Šedá barva v interiéru: Elegantní a sofistikovaná

Šedá patří k neutrálním barvám, které jsou právě teď v bytovém designu v módě. Jelikož je ale nadčasová, bude vám dělat radost dlouhá léta. Zjistěte, jak ji použít v interiéru a docílit tak originálního vzhledu i u vás doma!

Bez šedé barvy si neumíme představit nejen severský minimalismus, ale ani útulné hygge. Pro oba tyto skandinávské bytové styly je šedá zcela klíčová. A to právě jako hlavní tón. Na podkladu šedé totiž krásně vyniknou přírodní materiály, ale i doplňky v pastelových barvách.

Využijete ji ale i v dalších směrech, například v industriálním či rustikálním stylu. Či prostě jen tak, jak se vám to líbí. Šedá je prostě univerzální a hodí se kamkoliv. Pojďme se nyní podívat, jak s ní naložit tak, aby to stálo za to.

šedé křeslo

Jaké má šedá barva účinky na psychiku

V bytovém designu se často pracuje s psychologií barev. Šedá z lidí rozhodně nedělá lenochy, jak se to na některých místech můžete dočíst. Ano, působí trochu vážně. Ale rozhodně ne studeně. Zatímco některé její odstíny nastartují pracovní morálku a zlepší motivaci, jiné na nás působí uklidňujícím a příjemným dojmem.

Jaké odstíny šedé jsou v módě

V bytovém designu jsou šik například odstíny holubičí šeď, světle šedá, která vypadá téměř bíle, a samozřejmě metalická šedá (například u nábytku a dekorací). Dále tmavší barvy šedé, kterými vytvoříte dramatický dojem. Podívejte se i na paletu šedých odstínů na podkladě hnědé, těm to sluší zejména na tapetách nebo obkladech.

šedá stěna

S jakými barvami šedou kombinovat

Duo bílá a šedá je klasika, která vypadá elegantně a nadčasově. Proč se však držet při zemi? Využijte toho, že si šedá rozumí téměř s jakoukoliv barvou. U výraznějších odstínů dokáže zjemnit jejich náboj, tak jako to dělá v kombinaci s fialovou. Ty ji zase naopak krásně oživí a dohromady tvoří zajímavou kombinaci.

Dvojici šedé a fialové to spolu krásně funguje zejména v moderních interiérech. A to jak ve světlých, tak tmavších, dramatických tónech. Obzvlášť pěkně šedá vypadá s barvou roku 2022 veri peri.

Romantického interiéru docílíte pomocí kombinace světle šedé a levandulové. U světlých odstínů dokreslí celkovou pohodu a lehkost v interiéru. Tak jako to dělá v modrých domácnostech.

Poslední dobou narazíte často na zelené interiéry s šedou jako základovou barvou. V tom případě je lepší zvolit nějaký zemitý, případně výrazný, sytější odstín zelené, aby ho šedá příliš nepohltila, a interiér kvůli tomu nepůsobil smutně. Na studené odstíny si ale u šedé dávejte pozor, víc jí to sluší s teplými barvičkami.

Na rozdíl od takové bílé šedá ostatní barvy tlumí. Bílá dává barvám vyniknout a vystoupit. Jen si představte kombinaci bílé a červené. Ta je opravdu výrazná, někomu až nepříjemná. Naopak taková vínová a tmavší šedá společně fungují perfektně. Červený interiér s šedou je tedy zajímavou variantou, kterou byste měli určitě zvážit, zejména v obývacím pokoji.

Další trendy variantou je kombinace šedé a žluté. Stejně jako v případě červené, tak i žlutý interiér je hodně výrazný. Ale její klidnější šedý protějšek ji trochu utlumí, takže je v místnosti hned o něco příjemněji.

Šedá je jednou z nejčastějších barev v přírodě. Je to barva kamufláže. Proto v interiéru tak skvěle funguje v podstatě jakkoliv a vždy na sebe „naváže“ něco z druhé barvy, která ji doprovází. Nikdy nedojde k tomu, že by se spolu tloukly. Naopak, ať už se rozhodnete pro jakékoliv další barvy, bude to vypadat dobře.

Jak využít šedou v interiéru

Šedá vypadá dobře na velkých plochách. Setkáme se s ní nejen u nátěrů, ale i tapet coby imitací kamene a betonu. Nebojte se toho a udělejte z ní nejen barvu stěn, ale třeba i křesel, gauče nebo velkého koberce, případně vinylové podlahy nebo lina.  

Šedá se díky své všestrannosti hodí jak do ložnicí, tak obývacích pokojů, kuchyní, jídelen i koupelen. Díky auře klidu a útulnosti ji doporučujeme i do dětských pokojů, obzvlášť pro miminka. V koupelnách vypadá perfektně na stěnách v imitacích betonu a s klasickou bílou keramikou vytvoří skvělý pár.

šedá barva v dětském pokoji

Na jejím podkladě snadno vytvoříte zajímavé akcenty a odvážnější kombinace, které díky ní vyniknou, ale zároveň nebudou působit příliš divoce. Tak například tmavošedý nátěr, výrazně červený koberec a sytě modrá pohovka v tomto uspořádání budou perfektně fungovat.

Případně šedý nátěr, postel z bílého dřeva a světle růžové povlečení, přehozy či polštáře. Za běžných okolností by bílo-růžovou ložnici volil jen málokdo, ovšem když se do toho zapojí i šedá, hned je tato kombinace sofistikovanější.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat