Jak najít majitele pozemku snadno a rychle?

Chcete zjistit, kdo je majitelem pozemku? Zvládnete to z pohodlí domova od počítače. Další možností je najít majitele pozemku na mobilu. Nebo nahlédnout přímo do katastru nemovitostí online, už žádné běhání po úřadech! Každá varianta má své pro a proti, poradíme, jak to zvládnout co nejrychleji.

Jak najít majitele pozemku na iKatastr.cz

iKatastr.cz je stránka, kde snadno najdete, kdo vlastní daný pozemek. V levém horním rohu zadejte adresu pozemku, nebo třeba jeho název – soud Praha 1 atd., a vyhledejte cíl na mapě, pokud je potřeba upřesnit (např. si nepamatujete popisné číslo).

Klikněte na pozemek a zobrazí se vám okno s údaji. Jestli chcete zjistit vlastníka, musíte zadat kód pro ověření. Nebo se přihlaste do systému. Jako běžný návštěvník stačí zadat kód. Po odtajnění se vám ukážou vlastníci či spoluvlastníci ve spodní straně okna.

Jestli hledáte podrobnější informace, doporučujeme spíš oficiální stránky katastru nemovitostí. Nejsou sice moc uživatelsky přívětivé, za to ale obsahují více detailů. Podíváme se na ně v kapitole Nahlédněte do katastru nemovitostí.

Jak zjistit majitele pozemku na mobilu

Jestli chcete najít majitele pozemku nebo nemovitosti přímo ze svého mobilního telefonu, stáhněte si mobilní aplikaci iKatastr. Dá se totiž propojit s vaší polohou, takže když budete třeba někde na dovolené po Česku a okouzlí vás nějaká nemovitost, snadno si najdete, komu patří a posléze i to, jestli třeba náhodou není na prodej/pronájem.

Aplikace iKatastr je ke stažení na Google Play pro Android a na App Store pro iOs. Z aplikace získáte nejen informace o vlastníkovi pozemku, ale můžete si prohlédnout i jestli se nejedná o záplavovou zónu nebo kontaminované území.

Jednoduché hledání pomocí Mapy.cz

Kdo je majitel, ale třeba i parcelní číslo atd., se dá jednoduše najít pomocí Mapy.cz. Jestli vám katastr nemovitostí přijde nepřehledný, zkuste to tady.

Otevřete si Mapy.cz. Najděte si vybraný dům nebo pozemek (ať už podle GPS nebo zadáním adresy). Klikněte na objekt pravým tlačítkem a v pravém rohu se vám zobrazí okno s informacemi o místě. Klikněte na INFORMACE O PARCELE V KATASTRU NEMOVITOSTÍ.

Dostanete se do okna, do kterého byste se dostali stejně jako postupem v předcházející a následující kapitole, jen je to rychlejší a snadnější. Chybí v něm nějaké informace, které dostanete jen postupem v další kapitole, ale majitele tam najdete. V horní části vyplňte CAPTCHA a zobrazí se vám jeho jméno.  

Nahlédněte do katastru nemovitostí

Jestli vás zajímají podrobnější informace o daném pozemku, parcele, bytu nebo domu, doporučujeme nahlédnout do katastru nemovitostí, který spravuje Český úřad zeměměřický a katastrální neboli ČÚZK. Otevřete si tento odkaz =>> Nahlížení do katastru nemovitostí. A společně si projdeme, co a jak tu lze najít.

Jak zjistit informace o parcele?

Nejprve si vyhledejte parcelní číslo. Klikněte na ZOBRAZENÍ MAPY a vyplňte obec (Praha) a katastrální území. Potom zvolte OTEVŘÍT OKNO S MAPOU a zjistěte si parcelní číslo. Mapa není moc přehledná, orientujte se podle ulic. Naše číslo je 398.

Když máte parcelní číslo, pokračujte následovně.

  1. Vraťte se do hlavního menu.
  2. Klikněte na VYHLEDÁNÍ PARCELY.
  3. Zadejte Obec (např. Praha) a katastrální území (Malá Strana).
  4. Zadejte parcelní číslo.  
  5. V dalším kroku se vám zobrazí informace o pozemku.

Získáte zde základní informace o parcele a po vyplnění CAPTCHA i kdo je vlastník. Dále informace o BPEJ, způsob ochrany nemovitosti, pod jaký územní obvod nemovitost spadá atd.

Obdobně lze vyhledávat i informace o stavbách nebo jednotkách, tedy bytech. U staveb stačí vyplnit obec a číslo popisné/evidenční. To samé platí o bytu, akorát přidáte ještě číslo jednotky, tedy číslo bytu.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat