Co je to VPN a jak funguje + 7 nejlepších VPN

Jak vlastně funguje VPN a opravdu vám zajistí 100% anonymitu, jak se tvrdí? Důležité je vybrat spolehlivého poskytovatele a klienta, který vám umožní surfovat, sledovat filmy i hrát online hry. Poradíme, které VPN jsou nejlepší.

Co je VPN

VPN je virtuální privátní síť, anglicky také Virtual Private Network. Připojení VPN je čím dál tím populárnější – možná vám ho doporučil oblíbený YouTuber nebo známý. Ve zkratce jde o následující: díky VPN ochráníte své soukromí. Nikdo nezjistí, odkud jste, z jaké země se připojujete a co na internetu děláte.

VPN vytváří zabezpečené šifrované připojení mezi vámi a VPN sítí. Vaše data budou pro třetí stranu nečitelná, navíc vás ukryje za falešnou IP adresu. Zakryje nejen data, která odesíláte, ale i ta, která přijímáte. Lepší VPN dokonce umožňují připojit se k IP adrese jakékoliv země na světě. Takže když si budete chtít pustit nějaký film na Netflixu, který je dostupný jen v USA, není problém.

VPN vyvinula společnost Microsoft v roce 1996, aby umožnila svým zaměstnancům připojení k firemní sítí z domova.

Kromě toho se VPN používá i ve firmách. Hlavně tam, kde existuje několik sídel. To proto, aby se zaměstnanci a různá pracoviště mohli odkudkoliv připojit k firemní uzavřené síti, intranetu.

Jak VPN funguje

  1. Nainstalujete a spustíte VPN klienta. Necháte ho běžet v pozadí (někdy se dá nainstalovat i v podobě rozšíření do internetového prohlížeče) a surfujete na internetu. Všechna data, která odešlete, klient VPN zašifruje a odešle na VPN server.
  2. VPN server data rozšifruje a odešle je cílovému zařízení (internetovému serveru atd.).
  3. Data, která se odešlou k vám nazpět, se doručí na vaše zařízení opět přes VPN server.

Veškerou komunikaci provádíte pod cizí IP adresou, takže vás nikdo nemůže špehovat. Vaši pravou IP adresu nepozná ani cílové zařízení.

Ač cílové zařízení o vás nic nezjistí, VPN server by teoreticky mohl. Proto je důležité používat šifrované HTTPS spojení. To je na většině webových stránek běžná věc. Kdybyste používali nešifrovaný HTPP protokol, VPN server by mohl odhalit obsah vašich dat.

Výhody a nevýhody VPN

  • Anonymita a bezpečí
  • Vyhnete se cenzuře
  • Neplatí na vás geoblocking
  • Ochráníte se před hackery
  • Žádná cenová diskriminace
  • Zpomalí se připojení
  • VPN není 100%
  • Nestandardizovaná kvalita
  • Není to zadarmo (většinou)

VPN má hned několik výhod. Nemůže vás špehovat zaměstnavatel, stát, ani korporace. Vyhnete se cenzuře a otravnému cílení reklam. Cenzura v Čechách zrovna moc nefunguje (snad jen v nějakých institucích, kdy se zakazuje přístup na sociální sítě atd.), ale v zemích jako je Čína, Irán nebo Turecko se bez VPN neobejdete, jestli tedy chcete fungovat jen trochu normálně, pouštět si YouTube, prohlížet sociální sítě a surfovat, jak se vám zlíbí.

Zároveň se vás přestane týkat geoblocking, tedy situace, kdy nějaký obsah není v dané zemi dostupný. Je to celkem běžná praxe, že Netflix v zahraničí nabízí jiné seriály a filmy než v ČR. To samé platí na YouTube a v některých online hrách.

Je to i dobrá ochrana před hackery na veřejně dostupných hotspotech, ať už jde o kavárny, ale třeba i letiště atd. A ještě jedna důležitá věc – už jste někdy slyšeli o cenové diskriminaci? Je to celkem běžná praxe hlavně u aerolinek. Jakmile hledáte nějakou letenku víckrát za sebou, na další pokus vám ji už nabídnou o něco dražší. Nebo ji vůbec nabízí za vyšší cenu obyvatelům velkých měst. Předpokládají, že mají vyšší platy.

Asi nejhorším scénářem je, že poskytovatel internetu začne prodávat třetí straně údaje o tom, co nakupujete a jak se na internetu chováte. Výrobci vám pak cíleně začnou nabízet dané zboží za vyšší ceny. Cenová diskriminace je opravdu nekalá praktika, proti které vás ochrání právě VPN.

české VPN

A nevýhody? Když zapnete klienta VPN, většinou dojde ke zpomalení internetu. Nejlepší VPN mají minimální dopad, poskytovatelé se v tomto opravdu snaží. Ale i tak tam většinou nějaké zpomalení je. Jestli vám VPN neumožňuje třeba hrát online hry, zkuste nějakou jinou, lepší, která nebude připojení tolik zatěžovat.

VPN neznamená 100% ochranu. Spoustu informací o vás dokáží korporace vyšpehovat z cookies. Doporučujeme jejich používání vypínat. Zároveň se může stát, že vám některá stránka i s VPN nepůjde. To proto, že zaměstnavatelé a korporace blokují známé VPN adresy – jsou si vědomí, co se za tím skrývá. VPN poskytovatelé naštěstí neustále přichází s novými IP adresami. Takže když něco nejde teď, za pár dní by to nejspíš jít už mělo.

VPN bohužel nejsou nijak standardizované, a tak narazíte na klienty různé kvality. Pro někoho je velkým minusem i to, že se za tuto službu většinou platí. Najdete samozřejmě i VPN zdarma, ale ne vždy jsou dobré.

Pozor na podvodníky

Mimo šifrování si dejte pozor i na spolehlivého klienta VPN. Na internetu najdete spoustu stránek, které nabízí podvodnou VPN a chtějí z vás vlastně jen vymámit citlivá data. V závěrečné části článku se podíváme na nejlepší VPN, na které se dá spolehnout.

Na jakých zařízeních lze používat VPN

V podstatě na čemkoliv, co má připojení k internetu. Přes telefon, tablet nebo počítač se k VPN připojíte jednoduše. S konzolí nebo vychytávkami chytré domácnosti to může být těžší. Nejlepší proto bude, když VPN nastavíte na routeru, tedy přímo na Wi-Fi. Dávejte si pozor jen na to, kolik zařízení současně lze na VPN připojit, většinou bývá nějaké omezení.

co to je VPN

Jak vybrat nejlepší VPN?

Když si to všechno shrneme, při výběru VPN si dávejte pozor na následující:

  • Vybírejte spolehlivé VPN poskytovatele. Nestahujte jen tak nějakou VPN z internetu, ale ověřte si, že je bezpečná. Třeba z recenzí na internetu.
  • Kolik zařízení lze připojit? Jestli za službu budete platit, tak ať vám vyhovuje.
  • Zkušební verze. Doporučujeme nejprve zkusit bezplatnou zkušební verzi, ať nekupujete zajíce v pytli.
  • Silné šifrování a protokol. Mezi nejbezpečnější patří šifrování AES-256, protokol zase doporučujeme OpenVPN. PPTP je slabý.
  • Kill Switch. Tato funkce zajistí, že klient VPN přeruší připojení k internetu, jakmile ztratíte kontakt se serverem VPN. Ochrání vás tak před náhodným únikem dat a zakryje vaši identitu i tehdy, když VPN náhle vypadne.
  • Vyšší počet serverů. To jsme v článku nezmínili, ale je lepší, když jich má VPN co nejvíc. Uživatelé se tak rozloží do více serverů a nehrozí, že se začnou přetěžovat.
  • VPN bez záznamu dat. Některé VPN uchovávají záznamy o vašich aktivitách na internetu. Podívejte se na pravidla VPN, měli by tam mít zmíněno, že záznamy dat neuchovává.
  • Zákaznická podpora. Máte se na koho obrátit? Je dobré, když je výrobce po ruce.

7 nejlepších VPN

  • Nord VPN patří mezi nejlepší VPN na trhu. Za Standard předplatné se platí necelé 3 dolary za měsíc, nejnadupanější předplatné stojí 5 dolarů. Klient je přehledný, poskytovatel spolehlivý a má dobrou zákaznickou podporu. Je to jedna z nejlepších VPN na geoblocking Netflixu.
  • Avast VPN. Kvalitní česká VPN s živým call centrem v češtině. Rychlost není nejlepší a za danou cenu na trhu najdete i lepší klienty. Výhodou je, že lze k VPN přidat také dobrý antivirus. Získáte tak ochranu i před ransomware, viry a dalšími neřády. Stojí od 80 Kč měsíčně. Není to tak dávno, co společnost čelila skandálu. Těžko říct, jestli své praktiky změnili, a tak buďte s Avastem raději opatrní.
  • Proton VPN. Proton VPN vyvinuli vědci z CERNu. Nabízí jak placenou, tak free VPN. Bezplatná nabízí solidní zabezpečení, nadprůměrnou rychlost a slušný počet serverů. Verze PLUS stojí 5 dolarů za měsíc a nabízí připojení až pro 10 zařízení najednou.
  • Express VPN. Nejrychlejší VPN na trhu. Má skvělé zabezpečení, je stabilní a spolehlivá. Na rok ji lze získat za necelých 7 dolarů na měsíc, první 3 měsíce jsou zdarma. Výhodou Express VPN je, že ji podporují i všechny chytré televize a herní konzole – to bývá u některých VPN problém.
  • Radmin VPN. Dobrá VPN hlavně pro hráče her a na práci po internetu. Je rychlá, navíc zdarma. Bohužel v klientovi nenajdete informace o pravidlech soukromí, ani nenabízí live chat s technickou podporou.
  • AVG VPN. Snadno ovladatelná a uživatelsky přívětivé rozhraní. Spolehlivě si poradí s geoblockingem. Lze pořídit společně s antivirem od AVG. Jestli chcete připojit i telefon nebo Mac, je za to extra poplatek navíc. Jinak stojí standardně 115 Kč za měsíc. AVG spadá pod Avast.
  • Windscribe. Rychlá VPN dobrá na sledování Netflixu či na práci. Navíc nabízí velký seznam dostupných zemí a je zdarma. Za registraci získáte 10 GB volných dat. Nepatří mezi nejrychlejší. Jestli chcete surfovat nad 10 GB, pořiďte si placenou verzi za 9 dolarů na měsíc.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat