Co je antivirus + nejlepší (free) antiviry

Víte, jak funguje antivirus a proč se bez něj neobejdete? Poradíme, v jakých situacích se hodí a kdy je naopak zbytečný. V článku najdete i přehled nejlepších antivirů, včetně tipy na spolehlivé varianty zdarma.

Co je antivirus

Antivirus – jinak také antivirový program nebo antivir. O co se vlastně jedná? Jde o software, který chrání váš počítač. A to tak, že identifikuje a odstraní počítačové viry a další malware. Je to i dobrá ochrana proti ransomware, pokud tedy disponuje správnými nástroji. V takovém případě efektivně odrazí všechny pokusy ransomware o proniknutí k datům.

Dříve byl antivirus celkem jednoduchý program, dnes už jsou ale k dostání opravdu propracované verze, které kombinují různé technologie a dokáží vaše zařízení ochránit před velkým množstvím hrozeb. Takový antivirus poskytuje tzv. vícevrstvou ochranu.

V praxi to znamená, že vás ochrání proti již zmíněnému ransomware, proti krádeži hesel a účtů, ale i proti obyčejnému spamu nebo aplikacím, které zpomalují výkon. Zkrátka vše, pro vaše bezpečí a komfort na internetu či offline.

Tak jako se neustále posouvají dopředu hackeři a jejich vynalézavost, vyvíjí se i antivirus. Proto není nic neobvyklého, že se neustále aktualizuje. To je dobré znamení. Jakmile antivir není pravidelně updatovaný, bude mít mezery a nové hrozby mu mohou uniknout.

Jak antivir pracuje?

Antivir ke zjištění hrozeb využívá dvě odlišné techniky.

  • Prohlíží soubory na lokálním disku a ram. Data porovnává se svou databází a hledá, jestli se uvnitř nenachází škodlivý software a viry.
  • Sleduje, jak se chovají počítačové programy a vyhodnocuje, zda nejde o škodlivou aktivitu, kterou způsobuje virus. Tato technika je sofistikovanější než ta předchozí. Zahrnuje zachytávání dat, sledování aktivit a další. 

Antivir pracuje na pozadí, ovšem vy sami můžete určit konkrétní soubory, které chcete oskenovat. Například když jste si stáhli něco do počítače a chcete se ujistit, že jde o bezpečný obsah.

Když při prohlížení souborů objeví škodlivý kód nebo software, upozorní na to a navrhne vám řešení. Například odstranění souboru.

co je antivirus

K čemu slouží

Antivirový program vás chrání před kybernetickou hrozbou. Viry jsou navrhované tak, aby se šířili z jednoho zařízení na druhé. A během této cesty sbírají informace o tom, jak co nejlépe proniknout do operačního systému, čímž se stávají ještě zákeřnějšími.

Jakmile máte škodlivý software ve svém počítači, ani o tom nemusíte vědět. Hacker přitom začne krást citlivá data, sledovat vaši online aktivitu, v horším případě vám dokonce zcela ukradne identitu. Právě proto je důležitá prevence – tedy dostatečně silná ochrana. Jakmile je jednou zařízení napadené, náprava je obtížná.

Antivirus s VPN

Většina placených antivirových programů dnes nabízí i VPN. Buď za příplatek, nebo jako součást stávajícího předplatného. VPN neboli virtuální privátní síť se stará o vaše bezpečí na internetu. Skrývá vaši IP adresu. Díky této vychytávce se nemusíte bát připojit se k Wi-Fi na veřejném místě. Kromě větší bezpečnosti z toho plynou i další výhody. Tak například to, že se vyhnete geoblockingu.

Jestli si tedy chcete zajistit co nejvyšší míru soukromí a bezpečnosti, doporučujeme antivir zkombinovat s VPN.

Vyplatí se antivirus?

Windows

Jestli používáte OS Windows, pak jste si nejspíš všimli, že máte od Microsoftu v počítači program Windows Defender. Jedná se o docela dobrý bezplatný antivirus, který v posledních letech zažil hodně vylepšení. Asi nejdůležitější otázky jsou:

  • Poradí si se zákeřnými hrozbami?
  • Nezpomaluje počítač?

Během nezávislých testů si nedokázal poradit s některými škodlivými programy. Navíc neobsahuje VPN, ani další praktické funkce jako např. správce hesel. Trochu pokulhává i četnost aktualizací databáze škodlivých softwarů. Na rychlost počítače naštěstí nemá vliv.

Podle webu Safetydetectives.com není od věci používat WD společně s jiným antivirem zdarma. Když si ale srovnáte reálné dovednosti bezplatných antivirových programů, vždy vám vyjde jako spolehlivější a efektivnější verze, která je placená. To je prostě fakt. Takže jestli chcete mít 100% jistotu, raději si připlaťte.

iOs

Co se týče antiviru na MacBook, tak zde se názory různí. Virů na Mac tolik není, ale každým rokem jejich počet roste. A když už nějaký chytíte a nejste chránění, není to žádná výhra.

Doporučuje se instalovat antivirus na MacBook hlavně tehdy, když pracujete ve velké firmě nebo komunikujete s klienty. MacBook Pro a Air sice mají zabudovaný antivirový software, ten ale není úplně nejlepší.

Antivir je důležitý hlavně proto, abyste virus nepřeposlali omylem skrze firemní síť nebo e-mail klientům s Windows. To samé platí pro iPhone nebo iPad. Jestli chcete udělat něco pro bezpečnost svého zařízení s iOs operačním systémem, pravidelně:

Chytrý telefon

Je antivirus potřeba na chytrý telefon? iOs a Android je proti napadení celkem obstojně chráněný. Nejčastěji se virus do tohoto typu zařízení dostane tak, že si ho uživatel sám nainstaluje (jako aplikaci). Pokud se tedy budete chovat zodpovědně (stahovat jen z oficiálních ověřených zdrojů), vlastně vám nic nehrozí.

Stahujte aplikace z oficiálních stránek. Pro iOs využívejte App Store a pro Android Google Play. Zde máte jistotu, že si nestáhnete škodlivý software.

Na druhou stranu antivirus v mobilu umí hned několik užitečných věcí. Například VPN, optimalizaci běhu, šifrování dat nebo sledování odcizeného telefonu. Dávejte si ale pozor na aplikace „zdarma“, které nabízí spoustu úžasných funkcí. Antivirus zdarma do mobilu může být skrytá hrozba sám o sobě.

Jakmile totiž v appce není žádná reklama, kterou by si na svůj provoz vydělala, je to podezřelé (to se netýká jen antivirů). Nikdo vám totiž nebude nabízet skvělou věc z dobré vůle. Viz skandál firmy Avast, která prodávala data uživatelů dalším stranám.

Nejlepší antivirus

  • Eset. Spolehlivý antivirus v českém jazyce. Uživatelské rozhraní je přehledné a zákaznická podpora na jedničku. Nabízí vychytané funkce včetně ochrany internetového bankovnictví, štít proti spamu a další. Nemá správu hesel. Cena za rok je 1500 Kč.
  • Norton 360. Vynikající ochrana proti malware, VPN, zálohování do cloudu, ochrana webkamery a další. Malý mínus má tento antivir za méně povedenou aplikaci. Na druhou stranu zákaznická podpora funguje dobře. První rok vás předplatné STANDARD vyjde na 799 Kč.
  • Kaspersky. Jeden z nejpopulárnějších antivirů v ČR i na světě. Poskytuje výbornou ochranu za přijatelnou cenu a další šikovné funkce od VPN po rodičovskou kontrolu. Aplikace je přehledná. Cena za rok za kompletní zabezpečení začíná okolo 1000 Kč. 

Antiviry AVG a Avast patří mezi další oblíbené. Ovšem s přihlédnutím k nedávným problémům společnosti Avast je moc nedoporučujeme (AVG patří pod Avast).

Co se týče antivirů zdarma, tak zde uvádíme jedny z nejlepších:

  • TotalAV – mimo antiviru zdarma je součástí i čistič nepotřebných souborů. Bohužel není aktualizovaný.
  • Kaspersky – kromě placené verze je ke stažení i free antivirus Kaspersky. Pravidelně se aktualizuje. Součástí je VPN a správce hesel.
  • Bitdefender – špičková ochrana proti malware, dále nabízí VPN, nástroj pro bezpečné online bankovnictví a rodičovskou kontrolu.

Zdroje: Eset.com, Safetydetectives.com

 

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat