5 rad, jak často a správně sekat trávník

Chcete mít trávník, který je hustý, svěží a zelený? Pak se o něj musíte svědomitě starat. Péče o travnatou plochu má své zásady. S námi to však bez problémů zvládnete. Poradíme, jak často a správně sekat trávník. A přidáme tipy na nejlepší sekačky.

Sekání trávníku je důležité nejen z estetických důvodů. Jednak se tím bráníme proti klíšťatům, ale zároveň posilujeme odolnost trávníku vůči chorobám a plevelům. Pravidelné sekání nakonec dělá službu i v tom, že zvyšuje hustotu travnaté plochy.

Na sekání je potřeba správný a efektivní přístroj. Jen tak dosáhnete dokonalého seřezání a zarovnání stébel a dalšího plevele do požadované výšky. Ve zkratce řečeno, neobejdete se bez spolehlivé sekačky.

Zároveň byste měli zvážit i výšku trávy. Od toho si snadno odvodíte, jak často a správně trávník sekat. Na všechny náležitosti se podíváme v následujícím textu.

Mladou trávu nechte vyrůst

Trávník sekáme od jara do podzimu, tedy v podstatě celé vegetační období. Pokud máte čerstvě vysetý trávník, dejte mu čas, aby dostatečně zakořenil a vytvořil asimilační plochu pro tvorbu nových odnoží.

Poprvé sekejte, až bude mít alespoň 10 cm na výšku. Zároveň ho neposekejte příliš, aby se vytvořila dostatečná listová plocha. Zkraťte ho zhruba o 3 cm. Postupně výšku sečení snižujte. Starší trávník už můžete upravovat libovolně podle vašich potřeb.

Jak často sekat trávu

Sekejte, když je na to vhodný čas

Na jaře a v září, během růstové fáze, trávník upravte alespoň jednou týdně, v případě potřeby dvakrát. Když je sucho, nebo tráva roste pomaleji (léto, podzim), seká se méně. Vždy však záleží na typu trávníku, který si pěstujete a jeho požadované výšce.

Trávník sekejte vždy tak, abyste z něj ubrali maximálně třetinu jeho výšky. Jinak se začne zhoršovat jeho kvalita.

Určete správnou výšku trávníku

Rozhodujte se podle toho, zda vám trávník slouží jako dekorační prvek, nebo ho máte jako užitkovou plochu. V případě, že travnatou plochu užíváte na volnočasové aktivity, doporučujeme výšku do cca 5 cm. Jestli je však jeho účel čistě dekorační, můžete sekat na nižší výšku. Ovšem neměli byste překročit minimální hranici 3 cm. Nižší sečení trávník poškozuje.

Dejte si pozor na velké pařáky a letní vedra. Během sucha sečte ve vyšší výšce. Zabráníte tak zažloutnutí a umožníte trávníku, aby si udržel nějakou vlhkost.

Zde přikládáme orientační výšku sečení u různých typů trávníků:

  • Golfový green: Extrémní případ, seká se denně ve výšce 3 až 5 mm.
  • Anglický trávník: I tento typ je náročný na údržbu. Kromě pravidelného sečení je potřeba pečlivě zavlažovat a hnojit. Řadí se mezi kratší typy trávníků, výška je 1 až 3 cm. Důležitá je svěží zeleň a perfektní zarovnání travnaté plochy. Tento způsob úpravy je náchylný na prořídnutí a zpomalení růstu. Pozor na „plešatá místa“. Pokud se objeví, vysaďte na nich trávu novou.
  • Sportovní trávník: 3 až 4 cm.
  • Užitkový trávník: Tedy trávník pro rodinné radovánky, grilování, opalování. 3,5 cm až 4 cm.
  • Krajinný trávník: V sadech, parcích, náměstích, okolo budov. Většinou se sekají pomocí kosy, výška sečení je zhruba od 6 cm do 10 m.
Zahradní traktor

Mulčujte

Kombinujte klasické sekání s mulčováním. Tato technika stébla a plevel poseká (přesněji rozseká na drobné části), ale nestřádá je ve skříni. Místo toho je nechává tam, kde je posekáte, tedy na trávníku. Odpadne vám tak nejen starost s úklidem travního odpadu, ale zároveň tím přirozeně pohnojíte danou plochu a podpoříte hustější, zelenější a zdravější porost.

Pořiďte si správnou sekačku

Benzínové sekačky nabízí volnost při práci. Hodí se pro větší zahrady, nebo všude tam, kde nemáte přístup k elektřině. Bohužel si moc neporadí se členitým terénem. Zároveň bývají hlučné. Některým uživatelům vadí jejich vyšší váha a výfukové plyny.

Elektrické sekačky patří mezi cenově dostupnější a ekologičtější řešení. Poradí si se svahy a snadno se s nimi manipuluje. Nedělají takový hluk. Bohužel potřebují připojení k elektřině, což například v zahradnické osadě může být problém. Spoustu zahradníků také při práci obtěžuje kabel.

Šikovnou alternativou jsou AKU sekačky, které jsou napájené přes akumulátor. Jsou lehké, nedělají hluk a snadno se ovládají. Jelikož nepotřebují palivo nebo kabel, práce s nimi jde od ruky jedna radost. Hodí se hlavně na menší plochy.

Pokud hledáte profesionálního pomocníka na opravu velké plochy a zahrady, investujte do zahradního traktoru. Sekání s ním je komfortní a téměř bez práce. Většinou ovládají i praktické doplňkové funkce, kterými vám péči o zahradu usnadní ještě o něco víc.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat