Jak grilovat? Staňte se mistrem grilování na zahradě i doma v kuchyni

Pořádně propečenému steaku s vůní ohně se nic nevyrovná. Na grilu si ale připravíte také zeleninu nebo ovoce. Poradíme vám, jak na to.

Na čem grilovat?  

Grilovat můžete na zahradě, balkóně, ale i doma v kuchyni. Jaký je mezi jednotlivými styly grilování rozdíl?

Jak grilovat na plynu

Plynový gril se snadno ovládá a jídlo na něm zvládne připravit každý. Plyn zapnete jedním tlačítkem a během přípravy jídla si snadno regulujete teplotu. 

  • Nejdříve se ujistěte, že máte plynovou láhev naplněnou alespoň z jedné třetiny. 
  • Zavřete víko a předehřejte prázdný gril na vysokou teplotu. 
  • Ve chvíli, kdy bude teplota kolem 500 stupňů Celsia, začněte přidávat suroviny. 
  • Nejdříve grilujte jídla v alobalu a ta, která vyžadují delší přípravu.

Jak grilovat na kontaktním grilu

Při grilování na balkoně nejvíce oceníte kontaktní gril. Je malý, skladný a stačí mu elektrická zásuvka. Jeho nevýhodou je menší výkon a rozměry. Pokud pozvete na grilování celou rodinu, chvíli si na hotovou pochoutku počkají.  

Jak grilovat na dřevěném uhlí

Dřevo, uhlí a oheň dodávají výslednému jídlu nezaměnitelnou chuť. Tento typ grilu se nejvíce hodí na zahradu. Na balkóně kouř z ohně sousedům radost neudělá. Jak na perfektní grilování? Používejte jen kvalitní uhlí, například z bukového dřeva. Jednotlivé kusy uhlí by měly být stejně velké, suché a neměly by se drolit.  Uhlí potřebuje na rozpálení alespoň 20 minut. Vytvořte si na grilu dvě zóny. Jednu žhavou a jednu méně žhavou. Pro chladnější zónu využijte rozpálený popel. Zde dopékejte maso nebo ho udržujte teplé. Po grilování nechte uhlí dohořet a nezapomeňte vyčistit gril. Na špinavý rošt použijte ocelový kartáč a nebojte se hrubé síly. 

Jak grilovat na pánvi

Dostali jste chuť na pořádně propečený steak, ale bydlíte v bytě nebo je venku zima? Vytáhněte z kuchyňské linky grilovací pánev a jdeme na to. Na grilování potřebujete pánev z opravdu kvalitníhomasivního materiálu. Proč? Vydrží i vyšší teploty a perfektně rozvede horko po celém svém povrchu. Tvar pánve je většinou obdélníkový nebo čtvercový a na dně jsou výrazné vystouplé drážky. Ty simulují grilovací mřížku. Díky nim má maso křupavou chuť a vypadá jako z opravdového grilu. 

Jak grilovat v troubě

Máte v kuchyni troubu s takzvanou funkcí “gril”? Skvělé, pusťte se do přípravy grilovaných pochoutek. Potřebujete k tomu jen čistou mřížku, alobal, obracečky a pečící papír nebo olej. 

  • Nejdříve vyndejte z trouby mřížku a pořádně ji očistěte. 
  • Nastříkejte ji pečícím olejem
  • Položte na mřížku suroviny připravené ke grilování
  • Zapněte příslušný režim
  • Maso a zeleninu po několika minutách obraťte, aby se propekly ze všech stran. 

Pokrmy můžete grilovat i v mikrovlnné troubě. Pro tento typ přípravy se nejvíce hodí párky, buřty nebo sýry. 

Jak a co grilovat?

Léto přímo vybízí ke grilování a dlouhým večeřím na čerstvém vzduchu. Ugrilujte si maso, zeleninu nebo dokonce ovoce. Mňam.

Jak grilovat maso 

Maso na grilování vyndejte z ledničky alespoň 3 hodiny před grilováním. Pokud máte maso mražené, nechte ho rozmrazit v lednici nebo při pokojové teplotě alespoň 12 hodin před tepelnou úpravou. Ryby vyndejte z chladničky klidně těsně před grilováním. A jak vypadá perfektní maso připravené na grilování? Klasický hovězí steak by měl mít přibližně 3 centimetry na výšku. U ostatních typů mas stačí 1,5 až 2 centimetry. Maso ideálně den předem naložte, aby nasálo chuť marinády. Během grilování si dejte pozor, aby olej a omáčka nekapaly do rozpáleného grilu. Tím by vznikaly nezdravé karcinogenní látky. Jak dlouho se maso griluje

  • vepřové 5 až 10 minut
  • hovězí 10 minut
  • kuřecí od 10 minut po 90 minut, podle velikosti
  • ryby maximálně 12 minut 
  • mořské plody 4 minuty

Délku grilování přizpůsobte vždy typu a velikosti masa. Po sundání z grilu nechte maso ještě pár minut odležet. Krásně se do něj vsákne šťáva, marináda a bylinky. 

Jak grilovat zeleninu 

Ke grilování se hodí téměř všechny druhy zeleniny. Vyzkoušejte například lilek, cuketu, brambory, cibuli, mrkev, papriku, rajčata, celer, chřest, kukuřici, lusky, houby, řepu nebo kedlubnu. 

Zeleninu nejdříve omyjtenakrájejte na stejně velké kousky. Lilek a cuketa musí před grilováním pustit přebytečnou šťávu. Docílíte toho tak, že zeleninu nasolíte a vodu otřete pomocí papírového ubrousku. Nakrájené kousky zeleniny smíchejte s bylinkami, olivovým olejem nebo ji naložte do marinády. 

Jednotlivé druhu zeleniny se grilují různě dlouho. Měkkým kouskům, jako jsou papriky, rajčata nebo cuketa, stačí přibližně 10 minut. Brambory ale můžete nechat na rožni až půl hodiny. 

Jak grilovat sýr 

Grilovaný sýr je výbornou alternativou, pokud nejíte maso nebo chcete zkusit něco nového. Na gril se nejvíce hodí hermelín, kozí sýr, sýr halloumi, gouda, eidam, ementál nebo oštiepok. Pozor, sýr se při vysokých teplotách roztéká. Proto grilujte vždy jen tvrdé typy sýrů a ideálně je zabalte do alobalu. Přihoďte k nim čerstvé bylinky a balíček nechte prohřát alespoň 15 minut. K sýrové pochoutce přikusujte grilovanou zeleninu, čerstvé pečivo a brusinkovou omáčku. 

Jak grilovat ovoce

Na grilu si připravíte i desert nebo ovoce. Je to snadné a výborné zakončení hostiny. Jaké ovoce se hodí na oheň? Pochutnáte si na broskvích, nektarinkách, meruňkách, banánu, hruškách, ananasu, grepu, lesním ovoci, jahodách nebo malinách. Ovoce je výborné s chilli, skořicí, dýňovými semínky, medem, jogurtem a zmrzlinou.

Marek Hervíř
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat