Black Friday 2024 – Seznam zapojených obchodů

Co je to Black Friday?

Black Friday (česky Černý pátek) je svátek slev a velká marketingová akce, která pochází z USA. Tradičně se pořádá na konci listopadu po svátku Díkuvzdání, který připadá na 4. listopadový čtvrtek. Black Friday by proto měl být 4. pátek v listopadu.

Na Černý pátek můžete pořídit spoustu produktů za akční ceny. V některých obchodech se objevují slevy i okolo 80 %. Díky tomu akce představuje skvělý způsob, jak ušetřit. Jako první v tuzemsku začala Alza, ale dnes už je to běžně rozšířený jev.

Akční produkty jsou často jen v omezeném množství, proto nemáte záruku, že se na vás skutečně dostane. Zde platí, kdo dřív přijde, ten dřív bere.

Trochu problematické jsou „falešné“ slevy – někteří obchodníci počítají slevy z dražších cen, než za které se zboží normálně prodávalo, případně šlo o ceny staré, které už dávno nebyly aktuální.

V minulých letech bylo nutné si dávat pozor (stačilo použít např. Heureku nebo jiný srovnávač a podívat se, za kolik Kč se prodával produkt v daném obchodě či za kolik byla u konkurence), v roce 2023 se vše mělo změnit a aktuálně platí nová směrnice EU na ochranu spotřebitele, která upravuje zobrazování slev.

Obchodník podle ní smí u slevy uvádět pouze nejnižší cenu, za kterou výrobek nabízel v době 30 dnů před poskytnutím slev. E-shopy tedy budou vypočítávat slevu z minimální ceny, za kterou produkt prodávaly v době 30 dní před slevou.

Kdy je Black Friday v roce 2024?

Black Friday letos vychází na 29. 11. 2024

Pokud máte nějaký oblíbený e-shop, vyplatí se zaregistrovat k odběru newsletteru. Obchod vám dá na e-mail dopředu vědět, kdy přesně Black Friday chystá. V Česku totiž není nic neobvyklého, že někteří prodejci berou Černý pátek dost benevolentně. A tak ho pořádají v libovolná data, klidně i několikrát do roka.

Jak dlouho trvá Black Friday?

Největší slevy vrcholí od půlnoci do konce dne. Některé e-shopy však startují slevy označené Black Friday dříve. Letos většina prodejců chystá Black Friday, který bude trvat po celý pracovní týden. Na BF po víkendu naváže Cyber Monday.

Seznam zapojených e-shopů (2024)

WordPress Table

Marek Hervíř
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat