7+ nej cashback portálů: Jak fungují?

Jak funguje cashback a kolik peněz díky němu ušetříte? Podívali jsme se na pravidla cashbackových portálů a připravili jejich srovnání. Zároveň jsme prozkoumali další možnosti, kde na cashback narazíte – například u bank či velkých obchodníků.  

Co je cashback

Líbí se vám představa, že vám někdo dá peníze za to, že u nich nakoupíte? Pak přesně pro vás je tu služba cashback (v překladu peníze-zpět). Zajistí, že vám obchodník po nákupu vrátí zpět procenta z částky, kterou jste u nich utratili. Ideální způsob, jak ušetřit peníze!

Cashback většinou sahá do výše jednotek procent, ale každá koruna dobrá, ne? Navíc, pokud budete mít štěstí, natrefíte i na výhodnější nabídky. Někdy se dá ulovit cashback i v hodnotě 15 %.

Abyste se do této služby mohli zapojit, musíte si vybrat cashbackový portál, který něco takového nabízí. Právě oni to celé zaštiťují. Peníze vám potom vrací na zákaznický účet, který u nich máte. A ze zákaznického účtu si je už můžete poslat na svůj bankovní účet. Cashback ale nabízí i banky nebo přímo obchodníci samotní (např. Mall.cz).

Jak funguje cashback

Cashback je, obdobně jako klasické slevy, jedna z forem reklamy. Cílem je přivést nové zákazníky. O to se stará právě cashbackový portál, který tuto službu zprostředkuje. Přivede nové zákazníky obchodníkovi a za to dostane provizi. Z provize se také vyplácí cashback. Tato služba je výhodná nejen pro obchodníka a vás samotné, ale i pro cashback portál, který se o celý systém stará.

Jak postupovat, když máte o cashback zájem? Jak se k penězům zpátky dostat?

  1. Zaregistrujte se na některém z cashbackových portálů a vytvořte si zákaznický účet. Na tento účet se vám posléze připíšou cashback odměny.
  2. Přes stránky cashbackového portálu přejděte na stránky obchodníka (využijte odkaz, který najdete na portálu). Přesměrování přes portál musí proběhnout, jinak odměnu nezískáte. Obchod totiž nepozná, že jste zapojení do cashback systému.
  3. Nakupte, tak jako jste zvyklí.
  4. Po nákupu se vám na uživatelském kontě ukáže, jakou cashback odměnu jste si za nákup vysloužili. Odměna se připíše na účet zhruba do 48 hodin od dokončení objednávky. A to i v případě, že jste zvolili platbu na dobírku.
  5. Předtím, než si budete moct odměnu poslat na bankovní účet, musíte počkat na schválení. To trvá zhruba dva měsíce.

Delší lhůta na schválení cashback má svůj význam. Obchodníci a cashbackové portály se tak chrání před lidmi, kteří by zboží koupili a záhy zase vrátili. Mohli by se na tom pokusit vydělat – obchodník má povinnost vrátit peníze za nepoužívané zboží zákazníkovi. A ten by tak kromě utracené částky získal i cashback. Lhůta dva měsíce má těmto praktikám předejít.

Cashback se vypočítává z ceny bez DPH a bez nákladů na dopravu.

Kde se dá cashback využít?

Peníze zpět získáte pouze za nákup online. Při nákupu v kamenném obchodu se cashback uplatnit z principu nedá. Cashback portály spolupracují s obrovským množstvím obchodníků. Záleží na konkrétním portálu, jaká jména vám nabídne. Zapojené jsou nejen klasické e-shopy, ale také velké online obchodní galerie.

7 nejlepších cashbackových portálů

Tipli.cz

Tipli.cz je asi nejznámější cashbackový portál vůbec. Kromě cashbacku nabízí také slevové kupony. Mají vlastní aplikaci a skvělou zákaznickou podporu v online chatu. V databázi mají přes 450 e-shopů. Tipli se dá navíc přidat i do prohlížeče, takže při nákupech budete hned vědět, jestli se zrovna na tomto e-shopu nedá nějak ušetřit.

  • Velký výběr obchodů (přes 450)
  • Bonus za registraci
  • Výplata cashback již od 1 Kč
  • Zákaznická podpora online k dispozici
  • Nenašli jsme

Hamty.cz

Hamty.cz je hned v závěsu za Tipli. Tento portál láká příznivce na vysoké cashbacky. Ty jsou až jednou takové, co u konkurence. To samozřejmě není jen tak – na Hamty se platí členský poplatek. Strhávají polovinu cashbacku až do momentu, kdy dosáhnete 240 Kč. Potom už vám jde do kapsy celý. Pokud tedy nakupujete často a ve velkém, rozhodně se vám to vyplatí.

  • Více než 550 e-shopů
  • Bonus za registraci
  • Nejvyšší cashback
  • Členský poplatek (strhává se z nastřádaného cashbacku)

Refundo.cz

Enormní počet e-shopů najdete na cashbackovém portálu Refundo. Kromě velkého výběru tu na vás čekají různé bonusy – za registraci, doporučení, dosažení určité částky na kontu atd. K dispozici je Refundo rozšíření do prohlížeče. Bohužel, stejně jako v případě Hamty, se dá podpora kontaktovat jen přes kontaktní formulář.

  • Přes 1100 e-shopů
  • Kupony na čínské obchody
  • Věrnostní program a další bonusy
  • Zákaznická podpora jen přes kontaktní formulář

Plná peněženka.cz

Plná peněženka má velké portfolio zapojených e-shopů, a to jak těch českých, tak zahraničních. Praktický je jejich doplněk do prohlížeče, Lištička. Za registraci získáte drobný bonus. Zákaznická podpora je k dispozici přes kontaktní formulář, Facebook Messenger nebo e-mail.

  • Přes 1050 českých i zahraničních e-shopů
  • Bonus za registraci
  • Bonus za doporučení
  • Nenašli jsme

Získejte.cz

Portál Získejte.cz zaujme všemožnými bonusy a výhodami. Základem je bonus za registraci a věrnostní program s bodovým systémem. K dalším extra penězům přijdete, když doporučíte portál známým, kteří ho budou aktivně používat. Odměny na účtu musí dosáhnout alespoň 299 Kč, abyste si je mohli poslat na účet.

  • Zajímavé bonusy
  • Věrnostní program
  • Menší výběr obchodů (okolo 600)
  • Minimální výše vyplacené odměny je 299 Kč

Vratné peníze.cz

Vratné peníze je cashbackový portál podobný dalším z našeho seznamu. Chválíme výplatu od 1 Kč a také atraktivní bonusy za doporučení portálů známým. Bonus za registraci dostanete až tehdy, když nasbíráte alespoň 100 Kč na nevyplacených odměnách. Nabízí vlastní doplněk do prohlížeče.

  • Bonusy za doporučení a registraci
  • Nenašli jsme

Kuponer.cz

Kuponer.cz se specializuje nejen na slevové kupony, ale i na cashback. Za registraci obdržíte bonus 60 Kč. Odměny vyplácí již od 1 Kč. Uvítací bonus se vyplatí potom, co dosáhnete 200 Kč ve schváleném nebo vyplaceném cashbacku během jednoho roku od založení účtu.

  • Registrační bonus
  • Odměna od 1 Kč
  • Nenašli jsme

Kdo další nabízí cashback?

Mall.cz

Mall.cz pravidelně nabízí jednorázové cashback akce. V době tvorby srovnání můžete využít cashback 25 % na výrobky P&G. Nabídky jsou omezené nejen časově, ale zároveň je stanovený limit na to, kolik až můžete získat zpět.


Alza.cz

Obdobně jako Mall.cz, také Alza nabízí čas od času cashback akce. Momentálně je to cashback na spotřebiče značky AEG.

Cashback od banky – peníze zpět za platby kartou

Cashback, který zprostředkuje banka, má trochu jiné podmínky, než je tomu u cashbackových portálů. Peníze zpět získáváte za to, že platíte kartou u vybraného obchodníka.

Např. Airbank nabízí cashback při platbě debetní kartou v restauracích, za tankování pohonných hmot u Shell ale třeba i za nákup v Albertu. Stačí si v aplikaci vybrat, kterou variantuchcete aktivovat a je to. Můžete začít čerpat. Odměna se vám připíše rovnou na účet. Tyto nabídky bývají časově omezené, např. na jeden měsíc od aktivace atd.

Potom je tu cashback, který ani nemusíte aktivovat. Typicky u kreditních karet – banka vám vrátí nějaká procenta z toho, co jste s kreditkou utratili. Je jedno kde a kolik. Některé bankovní společnosti nabízí tuto službu i u debetních karet.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat