Jak správně detoxikovat organismus, abyste dostali zpět ztracenou energii

Moderní doba není pro každého. Naše tělo, duše a mysl je neustále zatěžována a nestíhá vstřebávat všechny prožitky, které zažije. Cítíte se unavení, bez energie, nešťastní a celkově bez života? Pokud se rozhodnete pro svoje tělo udělat maximum můžete zahájit proces detoxikace kdykoliv to bude potřeba. 

Co je to detoxikace organismu a jak funguje?

Detoxikace organismu neboli očista je proces zbavení se všech škodlivin, toxinů, kterými je tělo zanesené. Náš organismus je chytrý stroj, a proto se tělo umí automaticky zbavovat škodlivých látek a dalších toxinů prostřednictvím detoxikačních orgánů. Těmi jsou játra, ledviny a střeva. Tyto orgány fungují neustále a automaticky detoxikují tělo celých 24 hodin, 7 dní v týdnu. V těchto orgánech probíhá tzv. přeměna a vylučování těchto zatěžující a nadbytečných látek mimo tělo. Dalšími orgány, které jsou schopny detoxikace jsou plíce, kůže nebo i lymfatický systém.

Problém nastává v tom, pokud je snížena funkce nebo v případně pokud se objeví nemoc některého z těchto orgánů. Snadno to pak vede k hromadění těchto nebezpečných a toxických látek nebo k dalšímu závažnému onemocnění. Orgány a jejich činnost souvisí s dalšími procesy a chody v těle nebo na psychickém rozpoložení

Přirozená detoxikace organismu probíhá neustále, avšak se naše tělo může dostat do situace, kdy se detoxikační orgány nedokážou chovat správně a na 100 %.

Detoxikační orgán – játra

Játra jsou hlavní detoxikačním orgánem a mají velkou schopnost regenerace. Uvádí se, že v nich proteče během jedné minuty až 2 litry krve. Umí filtrovat toxiny, nadbytečné a toxické látky z krevního oběhu. Játra můžete přírodní cestou očistit především dostatečným a pravidelným pitným režimem. Obecně se doporučuje čerstvá voda, bylinkové čaje nebo zeleninové šťávy, které jsou vitamínovou bombou. Bylinka, která je velmi prospěšnou v detoxikaci je ostropestřec mariánský.

Detoxikační orgán – ledviny

Ledviny jsou dalším nepostradatelným detoxikačním orgánem. Jsou takovým filtrem škodlivých látek. Umí filtrovat krev, aby se z ní dostali nebezpečná látky, která zde nemají co dělat. K pročištění jsou vhodné urologické nebo diuretické čaje.

Detoxikační orgán – střeva

Střeva jsou označována jako druhý mozek. Jsou důležitou součástí a je třeba se o ně důkladně starat, protože se v nich tvoří střevní mikroflóra, kterou je nutné posilovat, aby mohla bojovat s bakteriemi a dalšími vetřelci, které mohou oslabit tento orgán a poté celé tělo. Další funkcí střev je, aby uměli správně zpracovat potravu. Součástí střeva je tenké střevo, které je naším největším imunitním orgánem. A tudíž by pro nás mělo být velmi důležité se o tento mechanismus postarat a posilovat jeho imunitu, která je součástí i našeho celého těla. 

Tipy, jak se správně detoxikovat

Je opravdu obrovské množství metod a způsobů, jak očistit organismus. Je jen na vás, jaký způsob nebo kombinaci zvolíte.

Počátečním a nejdůležitějším krokem je uvědomění si. Uvědomění si, že máme nějaký problém a chceme jej řešit. Problém může být na fyzické, ale i psychické rovině. Dalším motivem může být, že se chceme postarat o své tělo a dopřát mu to nejlepší, a tak zvolíme detoxikaci. 

Pamatujte, že pokud chcete opravdu se svým tělem něco udělat a chcete, aby ta změna byla znatelná a trvalá je důležitá detoxikace dlouhodobého charakteru. Abyste tohoto cíle docílili je nutná změna jídelníčku a kompletního životního stylu. 

Pokud chcete být zdravý a zbavit se přebytečných látek, které jsou v těle, měli byste se zaměřit na detoxikační orgány a podpořit jejich očistný proces. Podpořte své tělo zdravým a udržitelným životním stylem. Navíc pokud se dostatečně pročistíte a správně detoxikujete tělo nastartujete tím metabolismus, a tudíž se vám bude lépe hubnout a zbavovat se dalších negativních zlozvyků.

Cílem detoxikace je uvědomění si a také harmonizování celého těla společně s myslí a duší. To znamená, že nikdy nesmíte zapomínat jak na fyzickou, tak i psychickou stránku, jelikož jsou úzce propojeny. Negativní emoce, stres, špatné nálady, deprese nás ovlivňují a mohou působit na náš organismus negativními a velmi špatnými vlivy. Nebojte se tak ze svého života vyloučit všechno to, co vám neslouží nebo vás, jakkoliv sužuje. Společně s očistou těla můžete zařadit harmonizační cvičení, meditaci, jógu nebo jen být co nejvíce času v přírodě a na čerstvém vzduchu

Pravidelná strava včetně čerstvé zeleniny a ovoce 

Základem všeho je zdravá a pravidelná strava. Strava by měla být dostatečně vyvážená, pestrá s větším podílem ovoce a zeleniny. Nejlépe když budete konzumovat skutečné potraviny. Jako dalším vhodným doplňkem jsou například zeleninové nebo ovocné šťávy neboli smoothie. Avšak vyvarujte se příliš ovocným smoothie a raději vyzkoušejte varianty méně sladké a s větším podílem zeleniny. Smoothie umí doplnit mnoho vitamínů a energie kdykoliv během dne. Smoothie si připravíte vcelku rychle a v pohodlí domova pomocí smoothie makeru. 

Postupně se naučte odlehčovat stravu a omezte nezdravé potraviny a potraviny průmyslově zpracované. Tyto potraviny omezte a vyřaďte se svého jídelníčku: alkohol, kouření, jednoduché cukry, smažená a fastfoodová jídla, sladká a slaná jídla, která jsou nadopována chemikáliemi, polotovary všech možných druhů a další potraviny, které nejsou pro naše tělo prospěšné a zdravé.

Detoxikační zelené superpotraviny 

Další možností jsou zelené potraviny, které jsou vhodnými potravinovými doplňky, které podpoří činnost detoxikačních orgánů. Obsahují mnoho vitamínů jako betakaroten, vitamíny B, C, E nebo kyselinu listovou, hořčík, železo

Ve formě potravinových doplňků to jsou Chlorella, Spirulina, Mladý ječmen nebo Mladá pšenice. Můžete také doplnit i to, co máte v kuchyni, kadeřávkem, špenátem, salátem. Z bylinek můžete do své stravy zakomponovat například kopřivu, heřmánek, smetánku lékařskou. Z koření pak zázvor, kurkumu nebo pepř

Zelené superpotraviny umí aktivně a efektivně odstraňovat z těla nežádoucí toxiny, těžké kovy a další nebezpečné látky. Pozitivně ovlivňují a formují tělo.

Chlorofyl jako zelené barvivo, které je součástí těchto zmiňovaných superpotravin má mnoho benefitů jako posilování imunitního systému, harmonizuje trávení, zrychluje metabolismus a také zpomaluje proces stárnutí

Doplňky stravy proti parazitům

Jak se zbavit parazitů v našem těle? I toto může být další forma očisty organismu. Doplňků stravy, které nás zbaví parazitů je plná řada, avšak nám mohou být nápomocné potraviny, které všichni dobře známe v kuchyni, jako jsou cibule, česnek, zelí hlávkové, kurkuma, fenykl, kmín a tymián

Voda jako základ detoxikace 

Téměř všichni odborníci se shodou, že ať zvolíte jakoukoliv formu a délku detoxikace pitný režim je nezbytnou součástí. Aby byl zachován správný chod detoxikačních procesů je tedy nutné mít dostatečně velký a pravidelný příjem čerstvé vody. Nejlépe pitná čerstvá voda v kombinaci s kvalitními bylinkovými čaji.

Možná stále tápete, jaká je ideální denní dávka vody. Odborníci doporučují denní dávku vody v průměru 30 ml na 1 kg tělesné hmotnosti osobnosti. To znamená, že osoba, vážící 60 kg by měla za den vypít 1,8 l vody naopak osoba vážící 80 kg by měla vypít až 2,4 l vody. 

Digitální detox

Nezapomeňte na digitální detox, který je v moderní době další důležitou a nezbytnou součástí. Digitální detox je čas, který je strávený bez používání elektronických zařízení (telefon, počítač, televize a podobně). Zkuste alespoň krátkodobý detox a věřím že se k němu budete čím dál častěji vracet a délku detoxu budete navyšovat. Pokud nejste schopni digitální detox dodržet, alespoň se snažte v digitálním světe vyhledávat pozitivní události, zajímavé motivační postřehy a pozitivně naladěné jedince.

Detoxikace půstem

Nejvíce radikální formou detoxikace je známý půst. Půst znamená, že na určitou dobu omezíte nebo úplně přestanete konzumovat jakékoliv potraviny. Pamatujte, že půst není pro každého, a to nejen po fyzické, ale i psychické stránce, protože půst jako takový ovlivňuje celý organismus a také vaši duševní stránku. Půst by neměl být drasticky prováděn a měl by trvat pouze 24 hodin. Jestliže chcete, aby půst trval déle je nutné být pod lékařským dohledem.

Odborníci radí, že s půstem je ideální začít večer, až když ulehnete do postele. Při půstu se obvykle vyskytuje bolest hlavy, protože náš organismus reaguje na nedostatek cukru. Během půstu byste se neměli, jakkoliv přetěžovat, tudíž vynechte jakoukoliv sportovní aktivitu. Věnujte se sobě, své mysli a duši. Po ukončení půst byste neměli zařazovat okamžitě pevnou stravu, protože na to není tělo a trávicí systém dostatečně připravený. Začněte pomalu, ideálně zvolte ovocné nebo zeleninové šťávy

Před každým půstem nejdříve proveďte detoxikaci, aby toxiny a škodlivé látky již odešly dříve.

Zdroj: Celostnimedicina.cz, Healthline.com

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat