Srovnání: Android vs. iOS – který systém je lepší?

Rozhodujete se mezi iOS a Androidem? Oba dva systémy mají velký počet loajálních příznivců. Do jaké míry se v současnosti tyto systémy liší, když telefony, které je nosí, nabízí už téměř totéž?

O co jde?

Nejdříve si stručně řekněme, co je to operační systém a jak se liší tyto dvě kategorie, které chceme porovnat. Operační systém je laicky řečeno to, co vidíte, když zapnete telefon, počítač nebo tablet. Umožňuje vám používat jakékoli zařízení tohoto typu jednoduchou cestou: kliknutím, swipnutím, posunutím, dotykem prstu. Bez operačních systémů by byly moderní technologie jen černými obrazovkami čekajícími zadání příslušného kódu. Většina úkonů, které na telefonech nebo počítačích provozujeme, by byla bez OS pasé. Zde se budeme zabývat dvěma systémy používanými na telefonech nejhojněji.

OS Android

Android je open source systém vyvíjený společností Google. To znamená, že je jeho zdrojový kód je otevřený k uživatelským úpravám. Toho využívají společnosti, které si pak telefony přizpůsobují ke svým potřebám (například někteří čínští výrobci). Androidy se hojně využívají i na tabletech a nově existuje i desktopový operační systém, který však není příliš rozšířený. Telefony s Androidem jsou ve světě nejrozšířenější. Velké množství vývojářů pracuje na aplikacích právě pro Android, a tak nabízí tento systém mnoho aplikací, které vám usnadní život. Jmenovitě tento systém používají třeba telefony Samsung, Motorola, Nokia, Lenovo, ASUS a další.

iOS

iOS je operační systém výhradně pro výrobky společnosti Apple (telefony, tablety). Jiným způsobem, než koupí výrobku, není k dostání. iOS je u svých uživatelů většinou kladně přijímán. Chválí si jeho jednoduchost, stabilitu, uživatelskou podporu na vysoké úrovni a stoprocentní kompatibilitu hardwaru a softwaru. “Jablíčka” jsou v současnosti určitým symbolem životního stylu, proto firemní know-how společnosti podporuje to, aby si uživatelé kupovali výrobky Apple (když máte počítač Apple, koupíte si tablet Apple i telefon Apple, ke kterému máte i nabíječky, Airpods a speciální kabely, protože jiná značka by už dokonale ladící “ekosystém” narušovala). Důsledkem této podpory je perfektní propojení všech zařízení s operačními systémy iOS, macOS, tvOS a watchOS. 

Tyto dva systémy stojí na nejvyšších příčkách v počtu uživatelů. Je tomu i tak proto, že přežily vzestup a pád jiných konkurenčních mobilních OS (například Symbian, Windows Phone, BlackBerry OS a další). 

Výkon

Jak tomu je s výkonem přístrojů? Jelikož je iOS produktem jedné značky a tím pádem je omezen jen na určitý počet přístrojů, dlouho byli zájemci o tento systém odkázáni na poměrně jednoduché přístroje, a zatímco jiné značky začaly používat pokročilejší technologie (silnější procesory, větší operační paměti) a předháněly se v tom, kdo vychrlí největší množství nadupaných telefonů, Apple postupoval poměrně konzervativně a pomalu, nicméně dnešní přístroje s iOS už jiným značkám úspěšně konkurují. Čipy fotoaparátu a jejich výbava je už také srovnatelná, takže uživatelé starších iPhonů, kteří si libují ve výhodě skvělého foťáku a srovnávají je s fotoaparáty starších “androidích” modelů nejsou vždycky fér. Přestože některé služby uživateli vyhledávené k telefonům od Apple nikdy nedoputují, například sloty na paměťové karty nebo dual SIM (tuto technologii nahrazuje možnost připojení eSIM, kterou už podporují i naši operátoři). Co se týče výkonu, faktem zůstává, že výkon chipsetu, operační paměti i procesoru se na obou platformách takřka shodují a rychlost i plynulost používání telefonu s iOS a lepšího telefonu s Androidem jsou téměř totožné.

Vybavení

Vybavení telefonů je opět v podobě Applu sjednoceno. Android i zde zůstává naprosto otevřen; je možné použít doplňky prakticky jakékoli značky bez toho, aby se systém poškodil. O Apple zařízeních se dlouhodobě tvrdí, že neoriginální hardware jej může trvale poškodit a pouhým použitím neoriginálního kabelu se můžete připravit o záruku. Oficiálně tento fakt potvrzen nebyl; nicméně kabel Samsungu můžete bez obav použít u zařízení Xiaomi a problém nezaznamenáte, zatímco použití některých neoriginálních nebo nekompatibilních kabelů (v případě telefonu; u Macbooku se může jednat o levnější neoriginální USB redukce) může vypnout některé funkce (WiFI připojení, funkčnost některých tlačítek aj.).

Použití kabelu jiné značky se u zařízení Apple podle zkušenosti uživatelů nemusí vyplatit. Výrobky Apple bývají vůči sobě navzájem optimalizovány a výrobce vyzývá k jejich použití pro dobro uživatelů a jejich telefonů a tabletů. Nicméně k použití originálního hardware vyzývá každý výrobce a je otázkou, kolik výrobků se takovým “brand swapem” skutečně poškodí a kolik výrobků nese toto upozornění jen proto, aby výrobce vydělal na značkových doplňcích svého brandu. 

Připojování k jiným zařízením

Záležitost připojování a sdílení je trochu větší oříšek. Telefon s Androidem připojíte vesele k počítači, televizi a jiným zařízením, které chcete používat. Pracujete s ním do jisté míry jako s jakýmkoli zařízením, na jaké jste byli zvyklí. Proto není problém obrázek nebo písničku přetáhnout jako z flashdisku na počítač nebo z počítače na telefon.

U iOS je to trochu problém. Zařízení Apple multimediální soubory párují zásadně přes program iTunes. Pokud chcete do tabletu vložit video, je nutné do něj přidat ještě rozšíření jiné aplikace, třeba VLC player.  Poslat kamarádovi písničku přes Bluetooth už je tak někde v úrovni sci-fi. Tento kanál totiž u zařízení Apple slouží jen k použití externích zařízení (bedýnek, sluchátek). To už není samo o sobě problém, protože doba, kdy se soubory posílaly primárně přes Bluetooth, je dávno pryč. 

Dalším zajímavým tématem je rozšířená paměť. Telefony s iOS mívají poměrně slušnou paměť, srovnatelnou s jinými současnými telefony. Jelikož jde už o paměti v řádech GB, uživatelé se často s přehledem obejdou bez SD karty. Nicméně za vyšší paměť se u telefonu docela dost připlácí (ostatně právě to byl důvod, proč uživatelé SD karty vyhledávali). Namísto SD karty nabízí iOS dobré cloudové rozšíření paměti, které je však závislé na připojení k internetu a sdílení souborů vně telefonu. Ve městě se to dá možná přežít, v přírodě to může být problém.

Aplikace, soukromí a bezpečnost

App Store i Obchod Google Play nabízí velké množství aplikací (Google pro Android asi o milion víc), ale trochu ošemetnou výhodou Androidu je možnost instalace aplikací třetích stran.

Aplikace Obchodu Google bývají mnohdy zdarma (a s reklamami), případně levnější, než u App Store. Ale pokud se s nabídkou Obchodu Google nespokojíte, můžete instalovat aplikace jiných platforem, například z Amazonu nebo z obchodů výrobců (jmenovitě toto nabízí třeba Samsung). Ošemetnost otevření se třetím stranám spočívá ve větším riziku napadení škodlivými programy. Nikdy nebylo jednodušší někomu naformátovat disk, zkopírovat obsah nebo ho špehovat přes kameru než v době, kdy je jedním ťuknutím možné shodit čtvrtou zeď a otevřít svůj telefon světu. A ne vždycky těm hodným lidem.

Obecně záležitosti soukromí a bezpečnosti jsou pro Apple důležité, proto aplikace třetích stran nenainstalujete. Na druhou stranu obě dvě platformy umožňují mimo jiné sledovat zařízení vzdálenou cestou na mapě. Obě platformy nabízí možnost omezit informace, které o nich telefon sbírá, do jaké míry firmy tato omezení praktikují je věcí delšího zkoumání.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat