Oslava narozenin pro děti: Kdy, kde a jak?

Tak strašně to letí! Váš brouček bude mít brzy narozeniny. Za normálních okolností by se vám do dětské oslavy nechtělo. Ale po všech lockdownech a karanténách víte, že trochu radosti a dětského smíchu všichni potřebujete. Jak takovou dětskou oslavu uspořádat, se dozvíte v tomto článku.

Děti milují být středem pozornosti, jíst sladkosti a dostávat dárky. Kdy jindy jim to dopřát než na jejich narozeniny? Možná bude vaše ratolest slavit poprvé, možná už si o party sám říká. Každopádně budete potřebovat místo, téma, rozpočet, pozvánky, občerstvení a zábavu. 

Na věku (ne)záleží

Děti různého věku mají zcela jiné potřeby. Vzhledem k tomu, že starší děti vám svá přání už více čí méně vehementně sdělí, zaměřme se na batolata a menší děti.

Oslava 1. narozenin

Mantra pro rodiče: „Nemějte velká očekávání.“ Platí u prvních narozenin dvojnásob. Sami dobře víte, že i když se blíží významný milník prvních narozenin, děti jsou vlastně ještě miminka. V noci se budí, rostou jim zoubky, často pláčou a snadno se unaví. 

Když dodržíte tyto tipy, bude větší šance, že si party všichni užijete:

  • Plánujte podle režimu vašeho dítěte. 

Jestli je děťátko nejakčnější a nejveselejší po ránu, klidně udělejte oslavu ráno. Dítě by mělo být najedené a dobře vyspané. 

  • Oslava bude trvat maximálně hodinu nebo dvě. Přetažené dítě nechcete.
  • Respektujte povahu dítěte. Jestli mu nedělá dobře cizí prostředí, uspořádejte oslavu raději doma. Naopak jestli rádo objevuje svět, někde v herničce bude nadšené. Zvažte, jestli chcete zvát rodinné příslušníky nebo kamarády s dětmi, případně obojí. 
Oslava prvních narozenin nemusí být veliká.

Oslava 2. a dalších narozenin 

Ve dvou letech už vaše miminko není úplně miminko. Spektrum věcí, které se mu líbí a nelíbí, je mnohem větší a více to dává najevo. Možná už to dokáže říct slovy, možná ještě ne. Maminka mu však rozumí. 

Začíná období tematických party. Rodiče moc dobře vědí, které téma se hodí pro jejich dítě. Nejčastěji to jsou:

  • Prasátko Pepina (Peppa)
  • Ledové království (Frozen)
  • Dinosauři
  • Pat a Mat
  • Indiáni
  • Piráti
  • Jednorožci 
  • A spousta dalších

Jako nekonečný zdroj inspirace poslouží Pinterest. Najdete tam nejen tipy na výzdobu a hry pro děti na oslavu narozenin, ale budete si moct přímo nějaké materiály, třeba pozvánky na oslavu narozenin, stáhnout a vytisknout. 

Zdroj: Pinterest Somethingdelightfulblog.com

Zábava na oslavu narozenin

Nemusíte vymýšlet složitosti. Děti se pravděpodobně zabaví jídlem a hračkami, které budou k dispozici. Raději však mějte pár es v rukávu.

Playlist na Spotify: dětská party se neobejde bez hudby. Nachystejte playlist oblíbených písniček. Zavzpomínejte i na vlastní dětství a přimíchejte ke Kašpárkovi v rohlíku a Míše Růžičkové také Dádu a šmoulí diskotéku. 

Malování: Pokud nemají na místě, nachystejte pastelky, omalovánky a další barvičky. 

Hry: Ideální hry na dětskou oslavu jsou třeba Chodí pešek okolo, Sochy, Židle (O jednu židli méně než dětí. Když přestane hrát hudba, děti si musí sednout. Na koho nezbyde, vypadává), Cukr, káva, limonáda, tichá pošta apod. Pro větší děti můžete vyzkoušet házení šipek na terč. Je to sice spíše dospělácká aktivita, ale věřte, že i děti to bude bavit, protože to bude něco jiného, něco nového. Pro děti jsou nejvhodnější šipky soft v nižší gramáži, aby se jim s nimi dobře házelo a s plastovým hrotem, aby si neublížily.

Z méně známých se hodí třeba Putovní balíček. To probíhá tak, že si děti v kroužku předávají zabalený balíček. Přestane hrát hudba a komu balík zůstane, rozbalí jednu vrstvu a nechá si dáreček, co tam najde. Když bude tolik vrstev jako dětí, je to vlastně způsob, jak dětem rozdat dárečky za účast, tzv. party favors.

Místo na oslavu narozenin pro děti

V zásadě se nabízí čtyři možnosti, kde oslavu uspořádat. Každá má své výhody a nevýhody, takže volte podle sebe. 

Doma

Budete ve svém prostředí a nebudete se muset nikam přemisťovat. Budete však muset uklízet. 

Venku

Ideální pro děti narozené v létě. Pokud máte vlastní zahradu, není co řešit. Zvlášť kdy je na zahradě bazén nebo trampolína. Pokud zahradu nemáte, nabízí se veřejné parky. V řadě z nich se nachází altánky nebo ohniště k pronajmutí. A pokud u vás nic takového není, obyčejný piknik bohatě stačí. Vezměte deku a zavěste pár balonků na strom a je to. 

V herničce

Dětské herny, jump parky a podobná místa nabízejí pronájem na oslavu narozenin. Většinou je v ceně i občerstvení a dárek, takže děti budou mít o zábavu postaráno a vy to máte bez práce. Případně menší herny nebo mateřská centra dávají k dispozici prostory, které si můžete zařídit podle sebe. Podívejte se na internet a poptejte se v okolí, pokud o žádném takovém místě nevíte. 

V kavárně nebo restauraci

Baby friendly kavárny a restaurace představují příjemný kompromis. Vyberte takové místo, kde skutečně nebude vadit, když budou děti pobíhat a křičet.  

Zásady pro rodiče

Aby vše klaplo, řiďte se následujícími zásadami.

Pořádejte oslavu, jen pokud chcete

Než se pustíte do plánování, zastavte se a uvědomte si, jestli opravdu chcete dělat oslavu. A jestli ji chtějí vaše děti. Není nic horšího než naštvaný vystresovaný rodič. Zvlášť oslava prvních narozenin vypadá dobře hlavně na sociálních sítích, ale realita bude trochu jiná. Jestli vás neláká akce, kde se bude posuzovat, jak dobře dítě chodí, jaká slova už umí a jestli maminka zhubla těhotenská kila, nebojte se oslavu odložit na příští (nebo až ten další) rok. 

Oslavu si mají užít děti

Jasně, je to oslava vašeho dítěte. Oprostěte se od vlastních očekávání. Nejde o fotky na Instagram ani o to, co si pomyslí ostatní dospělí. Jestli chce vaše dítě být na oslavě v teplákách a dort mu spadne na zem, nechte to být. 

Usnadněte si to

Nemusíte strávit týden v kuchyni a utratit celý „rodičák“ za výzdobu. Vyberte si jednu nebo dvě věci, které jsou pro vás a vaše dítě důležité a na ty se zaměřte. Třeba pokud chcete péct domácí dort, upečte ho. Ale další občerstvení na oslavu už objednejte, kupte v supermarketu nebo o něj poproste babičku.

Výhodné bude, když využijete tzv. úspory z rozsahu. Domluvte se s dalšími rodiči a uspořádejte oslavu společně. Rozdělíte si nejen povinnosti s přípravami, ale také náklady. Díky tomu si budete moct dovolit větší oslavu, aniž by tím výrazně utrpěly vaše nervy i peněženka. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat