Kdy je Valentýn? A jaký je původ svátku lásky?

Víte, kdy se slaví Valentýn? Skutečně se jedná o americký svátek, nebo je to trochu komplikovanější? Pojďte s námi načerpat inspiraci, čím svou polovičku překvapit. A podíváme se i do minulosti na to, jak tento den zamilovaných vznikl.

Svatý Valentýn je mezinárodním svátkem všech zamilovaných. Kdybyste se ptali na svátek, který znají po celém světě, určitě by to byl právě Valentýn. Možná by se o prvenství dělil s Vánoci. Kolikátého je Valentýn, svátek zamilovaných? Každý rok ve stejný den – 14. února.

Datum Valentýna je 14. února.

Spousta lidí o něm tvrdí, že se jedná o importovaný americký svátek, ale nemají tak úplně pravdu. Jeho komerční podoba možná má spoustu co do činění s tradicí v USA a v anglosaském světě obecně. Nicméně biskup Valentin, podle kterého se den zamilovaných slaví, byl původem z Itálie. O původu svátku si v dnešním článku také povíme.

Jaké jsou zvyky na Valentýna?

Tento svátek byl původně populární hlavně v anglosaském světě, tedy v Británii a potom v USA. Dnes ho ale slaví i spousta lidí u nás, byť třeba maličkostmi. Říká se, že za popularitou dne zamilovaných v našem prostředí stojí hlavně mazaní obchodníci. Na druhou stranu, je přece hezké si vzpomenout na svého milého nebo milou a udělat mu nějaké překvapení.

Zvyky spojené se 14. únorem jsou poměrně jasně dané – potěšit svou drahou polovičku. Což často znamená nákup dárků k Valentýnu. Někdo se spokojí s přáníčkem nebo milou zprávou, jiní sahají po čokoládách a tematických bonboniérách nebo honosných květinách.

kdy se slaví valentýn

Oblíbeným zvykem jsou také zámečky lásky. Dvojice společně uzamkne zámek na veřejném místě (většinou je to nějaké zábradlí, most atd.), což symbolizuje jejich nerozlučnou lásku. A nesmíme zapomenout na to, že všemu dominuje valentýnský symbol – srdce. To zkrátka nesmí chybět na žádném přáníčku nebo valentýnské edici dárkových kazet.

Pravdou je, že v kalendáři máme ještě jiný svátek zamilovaných, a tím je První máj (1. května), kdy se páry líbají pod rozkvetlými stromy. Záleží tedy na každém, zda partnera překvapíte oba dny, nebo třeba jen během jednoho z nich. Valentýn se zdá být více komerčně laděný, jelikož se očekává nějaký hmotný dárek, byť jen drobnost. Na Prvního máje dává protějšku dárky málokdo.

Svatý Valentýn a původ svátku

Původ svátku nejspíš sahá k římskému knězi Valentinovi z Terni. Ten prý za císaře Claudia II. tajně oddával vojáky po křesťanském způsobu. Claudius ale vojákům sňatky zakázal, aby je rodinný život neodrazoval od vojenské služby. Nakonec biskup zemřel mučednickou smrtí, jelikož ho císařovi lidé odhalili. Za nerespektování zákazu byl popraven.

Nicméně existuje ještě další legenda o knězi Valentinovi. Toho si pozval významný římský občan, Kratón, k sobě domů, aby mu vyléčil syna modlitbami. Valentin byl úspěšný a v reakci na to se celá Kratónova domácnost nechala pokřtít a přijala křesťanství. Senátoři v Římě to neviděli rádi a nechali Valentina popravit.

Předpokládá se, že tyto dvě legendy vypráví o dvou různých biskupech Valentinech, postupem času se ale jejich příběhy slily do jedné osoby. Takových legend o jeho činech a smrti je nakonec víc.

Světci se přisuzují různé léčitelské schopnosti. Relikvie sv. Valentina jsou uložené všude po Evropě a samozřejmě také v Čechách, například v bazilice svatého Petra a Pavla na Vyšehradě, v katedrále svatého Víta a v katedrále svatého Václava v Olomouci. Některé se k nám dostaly zásluhou Karla IV., kterému se povedlo shromáždit skutečně úctyhodnou sbírku relikvií všemožných světců starého křesťanského světa.

Nejčastější dotazy

Na jaké datum připadá Valentýn?

Svátek svatého Valentýna a den zamilovaných se slaví 14. února.

Jaké jsou nejlepší dárky na Valentýna?

Kupují se hlavně drobnosti – čokolády, květiny, přáníčka. Prodejci nabízí tematická dárková balení. Některé dvojice společně připínají zámečky lásky.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat