Jak změnit zdravotní pojišťovnu? Stihněte to v termínu

Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Poradíme, jak na to. Zjistěte, jak často se dá přechod uskutečnit a jaké jsou termíny, do kterých to musíte stihnout. V článku najdete i odkazy na online formuláře, takže to vše vyřídíte z pohodlí domova.

Kdy se může změnit zdravotní pojišťovna

Jak často lze měnit zdravotní pojišťovnu? V současné době je to možné jen jednou za rok. Opakované přihlášky v rámci 12 měsíců vám neprojdou.

Ještě jeden zádrhel celý proces má. Nic není hned. Přechod k nové pojišťovně zkrátka nefunguje tak, že byste si ze dne na den mohli říct, tak, dnes to udělám. Podle zákona je možné tuto změnu provést jen ve stanovených termínech. I když vám to nemusí moc dávat smysl, jinak to nejde. Stát se tak snaží předejít byrokratickým zmatkům a přetížení úředníků.

Jaké jsou zákonné termíny, do kterých lze změnit zdravotní pojišťovnu?

  • K 1. lednu,
  • a k 1 červenci.

Tak jako většina pravidel, i toto má nějakou výjimku. Existují situace, kdy smíte pojišťovnu změnit víckrát než jednou za 12 měsíců. A to tehdy, když se daná společnost dostane do likvidace, zavede se nad ní nucená správa nebo když dojde ke sloučení pojišťoven.

Pamatujte, že vám přechod k jiné pojišťovně na daních nic neušetři. Ty budete platit stále ve stejné výši. Jestli byste rádi v této oblasti uspořili nějakou tu korunu, podívejte se na náš článek Jak ušetřit na daních.

Přihlášku podávejte s tříměsíčním předstihem

Jestli chcete, abyste od 1. ledna nebo od 1. července patřili pod jinou společnost, musíte přihlášku podat s minimálně tříměsíčním předstihem.

  • To znamená, že když chcete změnu od 1. ledna, je potřeba ji ohlásit do 30. září.
  • V případně změny od 1. července dejte pojišťovně vědět do 31. března.

Co se stane, když termíny nestihnete? Na vaši žádost se samozřejmě vezme zřetel, ale k nové pojišťovně budete přiřazení až v následujícím řádném termínu. To znamená, že když si přihlášku podáte 1. října, k nové pojišťovně přejdete až v následujícím roce v červenci.

Než přejdete k jiné pojišťovně, ujistěte se, že s ní má váš současný lékař, ať už praktik nebo specialista, smlouvu. Může se stát, že ji mít nebude. V takovém případě byste si museli výkony, prohlídky a konzultace hradit sami, případně se poohlédnout po novém doktorovi.

Formulář žádosti o registraci pojištěnce

Abyste byli zaregistrovaní jako nový pojištěnec, musíte vyplnit formulář žádosti o registraci pojištěnce. To je jediný papír, který budete v této záležitosti vyplňovat. Staré pojišťovně nemusíte dávat nijak formálně vědět, že odcházíte.

Jak formulář získat?

  • Vydejte se osobně na pobočku pojišťovny, ke které chcete přejít. Obdržíte formulář, který můžete buď rovnou vyplnit a odevzdat, nebo si ho vzít s sebou a potom poslat poštou nebo e-mailem v elektronické podobě.
  • Využijte online formu. A to buď ePřihlášku, kdy podepíšete myší nebo prstem na telefonu a odešlete přes internet. Nebo si formulář stáhněte v PDF či doc formátu.
jak změnit zdravotní pojišťovnu

Formulář pro registraci ke zdravotní pojišťovně online

Vyplňte online formulář. Ušetříte si čas i nervy. Lze přihlásit nejen sám sebe, ale i nezletilé dítě (jako rodič nebo poručník) nebo osoby, které opatrujete.

 Zde přikládáme online formuláře pro registraci od nejznámějších zdravotních pojišťoven:

Vojenská zdravotní pojišťovna v současnosti nenabízí elektronickou přihlášku. Na jejich stránkách najdete klasický formulář ke stažení, který si sami vyplníte a potom ho musíte fyzicky odnést na pobočku, případně ho zaslat poštou >> Přihláška k VoZP ke stažení.

Nezapomeňte změnu pojišťovny nahlásit u svých lékařů.

Jak postupovat, když jsem zaměstnanec?

Odešlete elektronickou přihlášku nebo vyplňte formulář a pošlete ho poštou (případně odneste osobně na pobočku). Své současné pojišťovně dávat vědět nemusíte, stačí informovat tu novou.

Nezapomeňte oznámit zaměstnavateli, že přecházíte jinam. Jinak by vaše platby stále posílal ke staré pojišťovně a u té nové vám vznikal dluh. Zaměstnavatel by dluh následně vymáhal u vás.

Kdy je ten správný čas nahlásit zaměstnavateli změnu zdravotní pojišťovny? Nejpozději do osmi dnů od přechodu. To znamená, že jestli měníte společnost k 1. lednu, řekněte mu o tom do 8. ledna. Pokud k 1. červenci, do 8. července by o tom měl vědět.

jak často změnit zdravotní pojišťovnu

Jak postupovat, když jsem OSVČ

Pro změnu pojišťovny bude OSVČ potřebovat potvrzení o výši záloh hrazených předchozí zdravotní pojišťovně. Dále kopii živnostenského listu a formulář se žádostí o změnu (lze vyřídit online).

Kdybyste měnili pojišťovnu v polovině roku, v daňovém přiznání budete podávat dva přehledy o příjmech a výdajích, a to ke staré i nové pojišťovně.

Jak postupovat, když jsem stání pojištěnec nebo OBZP

Jestli jste státní pojištěnec nebo osoba bez zdanitelných příjmů (například student bez práce, který čerstvě dokončil školu), vyplňte eformulář nebo si přihlášku vytiskněte a odevzdejte ji na příslušných místech.

Státní pojištěnci navíc musí dokládat, že do dané kategorie patří, tedy že za ně platí pojištění stát. Mezi státní pojištěnce patří:

  • senioři v důchodu,
  • rodiče na mateřské a rodičovské dovolené,
  • studenti,
  • děti.

OBZP nic dokazovat nemusí, stačí tedy jen doložit přihlášku v řádném termínu.

Dluhy u staré pojišťovny

Máte u své pojišťovny nějaké dluhy (plus penále)? I když přejdete k nové společnosti, peníze, které dlužíte té staré, máte povinnost doplatit. S případným splátkovým kalendářem váš přechod nic nezmění. Dluh budete stále posílat na bankovní účet původní zdravotní pojišťovny. Dluh se tedy nepřesouvá.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat