30+ tipů, jak ušetřit na stavbě nebo na rekonstrukci domu

Čeká vás stavba nového domu nebo rekonstrukce starého domečku? Ať už jste v jakékoliv fázi, je nutné s ohledem na neustále zvyšující se ceny, důkladně popřemýšlet o tom, jak ušetřit, co nejvíce peněz. Ušetřené peníze můžete využít například na vybavení domácnosti nebo na zaplacení vysoké hypotéky. Pamatujte, že při stavbě či rekonstrukci domu buďte realisté, mějte skutečné potřeby a především mějte určitou míru skromnosti. Pokud vás téma šetření zajímá i v dalších směrech, sestavili jsme pro vás komplexní seznam tipů, jak ušetřit peníze

Konkrétní rady a tipy

Jednoduchý dům se střídmým vzhledem

Můžete ušetřit na vzhledu, jak interiéru, tak i na exteriéru. Stačí střídmý a jednoduchý vzhled, protože výstřední designové prvky se vám mohou okoukat a znelíbit. Tím by se mohly zvýšily vaše budoucí náklady na předělání kuchyně, koupelny nebo toalety. Proto raději rovnou volte kuchyni na míru, tak aby vydržela co nejdéle.

Řekněte o pomoc přátelům nebo příbuzným

Pokud stavíte svépomocí, bojujete s časem a nemůžete si dovolit, aby vám celou stavbu realizovala firma, ušetřete a udělejte to jinak. Požádejte o pomoc svoji rodinu, příbuzné, přátele nebo kamarády. Každý umí něco, vy na to nebudete sami a společnými silami zvládnete za den více. 

Aby byla motivace větší pro vaše pomocníky, kupte basu dobrého piva a maso na gril.

Tvar domu

Pokud plánujete celkový vzhled domu a potřebujete ušetřit a nechcete si komplikovat život, doporučujeme zvolit správný tvar domu. Nejlépe jednoduchý tvar přímých linií. Optimálním a ideálním tvarem je obdélníkový. Výhodou je, že má nízké tepelné ztráty a dobře se dá vytopit. Naopak pokud chcete dům velký a s atypickými tvary a různými výklenky, připravte se na to, že každý výklenek a další atypičnost vám zvyšuje cenu celého domu.

Pamatujte, že čím bude dispozice místností a domu komplikovanější, tím více vnitřních zdí a příček se musí postavit, omítat, vymalovat.

Střecha 

U střechy domu se dá ušetřit podobně jako u velikosti nebo tvaru domu. Střechu jednoznačně volte jednoduchých tvarů a přímých linií, bez prostupů a dalších složitých a komplikovaných míst a tím se cena střechy sníží.

Velikost domu 

Jak ušetřit značné množství peněz? Nemalé peníze můžete ušetřit tím, že zvolíte správnou velikost domu. Je opravdu značný rozdíl, zdali budete stavět obrovskou vilu o velikosti 6+1 nebo domek 3+1. Zde si musíte uvědomit priority a to, co vy potřebujete. Předtím, než začnete se stavbou vašeho domu, je dobré si ho nejprve nechat ukázat ve 3D. Návrh domu připomíná opravdové fotografie a může vám posloužit jako plán. Díky takovému návrhu můžete následně zabránit různým stavebním komplikacím a zároveň ušetřit čas i peníze.

Nevyužívané prostory

Při plánování dispozic domu si určitě dejte pozor na velké nevyužívané prostory, jako jsou například velké a dlouhé chodby. Ty vám také zvyšují rozpočet o tisíce korun.

Rozvody vody a elektřiny uspořádejte podle místností

Pamatujte, že například pokud máte dvoupatrový dům, je vhodné toalety a koupelny umístit přímo nad sebe. Koupelna, kuchyň či toaleta by měly být dispozičně blízko sebe, abyste nemuseli mít vodovodní potrubí rozmístěné například po celém domě. 

Rozvody vody a odpadů

Pokud plánujte rozvody vody a odpadů určitě využívejte chytré materiály a k tomu určené. Vyhněte se trubkám hliníkovým a pozinkovaným oceli, protože se tyto materiály vyskytují ve starých stavbách a nejsou již vhodné. Vhodné jsou trubky z plastu. Výhodou je jejich lehká konstrukce, jednoduchá instalace, nezanáší se tak často nečistotami a jejich průměr se tolik nezmenší jako naopak kovových trubek. Další výhodou je jejich pořizovací cena a jsou zdravotně nezávadné. Více tipů, jak ušetřit za vodu se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za vodu.

Rozvody elektřiny

Abyste ušetřili, domluvte se a naplánujte si společně s elektrikářem celou elektroinstalaci rodinného domu do podrobna. Každou zásuvku, vypínač, světla či umístění kabelů konzultujte s elektrikářem, abyste na něco nezapomněli. Odborník je vám vždy schopen chytře a dobře poradit. Více tipů, jak ušetřit za elektřinu se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za elektřinu

Kombinujte různé způsoby vytápění

Ať je jakákoliv doba, vždy je dobré mít ve vašem domě další možnosti náhrady, kdyby vypadl proud a podobně. Pokud chcete topit jen elektřinou či plynem, doporučujeme si naplánovat ještě jeden způsob vytápění. Nejlepší je kombinace různých způsobů vytápění. Pokud chcete plynový či elektrický kotel, pořiďte si k tomu další kombinaci, například krbová kamna na dřevo či uhlí nebo kotel na dřevo či pelety. Více tipů, jak ušetřit za plyn se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za plyn.

Cenové nabídky 

Vy, kteří stavíte svépomocí se budete muset vyrovnat s vyhledáváním materiálů a správných dodavatelů. Nejprve si udělejte soupis množství daného materiálu. Poté si vyhledejte maximum možných firem z vašeho okolí, kde stavíte, a ty oslovte o konkrétní cenovou nabídku. Cenu vždy hodnoťte komplexně včetně dopravy, jelikož ta se někdy pohybuje až v řádech tisíců korun. Pokud se vám zdá doprava drahá, někdy se vám vyplatí varianta nechat si půjčit dodávku a materiál si přivést sami. 

Dejte pozor na ceny a DPH. Jestliže objednáváte jen materiál, tak ten se počítá s DPH ve výši 21 %, naopak pokud jste si objednali materiál včetně práce, tak zde počítejte s DPH ve výši 15 %

Zateplete celý dům

Kompletní zateplení celého domu má smysl. Pamatujte, že kvalitně a dobře provedené zateplení domu vám může poskytnout optimální a vhodné podmínky pro celý rok. V létě se obejdete bez klimatizace, a naopak v zimě ušetříte za vytápění a vysoké ceny topení. 

Lokální dodavatelé 

Pokud stavíte svépomocí a nakupujete si materiál sami, vyplatí se poptávat lokální dodavatelé v blízkosti vaší stavby či rekonstrukce. Lokální dodavatelé vám ušetří peníze a také dopravu, protože ta někdy bývá v kalkulaci vyúčtována v řádech tisíců korun. Nezapomeňte a porovnávejte jak cenu materiálu, ale také dopravy. 

Materiál či práci přes přátelé a známé

Pokud máte příbuzné, rodinu či kamarády ve stavebnictví a v dalších oborech, máte vyhráno. Požádejte je o pomoc a případnou výhodnější nabídku. 

Speciální nářadí a pomůcky ke stavbě

Pokud máte kamarády nebo známe, co už mají postaveno nebo finišují pokuste se je oslovit, zdali nemají nářadí a další speciální pomůcky k prodeji. Naopak pokud máte pozemek vedle dalších sousedů, co staví, pokuste se s nimi domluvit a pořiďte si některé nářadí na stavbu společně

Nakupujte materiál dopředu 

V současné době se ceny stavebních materiálů šplhají nahoru prakticky neustále. Další možností je, že materiál na trhu chybí nebo jsou jeho dodací lhůty několikaměsíční. Pokud máte skladovací prostory a také peníze, nakupujte potřebný materiál dostatečně dopředu, a především mimo sezonu. Pamatujte, že obvykle se cena materiálů zvýší o několik % nahoru, zpravidla se tak stane na jaře.

Okna a prosklená plocha 

Při výběru oken a jejich počtu nebo velikosti se také zaměřte na to, že tyto plochy bude třeba v budoucnu zastínit, tudíž mohou být náklady na zastínění o to vyšší. Mimo to, velká okna a prosklené plochy se mohou prodražit i při nákladech na vytápění. Cena oken je také ovlivněna parametry jako jsou tvar, velikost, z čeho jsou vyrobeny (hliník, plast dřevo a podobně), dvojsklo nebo trojsklo a případně i barva. Barvy standardní jsou bez příplatku, naopak barvy, které jsou nestandardní jsou často s příplatkem. 

Rekonstrukce 

I při rekonstrukci se dá ušetřit. Pamatujte si zlaté pravidlo, že čím více peněz teď do rekonstrukce vložíte na začátku, tím bude provoz celkového domu v budoucnu levnější. To znamená, že vaše vynaložená investice se vrátí v průběhu let. 

Vybírejte dům v dobré kondici

Pokud jste se rozhodli, že budete chtít rekonstruovat dům, vždy jej vybírejte podle určitých pravidel, které vám ušetří peníze. Dům vybírejte tak, abyste nemuseli příliš detailně zasahovat do nosných konstrukcí domu a nemuseli měnit tvar domu. Nezapomeňte, že není ani žádoucí dům, který má popraskané a vlhké zdi. Doporučujeme oslovit odborníka, který by vám mohl vyčíslit, zdali se rekonstrukce vyplatí či nikoliv. 

Nakupujte vybavení ve slevách

Ať už je to vybavení do domu nebo pomůcky a nářadí k stavbě samotné, nakupujte je vždy ve slevách a akcích. Ušetříte velké peníze, než kdybyste pořizovali například nábytek za plnou cenu. 

Nakupujte nářadí a další pomůcky po bazarech

Ať už je to při stavbě nebo rekonstrukci domu, pamatujte, že budete muset pořídit obrovské množství stavebních, zahradních a dalších přístrojů a nářadí. Pokud nutně nepotřebujete nové, poptejte se u vašich blízkých nebo tyto pomůcky nakupte do bazarech. Ve výsledku ušetříte stovky až tisíce korun. 

Světlovody 

Denní světlo je pro nás všechny obrovsky důležité a přirozené. Pomocí světlovodů budete mít v tmavé místnosti (dlouhé chodbě nebo koupelně) možnost přivést denní světlo. Další výhodou je, že nebudete muset častokrát svítit světlem a na druhou stranu dojde ke zlepšení a proudění životní energie díky prosvětlenosti, kterou vám světlovody nabídnou.

Tipy a rady k zamyšlení

Ujasněte si priority

V první řadě si ujasněte, co chcete vy. Zdali budete stavět dům nebo je lepší se poohlédnout po nějakém domečku, který bude potřebovat rekonstrukci. V další řadě je důležité si naplánovat, zdali budete chtít stavět dřevostavbu, cihlový dům nebo jinou variantu. Celková vize je nesmírně důležitá a je i finančně odlišná. 

Plánujte s projektantem

Důkladně se zamyslete nad tím, že čeho chcete investovat a do čeho nikoliv. Pokud je pro vás důležité investovat do velikosti domu nebo naopak do zařízení a technologií, snažte se tyto informace zohlednit už před nebo ve fázi projektové dokumentace. Váš projektant by vám měl všechny vaše představy zanést do projektu. 

Rekonstrukce nebo postavit znovu

Dávejte si při plánování rekonstrukce také pozor na variantu, aby váš vysněný dům měl v pořádku některé nezbytné nosné konstrukce, nosné zdi a další důležité komponenty, které by se mohly pořádně prodražit. Protože poté budete stát před důležitým rozhodnutím, zdali celý dům kompletně zrekonstruovat nebo jej zbourat a postavit nový? Špatné rozhodnutí by se vám mohlo o několik set tisíc prodražit. 

Dům, ve kterém by mohl bydlet každý

Jednoduchá rada, která vám ušetří peníze a také možné budoucí starosti, které byste mohli řešit. Stavbu domu a jeho části plánujte dopředu, a především se řiďte zlatým pravidlem, aby jste stavěli dům jednoduchý, ve kterém by mohl bydlet skoro každý. Většina z nás staví rodinný dům a věří, že v něm zůstanou už navždycky a do konce života. Ale nikdo z nás neví, co nám život přinese zítra nebo například za 10 let. Pamatujte, že čím bude váš domeček jednodušší a vzhledově průměrný, tím lépe a je určitě i snadněji prodejný. Než pro ty, kteří si postaví dům s módními prvky, které opadnou nebo výstřední dům, či tzv. podnikatelské baroko, které nemusí vyhovovat všem.

Portál modrá střecha

Mnoho zajímavých dalších konkrétních tipů, jak ušetřit při stavbě domu nebo rekonstrukci najdete na stránce Modrá střecha. Jedná se o stále rozšiřující komunitu lidí, nadšenců a stavitelů, kteří se společně dělí o zážitky a zajímavé informace týkající se stavby či rekonstrukce domů. 

Alternativní bydlení

Pokud vám opravdu chybí peníze na postavení velkého domu a máte problém dávat každý měsíc desítky tisíc korun za nájem, zkuste popřemýšlet a informovat se o jiných alternativách bydlení. Může to být mobilheim, mobilní domek, zahradní domek či modulární dům. Informace, pokud je na vašem pozemku možné si nechat postavit tyto alternativy, kontaktujte stavební úřad blízko vašeho bydliště. 

Pozemek

Pamatujte, že výběr pozemku je náročný a velmi důležitý. Někdo bude mít rád klid a chce bydlet u lesa nebo na okraji vesnice, naopak další dává přednost společenskému životu, tudíž pozemky ve městě mu budou perfektně vyhovovat. Ať už si vyberete jakoukoliv lokalitu, je nutné abyste si o pozemku zjistili maximum informací, protože díky tomu se můžete vyhnout spoustě starostí a také i vynaložených peněz. Obecně pokud chcete ušetřit nějaké peníze za nákup pozemku, podívejte se na nabídku pozemků, které nabízí vesnice, ty jsou obvykle o něco levnější než pozemky, které nabízí města. Další možností je také koupit pozemek přes soukromou osobu nebo přes příbuzné, přátelé a podobně. Další důležité parametry, které zvyšují cenu nákladů při stavbě domu jsou svažitý pozemek, půda s vysokou spodní vodou či jílovitou půdou a podobně. Nezapomeňte, že je velmi výhodné, když je v blízkosti vašeho pozemku přípojka na vodu, elektřinu a kanalizaci. 

Pokud máte pozemek na rovině ušetříte hromadu peněz za dopravu a za práci zemních strojů

Svépomocí

Jestliže nutně potřebujete ušetřit peníze, stavba svépomocí je jasná volba. Ušetříte finanční prostředky, ale musíte počítat s tím že stavba nebo rekonstrukce bude potřebovat váš veškerý volný čas a délka stavby se určitě prodlouží na několik měsíců dopředu. Avšak se bohužel nevyhnete tomu, že některé složitější a náročnější montáže budete muset realizovat pomocí specializovaných firem nebo odborných řemeslníků. Stavba nebo rekonstrukce domu prostřednictvím firmy je výhodná pouze v tom, že ušetří váš čas a také máte záruku na stavbu. 

Nepodléhejte stavebním a módním trendům 

Ujasněte si, co od vašeho domu očekáváte. Mějte reálné požadavky a přání a berte ohled na skutečnou vaši potřebu. Pokud vám jde především o praktičnost a o to nebýt otrokem svého domu, je to v pořádku. Nepraktické a především zbytečně drahé jsou módní trendy ve stavebnictví, které velmi rychle opadnou do zapomnění, avšak jejich cena je velmi vysoká.

Schválená hypotéka bez faktur

Pamatujte, že pokud jste dosáhli a byla vám schválena hypotéka na stavbu domu bez faktur, můžete tím ušetřit mnoho času: běháním do banky, dalším papírování, tak i pochopitelně penězi. Další výhodou je, že můžete nakupovat materiál a řemeslnou a další práci bez dokladů, a to vám ušetří desítky nebo stovky tisíc ve finále celé hypotéky. Hypotéka bez faktur funguje tak, že vám banka bude posílat nějaký obnos vámi požadovaných peněz na účet a jednou za čas bude chtít odhadce vidět vaši stavbu a zdali opravdu peníze z hypotéky byly vynaloženy na stavbě.

Výhodná hypotéka

Dalším důležitým prvkem, jak ušetřit spoustu peněz je nutné si vybrat správnou a především výhodnou hypotéku. Je nutné, aby vaši schválenou hypotéku bylo pro vás bezproblémové splácet, a abyste na úrocích přeplatili, co nejméně peněz. Se správným výběrem vám může pomoci hypoteční expert.

Jak ušetřit díky novým technologiím

Myslete dopředu

Některé části domu jako je garáž, sklep, zahrada nebo terasa můžete dokončit v tzv. pozdější fázi, až budete mít celý dům postavený.

Na čem rozhodně nešetřete je na základech, konstrukci domu a stavebním dozoru!

Střešní fotovoltaika 

Pokud chcete investovat s tím, že chcete ušetřit na své spotřebě energie pořiďte si střešní fotovoltaiku. Je to obnovitelný a nevyčerpatelný zdroj energie. Při výrobě elektřiny není potřeba žádné palivo pouze sluneční záření, které se přeměňuje na elektřinu. Díky fotovoltaice je možné elektřinu používat například na ohřev vody, topení a podobně. V zimním období fotovoltaika pracuje zhruba na 20 % výkonu. Přebytky elektřiny, které vy jako domácnost nevyužijete můžete prodávat do distribuční sítě.

Tepelné čerpadlo

Investice do tepelného čerpadla má smysl. Tepelné čerpadlo je zařízení, které umí vytápět domácnost nebo jiný objekt pomocí tepla z okolního prostředí. Čerpadlo funguje pomocí elektrické energie, díky využití vnějšího tepla. Při vytápění nebo ohřevu vody je velmi efektivní. Výhodou je, že je tepelné čerpadlo velmi ekonomicky výhodné a dokáže ušetřit až 60 % nákladů na vytápění. Návratnost této investice se uvádí okolo 7-8 let.

Chytrá domácnost 

Chytrou domácností lze také ušetřit. Chytrá domácnost neboli SMART inteligentní domácnost je domácnost, která se automaticky řídí sama včetně její spotřeby energie. Ať už je to chytré topení, chytré žárovky nebo automatické osvětlení. Spousta věcí se řídí a nastavuje prostřednictvím mobilní aplikace. Chytrá domácnost umí snížit náklady na spotřebu energie až o 30 % ročně. Například nastavení optimální teploty v domácnosti v obvyklou dobu ráno, začne chytré zařízení vytápět dům o hodinu dříve, než vstanete. Můžete si také nastavit, kdy chcete, aby se vám automaticky rolety začali stahovat nahoru. 

Program zelená úsporám

Požádejte stát o pomoc prostřednictvím dotací, díky tomu můžete získat část peněz zpět. Program Nová zelená úsporám je výhodný program, který se zaměřuje na úspory energie v budovách a bytech. Program podporuje renovaci rodinných a bytových domů (zateplení fasády, střechy, stropů, výměna oken a dveří), stavbu rodinných a bytových domů v tzv. pasivním standardu (pasivní domy), nákup rodinných domů a bytů s velmi nízkou energetickou náročností, solární termické a fotovoltaické systémy, akumulační nádrže na zachytávání dešťové vody, využívání odpadní vody, zelené střechy, venkovní stínicí techniku a další. 

Pasivní dům

Postavte si pasivní dům. Pasivní domy jsou navržené tak efektivně, že vám mohou ušetřit spoustu nákladů na vytápění a další energie. Ovšem musí splňovat poměrně dost přísná kritéria. Například důležitou součástí je rekuperace s řízeným větráním. Naproti tomu nízkoenergetický dům obsahuje podobné komponenty a parametry jako pasivní dům. Avšak pasivní dům nepotřebuje tak rozsáhlé otopné systémy než nízkoenergetický. Více tipů, jak ušetřit za topení se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za topení.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat