Jak odvzdušnit topení v panelovém či rodinném domě

Než se ochladí a topná sezóna začne, je dobré zajistit, aby vaše topení správně fungovalo. Kromě revize kotle budete také potřebovat odvzdušnit topení. Odvzdušnění je potřeba také u nového topícího systému, což je případ, kdy se s nutností odvzdušnit během prvního roku použití setkáte. Potřebu odvzdušnit topení poznáte podle toho, že při topení na plný výkon je topení stále studené (celé, nebo jeho část). Nevíte jak na to? Možná to zvládnete bez odborníků.

Kdy a proč odvzdušňovat?

Odvzdušnění topení zní laikovi jako náročná činnost, ale dnešní topení jsou už přizpůsobená běžnému uživatelskému použití, takže to zvládnete i vy.

Budete k tomu potřebovat: šroubovák, nádobu na vodu (většinou stačí sklenice, ale připravte si k ruce i kbelík nebo hrnec) a také pro jistotu nějaký starý hadr, abyste v případě tryskající vody mohli chránit podlahu a stěny.

Topení by se mělo odvzdušňovat na začátku topné sezóny a poté podle potřeby během ní, je-li to aktuálně nutné. Potřebu opakovat odvzdušnění topení poznáte podle toho, že je během topení část nebo celé topné těleso studené. Slyšíme také šplouchání, klepání nebo bublání vody během topení. Na začátku sezóny se totiž topná tělesa napustí vodou z kotle a ta do těles dotlačí vzduchové bubliny, které brání horké vodě roztopit celé těleso. Výkon topení je tak minimální, přestože veškerá zařízení jedou naplno.

Jak odvzdušnit topení v panelovém domě

K odvzdušnění topného tělesa v panelovém bytě slouží ventil umístěný na boku topení. U starších žebrových druhů topení je potřeba ventil uvolnit větší silou, ideálně za použití kleští nebo kombinaček. Existují případně speciální klíče sloužící k tomuto účelu.

Než jej uvolníte, měli byste přímo pod ním držet sklenici či hrnec, nebo na zem pod ventil postavte kbelík. Pomůže vám také držet hadr. Ventil začněte uvolňovat směrem doleva, a  když je uvolněn, začne z něj vycházet vzduch, což poznáte podle syčení. Nádoby i hadr budete potřebovat proto, že během odvzdušňování může stříkat nebo kapat voda z ventilu. Vyzkoušejte zatočit termostatickým ventilem, abyste poznali, zda je využitá celá kapacita topení. V momentě, kdy z ventilu teče jenom voda, poznáváte, že v tělesu není už žádná vzduch, můžete vypouštěcí ventil uzavřít.

Jak odvzdušnit topení v rodinném domě

U rodinných domů odvzdušňujte nejdříve topení v nižších patrech, poté ve vyšších. V bytových domech je nutné, aby všichni obyvatelé spustili své termoventily a poté se odvzdušní topení ve vyšších patrech. Jedná se o bytové domy se sdíleným výtopným systémem (dálkové topení), kdy je pak nutné odvzdušňovat všechna topení najednou, za účasti všech sousedů.

Během odvzdušnění sledujte na tlakoměru kotle, jestli tlak neklesne na příliš nízkou hodnotu. Kvůli tlaku bude patrně nutné po odvzdušnění doplnit vodu do radiátorů přes vypouštěcí kohout. Ideální tlak by měl být okolo 1,5 baru.

odvzdušnění v domě

Kdy nastává problém s odvzdušněním?

Starší topné systémy mají někdy s odvzdušněním problém. Dílo se nemusí zadařit zejména s dosluhujícím kotlem. V takovém případě zavolejte odborníka, topenáře, který vám pomůže topení odvzdušnit a zároveň vám pomůže vyřešit vhodné řešení, pokud má váš kotel nebo topení sofistikovanější problém. Pokud topíte pevnými palivy, problém může nastat při použití mokrého dříví k topení.

Je možné, že ačkoli se vám odvzdušnění povedlo správně, topení stále netopí. Je možné, že se topná soustava špatně vyprojektovala nebo je závada rozsáhlejšího charakteru. I v tomto případě bude nutné zavolat odborníka, sami si s největší pravděpodobností neporadíte. Pokud by problém vyžadoval náročnější řešení, které by vás stálo víc nervů a financí, než užitku, můžete si prozatím poradit pořízením přímotopu.

Tipy na závěr

Nejdříve odvzdušněte topení s uzavřenými ventily, poté povolte termostatické ventily a odvzdušněte topení znova. Tím uvolníte vodu z horních trubek. Obecně okolo tohoto postupu panuje spousta pří a neexistuje jednotný názor na to, zda je to nutné, nicméně tím nic nezkazíte.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat