Modrá skalice do bazénu: jak ji použít a dávkovat?

Tato látka byla pro některé z nás fascinující záhadou z hodin chemie na základní škole. Dnes nám může být důležitým pomocníkem, hlavně v létě, kdy se chceme naložit do vířivky nebo si zaplavat v bazénu. Jak se dá modrá skalice použít pro úpravu vody?

Modrá skalice a její použití v bazénu

Modrá skalice nebo-li pentahydrát síranu měďnatého je nejběžnější měďnatá sůl, kterou běžně seženete v drogerii. Na trhu dlouhou dobu nahrazovala prostředky potřebné k údržbě stojaté vody v bazénech a podobných zařízeních. Zabraňovala například tvorbě řas, což je v bazénu velmi nepříjemná záležitost. Postupem času se nahrazovala jinými přípravky, protože se projevila do jisté míry jako toxická. Skalice modrá po pozření způsobuje nebezpečné potíže trávicího ústrojí s tragickými důsledky. Domácnosti, kde náhodné pozření krystalů nehrozí, však skalici používají pro účely údržby bazénu nadále, a to zejména pro jejich účinnost a nízké náklady.

Při náhodném pozření je možné skalici neutralizovat mlékem nebo lžičkou ferrokyanidu draselného v půl litru vody.

Dávkování modré skalice

Právě její toxicita a vliv na lidské zdraví jsou poměrně diskutabilním faktorem při určování účinné dávky skalice. Prakticky se však dá říct, že jakákoli chemie je nebezpečná při pravidelném použití ve velkých dávkách. Jaká je správná dávka skalice?

Běžně se uvádí, že pro funkční využití skalice je potřeba průměrně 5 g látky na každý metr krychlový vody. Je to dávka, kterou doporučují výrobci. Při první dávce je možné použít až 8 g látky na metr krychlový vody, čímž v první fázi dosáhnete hraničního množství mědi (2 mg/l), které zničí řasy a zároveň není pro člověka toxické. Poté je dobré kontrolovat množství mědi testerem alespoň jednou měsíčně. Pokud množství mědi klesne pod 1 mg/l, můžete dávkovat 4 g látky na každý metr krychlový, aby se koncentrace dostala do žádaného rozsahu. Dávejte si pozor při použití chlorových tablet, které mohou malé množství skalice obsahovat.

Množství skalice by se nemělo zásadním způsobem překračovat, protože je ve větším množství toxická o pro člověka. Zároveň velmi malé množství skalice nezaručí, že vám voda neožije, jako by v ní skalice nebyla. Obecně je dobré mít funkční filtraci, která může bujení mikroorganismů zabránit.

5 g modré skalice je pro představu asi čtvrtina rovné polévkové lžíce látky.

Použití modré skalice

Skalici neaplikujte přímo do bazénu, ale nejdříve ji rozmíchejte v kbelíku s vodou. Poté spusťte filtraci a směs nalejte do bazénu. Filtraci nechte pracovat ještě 24 hodin, voda poté bude průzračně čistá. Vodu je pak možné průběžně udržovat chlórovými tabletami, avšak dávka skalice by měla vystačit na celé léto. Výrobci již nemluví o nutnosti aplikaci opakovat a raději jim budeme důvěřovat.

Nicméně pokud máte obavu o životní prostředí i o své zdraví, sáhněte raději po ověřených prostředcích na bázi chlóru, které fungují podobně a navíc těkavý chlor se vždycky poté, co udělá svou práci, jednoduše odpaří.

Kde koupit modrou skalici?

Modrou skalici můžete zakoupit ve většině hobby marketů nebo na některém e-shopu na Heurece. Většinou je k dostání balení po 500 g nebo 1 kg.

Další bazénová chemie

Marek Hervíř
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat