Jak zhubnout zdravě a trvale bez diet

Prozradíme vám jedno hořké tajemství. Diety a hladovění nefungují. Pokud chcete trvale zhubnout, musíte na to jinak. Chytře. Poradíme vám jak.

Diety nefungují

Pokud jste už někdy drželi dietu, zřejmě znáte ten pocit, kdy máte nervy na pochodu, jste hladoví a myslíte jen na jídlo. Proč tomu tak je? Diety jsou totiž krátkodobá záležitost, která většinou končí jojo efektem. To znamená, že co jste za několik týdnu shodili, opět rychle naberete zpět. Držet se diety, která vám nevyhovuje a jíst jídla, která vám nechutnají nemá žádný pozitivní efekt. Aby byla vaše změna životního stylu trvalá, musíte na to jinak. 

Dieta vůbec nemusí být o hubnutí. Původ tohoto slova hledejme v Řecku, kde znamená prostě “strava”. Definice diety je „řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení konkrétního cíle.” Dieta může být nemocniční nebo klidně taková, která má za cíl vám váhu navýšit. Vaším cílem tedy není dieta, ale spíše celková změna životního stylu.

Bazální metabolismus je základním kamenem 

Pokud se chystáte změnit svůj denní kalorický příjem, zajímejte se především o váš bazální metabolismus. Ten určuje minimální energii, kterou potřebujeme pro běžné fungování, když jsme v klidu. Bazální metabolismus funguje na jednoduchém principu. Někdo může jíst od rána do večera a nepřibere ani gram. Jiný si dá kostičku čokolády a má rázem dvě kila nahoře. Přesně v tom se liší rychlýpomalý metabolismus. Patříte do druhé skupiny? Nevěste hlavu. I vy můžete mít krásnou postavu, jen vás to bude stát trochu více práce než šťastlivce z první skupiny. 

Zrychlete bazální metabolismus

Pokud jste se již pokoušeli vyhladovět a tím zhubnout, pravděpodobně jste se valných výsledků nedočkali. Jen jste si zpomalili bazální metabolismus. Jak ho opět nakopnete? 

  • Ráno se pořádně nasnídejte. Dodáte tělu energii do nového dne. 
  • Jezte pravidelně alespoň pět jídel denně
  • Hýbejte se
  • Pijte dostatek čisté vody

Nutriční hodnoty potravin 

Vzpomínáte si na ten špatně čitelný štítek na potravinách, který při nákupu úspěšně ignorujete? Máme pro vás jednu důležitou zprávu. Bez znalosti nutriční hodnoty potravin, které jíte, s vaší váhou nehnete. Není to ale nic složitého. Na prvním místě vždy najdete složku, která je ve výrobku zastoupená v největší míře. Je na prvním místě cukr? Pak výrobek zase odložte. Pozor si také dejte na označení “light”. Tyto výrobky vůbec nemusí být zdraví prospěšné. A pokud jsou, dočtete se to na nutričním štítku. Však už to znáte.

Makronutrienty

Vyděsil vás složitý název? Nebojte, nemusíte se vracet do školních lavic na hodiny chemie. Makronutrienty jsou zjednodušeně sacharidy, tukybílkoviny

Sacharidy

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie. Přijímejte takové sacharidy, které vám dodají dostatek energie a vitamínů a uspokojí chuť na sladké. Najdete je třeba v ovoci, rýži, jáhlech, pohance nebo v bramborách

Bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební látkou. Některé bílkoviny si tělo dokáže vytvořit samo, jiné musíme přijímat v potravě. Najdete je například v mléčných výrobcích, masu nebo vejcích

Tuky 

Tuky představují nejvydatnější zdroj energie. Rozhodně neplatí, že tučné jídlo je špatné jídlo. Záleží na rozložení vašeho jídelníčku. Zdravé tuky najdete například v rybách, avokádu, kokosovém oleji nebo v ořeších

Pravidelný pohyb

Jak jistě tušíte, bez pravidelného pohybu se krásné postavy nedočkáte. Každý den se hýbejte. Alespoň trochu. Vyberte si sport, který vás baví a budete ho dělat pravidelně. Může to být chůze, běh, jóga, posilovna, plavání nebo třeba týmové sporty. Možností je nepřeberně. Na začátku své odhodlání nepřeceňte. Dejte si raději menší cíle. Pravidelný pohyb jednou až dvakrát týdně naprosto stačí. Pokud zvládnete více, budete mít ze sebe radost. Jestli si ale naplánujte hodinku v posilovně každý den, budete jen mrzutí, když vše nepůjde podle plánu. 

Nejste si jistí, jak si správně sestavit jídelníček? Obraťte se na výživového poradce. Ten vás provede krok za krokem novým životním stylem a zohlední váš zdravotní stav.

Linda Mannelová

Linda Mannelová

Pisatelka, dítě moderní doby a sociálních sítí, knihomolka, cestovatelka, jogínka, milovnice asijské kultury a kuchyně, obdivovatelka architektury, realista, občas idealista.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat