Jak platit kartou na internetu?: 3 tipy, aby vás neokradli

V České republice nakupuje přes internet 59 % lidí a jejich počet se každý rok zvyšuje. Vědí ale jak bezpečně na internetu platit? V tomto článku se dozvíte, tři nejzákladnější pravidla pro  bezpečné nakupování na internetu. 

Vyberte si důvěryhodný e-shop

Než vůbec začnete řešit, jak platit kartou na internetu, zkontrolujte, zda je e-shop důvěryhodný. Podvodné e-shopy totiž inzerují zboží zpravidla za velmi lákavé ceny. Jakmile zaplatíte, zboží vám nikdy nedorazí. Zloději sbalí peníze a za pár týdnů nebo měsíců e-shop zruší. Navíc vám mohou ukrást data z karty a tím vás připravit o ještě více peněz.

Bezpečný e-shop poznáte takto:

  • Web je zabezpečený. To znamená, že před názvem webu je v adresním řádku uvedeno https a obrázek zámečku. 
  • E-shop uvádí kontaktní údaje, tedy e-mail a telefon. 
  • Není nutné platit předem, tedy nabízí možnost platby na dobírku (tu však nemusíte využít).
  • Má dobré reference.

Zvolte vhodnou platební metodu

Platebních metod existuje celá řada. E-shopy mohou nabízet všechny nebo některé z nich:

  • Platební karta
  • Online bankovní tlačítko (předvyplněný platební příkaz)
  • Bankovní převod
  • Mobilní platba (Např. mPlatba)
  • Elektronická peněženka (Google Pay, Apple Pay, PayPal…)
  • Kuponová platba (bez nutnosti použít internet)
  • Platba v bitcoinech
  • Dobírka

Podíváme se na ty nejběžnější platební metody a jejich bezpečnost

Platební karta

Volit můžete mezí debetní a kreditní kartou. Kreditní karta má jednu nespornou výhodu. Když zaplatíte kreditkou, platíte vlastně penězi banky. Takže když vám zboží nedorazí, budete mít čas s e-shopem a bankou řešit reklamaci, zatímco vaše vlastní peníze zůstávají bezpečně na účtu k dispozici.

Kreditní karty však nejsou v Česku tolik rozšířené, proto pravděpodobněji budete platit kartou debetní.

Nejlepší postup, jak bezpečně platit kartou na internetu, je nakupovat tam, kde používají platební bránu s 3D Secure. Toto zabezpečení spočívá v tom, že své údaje sdílíte pouze s bankou, která provede ověření. Odpovědnost za podvodnou platbu jde tedy za bankou.

Bankovní převod

Jestliže si zvolíte variantu bankovního převodu, tak se otázce, jak platit platební kartou na internetu, zcela vyhnete. Má to jeden háček. Platba kartou se dá u banky reklamovat v případě, že objednané zboží či službu neobdržíte. To neplatí pro bankovní převod. Jakmile někam peníze odešlete, nedomůžete se jich jinak než v občanskoprávním řízení. 

Dobírka

Možnost platby na dobírku je dobré znamení v tom smyslu, že e-shop není podvodný 
a skutečně klientovi něco zašle. Ještě to ale neznamená, že v balíčku bude skutečně to, co jste si objednali. Navíc platba na dobírku bývá na rozdíl od platby kartou zpoplatněna.

Spolupracujte s bankou

Pokud pro placení na internetu využívate svou standardní platební kartu, určitě využijte možnosti, které banka nabízí pro vaši ochranu. Nastavte si limit pro platby na internetu. V případě ztráty nebo odcizení karty okamžitě volejte do banky a žádejte o zablokování karty. Případně to udělejte v internetovém bankovnictví.

Použijte alternativu k platební kartě

Přestože platby kartou na internetu jsou v Evropě už dobře zabezpečené a riziko je minimální, občas se stane, že chcete udělat nákup, kde svou běžnou kartu prostě nechcete použít. Takovým případem jsou třeba nákupy z Číny, které stojí pár korun a nejste si jistí zabezpečením stránky. V tom případě máte několik možností.

Revolut karta

Revolut je technologický start-up, který vyvinul mobilní aplikaci pro bankovní služby. Výhodou Revolutu je, že si do něj nahráváte peníze jako do elektronické peněženky pomocí platebního příkazu, Apple Pay nebo Google Pay. Takže neexistuje žádné spojení s vaším „opravdovým“ bankovním účtem, ze kterého vám tudíž nikdo nemůže peníze odcizit. 

Pomocí aplikace můžete vybírat peníze z bankomatu, platit na internetu, držet až 30 světových měn atd. K aplikaci si můžete zažádat i o platební kartu ve fyzické i elektronické podobě.

V aplikaci si můžete také vygenerovat jednorázovou virtuální kartu, kterou zaplatíte na internetu. Po každém použití se číslo karty změní, takže i kdyby byly údaje z karty odhaleny, už je nepůjde použít znovu. 

Twisto karta

Twisto je úspěšný český fintech projekt, jehož karta funguje na velmi podobném principu jako Revolut. Nabízí však i možnost odložené platby „kup teď, plať později“ nebo rozložení platby na třetiny.

PayPal

PayPal byl založen v USA už v roce 1998, takže je to takový dědeček elektronických plateb. Nicméně má pořád co nabídnout. Jeho založení je velmi jednoduché a můžete ho využívat buď jako elektronickou peněženku nebo si ho přímo propojit s klasickou platební kartou. Stejně jako u placení pomocí Twista nebo Revolutu PayPall nesdílí údaje o vašem bankovním účtu nebo kartě s obchodníkem. Jeho hlavní výhodou je možnost proplacení nákladů na vrácení zboží do e-shopu, což se hodí především, pokud vracíte zboží do e-shopu v zahraničí.

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat