Jak se zbavit plísně z různých povrchů – osvědčené rady

Plíseň je nepřítelem v každé domácnosti. Poradíme vám několik možností, jak se účinné zbavit plísně.

Jak si poradit s existující plísní?

Důležité je najít příčinu tvorby plísně, abyste se nezasekli na mrtvém bodě neustálého boje s plísní. Kromě nedostatečného větrání může být zdrojem vlhkosti a tvorby plísně také rozbitý okap u dané zdi, prasklé potrubí nebo problém ve sklepě. Teprve po odstranění příčiny můžete zkoušet zbavit se plísně samotné.

Jak odstranit plíseň ze zdi

Na začátku se zaměřte na to, o jakou zeď se jedná a poté použijte, co možná nejvhodnější tipy pro odstranění plísně.

Ošetření stěn chemickými přípravky

Savo na plísně rovnou nastříkejte na zeď a počkejte asi 10 minut. Použijte hadřík a setřete. Je zde potřeba počítat, že Savo může vybělit zeď.

CERESIT Stop plísni All in one nastříkejte na zeď, počkejte 5-10 minut a poté hadříkem nebo kartáčem setřete. 

Peroxid vodíku používejte na stěny cihlové a betonové. Je to velmi silná látka, tudíž pracujte opatrně včetně ochranných prostředků (rukavice a brýle). 3% neředěný peroxid nalijte do rozprašovače a nastříkejte na danou oblast. Nechte působit minimálně 10-20 minut a poté kartáčem nebo houbičkou vydrhněte nebo omyjte vodou.

Pokud chcete vyčistit zeď přírodnější cestou

Alkohol (čistý líh) zřeďte s vodou v poměru 1:1. Roztok nalijte do rozprašovače, aplikujte na stěny a nechte nějakou dobu působit. Poté postřik setřete houbičkou nebo hadříkem.

Borax pomáhá bránit návratu plísní. Smíchejte 1 šálek boraxu s cca 4 litry horké vody, řádně protřepejte. Roztok naneste pomocí rozprašovače na zdi a počkejte. Potom zeď vydrhněte kartáčem a otřete čistým hadrem. 

Ocet je vhodný pro sádrokartonovou stěnu. Ocet není potřeba ředit. Nastříkejte ho pomocí rozprašovače na zdi a nechte minimálně hodinu působit. Poté vydrhněte kartáčem nebo houbičkou.

Jedlá soda je přírodní dezinfekční prostředek. Smíchejte 1 čajovou lžičku jedlé sody s 2 šálky vody a dejte do rozprašovače. Naneste na postiženou oblast a pomocí kartáčku odstraňte zbytky plísně. Místo poté opláchněte teplou vodou. Pokud napoprvé plíseň nezmizí můžete opakovat postup buď s octem nebo roztokem jedlé sody.

Tea Tree olej má antibakteriální účinky a je vhodný pro ošetření vymalovaných zdí nebo vytapetovaných stěn. 1 čajovou lžičku esenciálního olej Tea Tree smíchejte s 2 šálky vody. Roztok pomocí rozprašovače naneste na postižená místa a nechte chvíli působit. Poté pomocí čistého hadříku plíseň setřete.

Jak odstranit plíseň ze dřeva

Plíseň z dřevěných povrchů je třeba odstranit, co nejdříve to bude možné. Protože plíseň na dřevě roste rychleji a ničí tím samotný povrch.

Pro odstranění plísní platí obecné pravidlo:

Napřed plíseň ze dřeva odstraňte mechanicky ocelovým kartáčem, houbičkou, nožem či bruskou. Poté je nutné dřevo naimpregnovat fungicidními prostředky, aby byly odstraněny poslední zbytky plísně. Poslední vrstvu zvolte lak, který vytvoří pevných povrch a vrátí dřevo do normálu.

Chemické přípravky pro okamžité odstranění

Bochemit proti plísním je přípravek, který umí okamžitě zlikvidovat plíseň a má dezinfekční účinky. Přípravek nastříkejte na postižené místo, počkejte 10-15 minut a poté omyjte nebo nechte zaschnout. Tento postup je možné opakovat.

Senezh je spolehlivý přípravek pro hlubokou impregnaci. Používá se například pro sauny a vany.

Belinka impregnant je přípravek pro zpracování vnitřních a vnějších dřevěných povrchů. Je to bezbarvá impregnace, kde je vhodné zachovat přirozenou strukturu vláken dřeva.

Fungispray stejně jako Savo proti plísni naneste na napadené místo, setřete hadříkem a postižené místo omyjte. 

Odstranění plísní přírodní cestou

Soda dřevo nepoškodí. Nasypte malé množství prášku na navlhčenou utěrku a vetřete do postiženého místa. Poté opláchněte vodou.

Ocet není nutné ředit s vodou. Postižené místo nastříkejte rozprašovačem nebo můžete nanést válečkem, štětcem nebo houbičkou. Nechte působit, poté omyjte. Lze používat opakovaně. 

Jak odstranit plíseň z látky a oblečení

Čím dřív, tím líp. Pokud zjistíte, že se plíseň usadila na oblečení nevyhazujte ho, ale vyzkoušejte tyto dobře fungující rady, jak se toho zbavit. 

Pokud se rozhodnete jít chemickou cestou nabízíme tyto tipy

Savo Perex je přípravek, který je vhodný na plísně a skvrny. Stačí bílé nebo stálobarevné prádlo postříkat a nechat Savo působit a poté důkladně vyprat. Oblečení sušte dlouho na čerstvém vzduchu, tím se zbavíte zápachu samotného Sava.

Peroxid vodíku bude vhodný na hodně zažrané skvrny, především pro bílé oblečení a pevné látky. Peroxid vodíku zřeďte s vodou v poměru 1:3 a namočte do lavoru. Ještě mokré oblečení nechte vybělit na slunci. Tento postup klidně opakujte, dokud skvrny nezmizí, ale dávejte pozor, abyste nepoškodili daný kus textilu.

Pokud raději jdete cestou přírodní vyzkoušejte toto

Ocet máme doma každý. Postižené oblečení nebo látku namočte na noc do octa, ráno ocet vylijte, oblečení nebo látku vymáchejte a opět postup opakujte, tj. čerstvý ocet znovu nalejte na oblečení a vyčkejte. Poté další den vyperte důkladně v pračce na dlouhý program a na co možná nejvyšší teplotu. 

Podmáslí je skvělým tipem pro šetrné odstranění plísní z oblečení a látek z jemných tkanin. a třeba i krajky. Oblečení vložte do dostatečného množství podmáslí klidně na 2-3 dny, poté opláchněte vodou a dejte oděvy vyprat.

Sodu na praní nasypeme do mísy s vodou včetně malého množství pracího prášku a minimálně hodinu nechte namočené. Poté opět vyperte důkladně v pračce. Podobně vám bude fungovat i sůl na skvrny.

Křídou posypejte bavlněná postižená místa, přiložte na to savý papír a stačí přežehlit žehličkou. Jemnější tkaniny před tímto procesem nejdříve potřete tamponem namočeným v terpentýnu.

Žlučové mýdlo je vhodné pro jemné tkaniny včetně krajky.

Jak odstranit plíseň ze silikonu

Silikon mezi kachličkami je velmi často namáhán, protože v něm zůstává voda a tím se začnou množit plísně. Jakmile ztmavne nebo zčerná je místo zasažené.

Chemické přípravky vhodné k ošetření

Savo proti plísni je vhodné pro odstranění plísně. Nastříkejte na postižené místo, nechte působit a poté opláchněte čistou vodou.

Ceresit Stop plísni dodržujte stejný postup jako u přípravku Savo.

Pokud chcete zvolit přírodnější a šetrnější cestu

Ocet ničím neřeďte. Nalijte ho nebo nastříkejte na zasažená místa, vyčkejte alespoň hodinu a poté omyjte vodou.

Tea Tree olej přírodní s antibakteriálními účinky. Rozmíchejte 1 čajovou lžičku oleje s 2 šálky vody. Rozprašovačem naneste roztok na místa a nechte chvíli působit. Poté pomocí čistého hadříku plíseň setřete.

Jak odstranit plíseň z matrace

Dalším nebezpečným místem výskytu plísně může být matrace. Riziko o to větší je, když na matraci spíte a tyto nebezpečné látky vdechujete po celou noc. 

Chemické přípravky v boji proti plísním

Savo proti plísním přípravek nastříkejte pouze na tu část, která je pratelná. Čekejte až začne Savo působit, a houbičkou ji důkladně vyčistěte. Místo opláchněte a potah vyperte v pračce na co možná nejvyšší možnou teplotu. Dbejte pokynů výrobce. 

Univerzální multifunkční agent s obsahem kyslíku může také pomoci. Rozmíchejte půlku odměrky s horkou vodou. Naneste na postižené místo, nechte působit cca 1 hodinu. Poté ještě můžete místo vyčistit houbičkou. Nechte řádně uschnout.

Borax, kyselinu boraxovou nařeďte s vodou v poměru 1:3 a aplikujte na místa. Nechte působit, poté setřete utěrkou.

Přírodní cestou to taky půjde

Ocet máme doma každý. Postiženou matraci nebo potah očistěte důkladně octem, nechte působit a poté vodou otřete nebo dejte do pračky. Ještě pro větší účinek k pracímu prášku přidejte buď ocet nebo modrou skalici vždy v poměru 1:1.Citronovou šťávu smíchejte s vodou v poměru 1:2 a roztok naneste přímo na místo v matraci. Počkejte až začne působit, poté můžete vydrhnout kartáčem.

Jak předcházet tvorbě plísni?

Plísně se vytvářejí nejvíc na podzim a v zimě, kdy lidé méně větrají. Plíseň má ráda vlhko a teplotu okolo 20 – 25 °C. Celoročně bývají problémy v koupelnách a sklepech, nebo v místnostech, které jsou v blízkosti špatně stavěných okapových systémů.

Pokud se objeví v domě nebo na jakémkoliv jiném místě plíseň je důležité ji, co nejrychleji odstranit. Plísně jsou pro člověka nebezpečné, nehygienické, zdravotně závadné a některé typy mohou být karcinogenní. 

Připravili jsme pro vás seznam fungujících tipů, díky kterým můžete předejít vzniku plísní.

Pravidelně měřte vlhkost vzduchu

Pro tyto případy si pořiďte vlhkoměr a v každé místnosti pravidelně kontrolujte míru vlhkosti vzduchu.

Ideální rozpětí vlhkosti je mezi 40 % a 50 % (v zimě  je ideální 45-60 %, v létě 40-55 %). Do 60 % je vlhkost ještě přijatelná, ale je dobré ji už sledovat.

Pokojová teplota je další důležitým parametrem. Obecně se uvádí vhodná teplota v rozmezí 16-21 °C.

Ke snížení vlhkosti může také pomoci odvlhčovač vzduchu.

Pravidelné větrání

Naučte se pravidelnému větrání ve všech místnostech a v jakémkoliv ročním období. Především je to důležité na podzim a v zimě. Stačí větrat nárazově, intenzivně a krátce 8-10 minut, několikrát za den.

Místnosti v domě upravte tak, aby plíseň nevznikala nebo se zpětně nevracela. V koupelně se plísně rozšiřují nejčastěji. Tudíž je vhodné, aby měla tato místnost buď podlahové topení nebo radiátor společně s topným žebříkem a nebo ventilátorem. Důležitá jsou okna, kterými lze pohodlně větrat. V kuchyni je důležitá digestoř pro odvod přebytečné páry z vaření a pečení. Ve všech rozích místností musí cirkulovat vzduch, proto pokud je to možné nezaskládávejte tyto místa zbytečně nábytkem. Nábytek by měl stát alespoň 10 cm od stěn. Pokud v místnosti sušíte prádlo na sušáku dejte si pozor na vznik plísní, protože mají rády jak teplo, tak i vlhko. Jak tomu předejít? Je vhodné si pořídit sušičku. Ta také potřebuje při své práci čerstvý vzduch, aby nevytvářela další plísně.

Vysušení stavby

Plísně někdy vznikají nedostatečným vysušením budovy po výstavbě, výmalbě, rekonstrukci nebo narušeným vodovodním potrubí. Dokonale uzavřenou stavbu vysušte profesionálním vysoušečem, abyste odsáli zbytečnou vlhkost, která se jinak může usazovat ve zdech nebo kobercích.

Průtok vzduchu

V minulosti bylo velkým trendem zateplování budov a s ním související vybavování domů plastovými okny, která jsou vzduchotěsná. Vlhký vzduch během zimy zůstává v místnosti a vlhkost kondenzuje na stěnách. Pokud je to i váš případ, zkuste častěji větrat. Případně doporučujeme využívat mikroventilaci, pro proudění vzduchu.

Odolný nátěr

Výmalba bytu a přetřením plísně není řešením. Nicméně i vymalování může pomoci, pokud vyberete vhodné přípravky. Pořiďte si nátěr odolný proti plísni, vhodné je ale také pořídit termokeramický nátěr, který reguluje vlhkost v místnosti a přizpůsobuje se vlhku i teplu. Nejedná se ale o nepropustnou vrstvu, v níž byste se dusili. Termokeramický nátěr působí stále dostatečně prodyšně. Vhodným výrobkem je například nátěr ThermoShield. Jeho chytrý systém membrán udrží vlhkost v místnosti okolo 55 %.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat