klouzat dolů ze zadku.

Další pomůcky nejsou na lekci ve studiu potřeba, protože tam budou k zapůjčení. Základ je jógamatka a bločky, ale existuje spousta dalších vychytávek, se kterými si zatím nemusíte lámat hlavu. 

Na většinu cvičení jsme zvyklí si nosit pití v láhvi. Jóga a meditace by však měly probíhat s prázdným žaludkem. Většina instruktorů není striktní a vodu si do studia vzít můžete. Někde dokonce nabízejí vlastní bylinný nebo zelený čaj na doplnění tekutin.   

Jak vybrat lekci jógy

Uvědomte si, co od lekce očekáváte. Uvolnění mysli, posílení středu těla, protažení zad? Kontaktujte studio a nechte si poradit, kterou lekci doporučují pro začátečníky. 

Druhy jógy vhodné pro začátečníky:

  • Hatha jóga: pomalejší, klidnější lekce, kde se více vysvětluje, provádějí dechová cvičení a zkouší se krátká meditace
  • Ranní jóga: kombinace více stylů spíše v jemnějším duchu na probuzení. Existuje i varianta jógy pro lepší usínání a kvalitní spánek
  • Jemná jóga: vhodná i pro ženy těhotné, po porodu, po úrazu nebo v důchodovém věku. Přizpůsobuje se zdravotním omezením a jde hlavně o jemné protažení svalů a rozhýbání kloubů. Ale neznamená to, že zdravý mladý člověk na ni nesmí. Právě naopak. Je vhodná i jako kompenzace jiných cvičení.
  • Jóga pro zdravá záda: Podobně jako jemná jóga je vhodná pro většinu lidí í 

Raději se napoprvé vyhněte lekci zvané Ashtanga jóga. Je určená pro pokročilé, protože je velmi dynamická a vyžaduje znalost pozic.

Když si budete chtít zapraktikovat doma, širokou nabídku lekcí nabízí YouTube kanál Yoga with Adrienne v angličtině. V češtině má skvělá videa pražská lektorka Tereza Kalinová na kanále Teri Yoga Flow. 

Než na první lekci vyrazíte, nemusíte se nic předem učit, jen přijďte s otevřenou myslí a nechte to plynout. Pokud vás však příprava uklidňuje, podívejte se, jak vypadá pozice dítěte. Tuto pozici zaujměte vždy, když vám pozice nepůjde nebo si budete potřebovat odpočinout. Je to naprosto legitimní a nikdo se na vás nebude divně koukat. Naopak ocení že umíte poslouchat signály svého těla a respektovat je. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat