Jak nakupovat na eBay? Nenechte se napálit!

Na eBay seženete v podstatě cokoliv. Jak poznat spolehlivého prodejce a nenapálit se? Poradíme, jak nakupovat na eBay od registrace přes platbu až po reklamace. Přidáme i tip na to, jak neplatit DPH a clo.

Co všechno se dá koupit na eBay?

eBay je obrovské online tržiště, kde koupíte zboží od prodejců z celého světa. Prodávají se tu jak značkové věci od předních světových jmen, tak rukodělné nebo sběratelské předměty. Bohužel tu narazíte i na padělky. Jak se jim vyvarovat? Sledujte recenze a nekupujte podezřele levné zboží.

Seženete zde elektroniku, oblečení, kosmetiku, náhradní díly, domácí potřeby, sportovní potřeby, sběratelské předměty, auto-moto výbavu, ale klidně i vyřazený tank z Argentiny. Prostě cokoliv, na co si vzpomenete.

eBay je v angličtině, ale při nákupu si můžete zobrazit ceny v českých korunách. Jak na eBay nakupovat v češtině? Zvolte strojový překlad, který vám nabídne váš prohlížeč.

Registrace

Jestli chcete nakupovat na eBay, jako první se musíte registrovat. Klikněte na REGISTER a vyplňte registrační formulář. Zadáte své jméno, příjmení, heslo a je to. Alternativou je přihlašovat se přes Facebook nebo účet u Google či Apple. Po vytvoření účtu se přihlaste a pusťte se do nakupování.

Jak nakupovat na eBay

Na eBay se nakupuje buď přes klasický prodej nebo přes aukce. Ty fungují jako v běžném životě. Přihazujete a snažíte se předstihnout konkurenci. Když aukci prohrajete, o peníze nepřijdete, ale logicky ani nezískáte dražený produkt.

Můžete přihazovat buď postupně, nebo rovnou nabídnout co nejvyšší částku. Jestli vás dražby baví, zkuste nástroje jako Zero Bids nebo Lastminute Auction. Informují o zajímavých příležitostech, akcích, na kterých skoro nikdo nepřihazuje atd. Máte díky nim možnost získat zboží za opravdu výhodné ceny.

Jak najít zboží na eBay?

  • Zadejte dotaz do políčka vyhledávání. Fráze pište v angličtině, např. blue dress atd.
  • Prohlížejte si nabídku stejně jako na jakémkoliv e-shopu, tedy přes kategorie.

Využívejte filtrování zboží. Jestli hledáte aukce, zaklikněte možnost AUCTIONS. Pod záložkou BUY IT NOW najdete klasické zboží, které můžete koupit přímo bez nutnosti přihazování.

Doporučujeme si dané zboží prohlédnout u více prodejců. Třeba narazíte na výhodnější cenu, poštovné atd.

Další užitečné filtry jsou v levé části stránky. Můžete zaškrtnout, že hledáte konkrétní velikost, materiál atd. Důležitá je i cena ­– usnadní vám vybírání, jestli máte stanovený rozpočet.

Jakmile si rozkliknete detail zboží, uvidíte jeho popis, fotografie a také hodnocení ostatních zákazníků. Klikněte na VIEW FEEDBACK a podívejte se, co o zboží říkají ostatní.

Další důležitou položkou je SELLER INFORMATION. Hodnocení prodejce věnujte pozornost. Raději se vyhněte obchodům, které mají pod 95 %. Pár negativních recenzí je celkem běžná záležitost, ale když už jich je víc, zvyšuje to pravděpodobnost, že bude nespokojení i vy. I 90 % je ještě dobrá reputace, ale jak jsme řekli, přeci jen to zvyšuje šanci, že bude něco v nepořádku.

RETURNED GOODS vám prozradí, zda prodejce umožňuje reklamace. U levných kousků oblečení z Asie to většinou možné nebývá, ale když kupujete něco dražšího, například elektroniku, možnost vrácení by měla být samozřejmostí.

Hledejte u výrobku Guarantee: eBay money back guarantee. Když je produkt takto označený, znamená to, že se eBay postará o to, aby vám v případě nespokojenosti prodejce zjednal nápravu.

V přehledu také uvidíte cenu za poštovné (TRANSPORT). U zboží z Evropy jsou poplatky nižší než mimo ni. Zboží z Evropy má ještě jednu výhodu – přijde vám dřív. Takže jestli pospícháte, raději neobjednávejte z Ameriky atd.

Zemi, odkud vám budou posílat zboží, si můžete vybrat i v hlavním filtru na levé části stránky. Hledejte ITEM LOCATION a vybírejte mezi Default (přednastavené), US, North America, Europe, Asia.

Někteří prodejci zahrnují cenu poštovného do ceny – podívejte se proto, jestli stejné zboží nestojí u někoho jiného méně. Jestli chcete vyfiltrovat jen zboží s dopravou zdarma, nezapomeňte tuto možnost zaškrtnout. Ukrývá se pod nadpisem DELIVERY OPTIONS – FREE INTERNATIONAL SHIPPING. Najdete ji ve spodní části menu s filtry.

Vybrali jste?

  • Klikněte na BUY NOW a přejděte rovnou na sekci placení.
  • Nebo zvolte ADD TO BASKET a pokračujte v nákupu.

Jestli jste si nakupování na eBay oblíbili, stáhněte si jejich aplikaci do mobilu.

Platba a doprava

Na eBay můžete platit kartou nebo přes službu PayPal. Jestli chcete bezpečnější cestu, zvolte raději PayPal. Nebudete muset dávat prodejci informace o své debetní nebo kreditní kartě, ten je zase nemůže zneužít. Jestli však má dobré hodnocení, tak by nic nekalého hrozit nemělo.

Při platbě PayPal je nutné, abyste si vytvořili vlastní účet. Jestli ho ještě nemáte, tak to udělejte. Je to vlastně takový prostředník – na svůj PayPal účet pošlete peníze a ty potom přepošlete zase prodejci. Tím pádem se mu do rukou nedostanou údaje o vaší kartě.

Pokud se rozhodnete zaplatit přímo prodejci, tedy kartou, musíte vyplnit informace jako číslo karty, expiraci atd. Jestli jste ještě nezadali v profilu, tak teď je čas vypsat i svou adresu, doručovací adresu a další důležité informace.

Co se dopravy týče, tak v detailu produktu máte napsáno, kolik zaplatíte a za jak dlouho vám bude doručena. Záleží na tom, odkud zboží odesílají. Obdobně jako na AliExpress nebo Amazonu i zde se můžete rozhodnout, jestli si necháte poslat zboží z Evropy nebo mimo ni. To třeba u takového Wish možné není.

Ve svém profilu najdete možnost sledování zásilky. Podle referenčního čísla na stránkách přepravní služby zjistíte, kde se váš balíček právě teď nachází a za jak dlouho asi dorazí k vám.

DPH a clo na eBay, jak se jim vyhnout

Jestli objednáváte ze zemí mimo Evropskou unii (nejen na eBay, ale i u nákupů z Číny), budete platit DPH, což je 21 % z uhrazené částky (včetně poštovného). U objednávek v hodnotě nad 150 EUR musíte zaplatit také clo. To se odvíjí od celkové hodnoty balíčku, ale většinou se pohybuje okolo 15 %.

 Jestli se váš balíček dostane do celního řízení, budete muset buď zaplatit přepravci, aby vás v něm zastoupil (cca 250 Kč), nebo se vydat na zvláštní poštu sami a vše si vyřídit osobně.

Dá se tomu vyhnout?

  • Jako zemi odesílání balíčku si zvolte EU.
  • Nakupujte jednotlivě. DPH zaplatíte, ale clu se můžete vyhnout.
  • Nebo si zvolte prodejce, který DPH a clo započítává do ceny zboží (VAT included). Vám tak odpadnou starosti s úřady.

Reklamace

Kdyby vám zboží nedorazilo nebo jste ho obdrželi v neodpovídající kvalitě, můžete ho reklamovat (jestli tedy prodejce tuto možnost dovoluje).

Jak na reklamaci na eBay?

  1. Jděte do MY EBAY, tedy do zákaznického profilu. Tam uvidíte výpis objednávek.
  2. Najděte zboží, které jste objednávali a které chcete vrátit.
  3. Klikněte na MORE ACTIONS a zvolte RETURN THIS ITEM.
  4. V následujícím kroku vyberete, co je se zbožím v nepořádku (např. poškozené atd.). Můžete napsat i zprávu nebo vložit fotky.
  5. Odešlete žádost a čekejte.

V případě, že vám zboží nedorazilo, klikněte opět na MORE ACTIONS, ale zvolte možnost I DIDN’T RECEIVE IT. eBay v takovém případě nabízí buď vrácení peněz, nebo můžete zažádat o opětovné zaslání. Odešlete žádost a čekejte.

Jestli jste platili přes PayPal, je možné reklamovat i přes PayPal, ale nejprve zkuste přes eBay. Nelze požadovat reklamaci jak přes eBay, tak přes PayPal. Je to proti pravidlům tržiště.

Dávejte si pozor na to, do kdy lze reklamaci uplatnit. Lhůta se počítá od chvíle, kdy vám měl být balíček doručený. Jestli je tedy výrazně zpožděný, neotálejte a nahlaste to. Jinak byste mohli lhůtu prošvihnout. Více detailů ohledně reklamací do zahraničí najdete v našem článku Balík do zahraničí.

Na co si dát pozor

  • Recenze produktu od zákazníků
  • Reputace prodejce
  • Cena (= když je značkové zboží podezřelé levné, nejspíš to bude padělek)
  • Možnost reklamace
  • Odkud se bude balíček doručovat? (= clo a DPH)

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat