Kalibrace monitoru dechu. Vše, co potřebujete vědět!

Monitor dechu je nedílnou a velmi důležitou součástí výbavy pro miminko. Tento bezpečný přístroj ocení rodiče, protože jim zaručí klidnější spánek a postará se také o ještě větší bezpečí jejich miminka. Co je to monitor dechu a kdy a proč je správné jej kalibrovat? Toto vše se dozvíte v našem článku.

Co je to monitor dechu

Jak již bylo řečeno, monitor dechu by neměl chybět v žádné výbavě pro miminko. Považuje se za bezpečné zařízení, které hlídá miminko během spánku a pomáhá tak předcházet zdravotním komplikacím či SIDS. SIDS neboli syndrom náhlého úmrtí novorozence je pro novopečené rodiče opravdu velký strašák. Protože může dojít k zástavě dechu a dítě tak může náhle zemřít bez jakékoliv souvislosti nebo bez jakýchkoliv předchozích projevů nemoci či jiných komplikací. 

Monitor dechu se skládá ze dvou částí. Vyhodnocovacího přístroje, který je propojen kabelem k snímací podložce. Pokud se frekvence dýchání sníží minimálně pod 8 nádechů za minutu, tak se spustí světelný a zvukový alarm, který upozorní, že něco není v pořádku.

Obecně se monitor dechu doporučuje pro předčasně narozené děti, miminka se zdravotními problémy, genetickými vadami nebo pro novorozence a zdravé děti alespoň do jednoho roku věku. Avšak lékař by měl mít vždy poslední slovo, do kdy je vhodné monitor dechu u konkrétního miminka používat. 

Pokud si nevíte rady s tím, jaký monitor dechu vybrat, doporučujeme našeho nákupního rádce, kde se dozvíte ty nejdůležitější informace.

Proč kalibrovat monitor dechu

Monitor dechu je třeba pravidelně kontrolovat a kalibrovat. Protože samotná kalibrace zajistí perfektní a správný přenos senzoru a omezí tak výskyt falešných alarmů. Ač jsou tyto přístroje koncipovány tak, aby dosahovaly dlouhé životnosti, tak po nějakém čase se jejich přesnost a citlivost bude postupně snižovat. Pokud se vám bude stávat, že monitor dechu čím dál častěji upozorňuje na falešné alarmy, přitom je vaše miminko v pořádku. Může se také vyskytnout opačný problém, a to, že miminko přestane dýchat a monitor dechu to zhodnotí jako normální stav. Monitor dechu nefunguje správně a je nutné jej nechat zkalibrovat.

Kdy kalibrovat monitor dechu

Pravidelná kalibrace monitoru dechu je velmi důležitá, aby bylo zajištěno správné fungování monitorovacího snímače. Pokud pořídíte nový monitor dechu, tak není třeba přístroj kalibrovat, protože je již správně nastaven a kalibrován ze samotné výroby. Dejte si pozor na bazarové kousky, protože ty nemají žádné informace, jak s nimi bylo zacházeno, jak jsou staré a jakou mají záruku o tom, zdali byl přístroj kalibrován a zdali vůbec funguje správně. V tomto případě bude nutné požádat daného výrobce o kalibraci monitoru dechu. Monitor dechu by se měl nechat zkontrolovat a zkalibrovat alespoň každé 2 roky v certifikovaném servisu

Někteří výrobci kalibraci vůbec neumožňují a doporučují po 2 letech vyměnit celý snímač monitoru.

Kde kalibrovat monitor dechu

A kde je možné monitor dechu kalibrovat? Kontrola a kalibrace se provádí v certifikovaném servisu výrobce. Monitor dechu by měl zkontrolovat výrobce dané značky, protože on sám má nejvíce zkušeností. Velký obloukem se vyhněte neznámým firmám, které kalibraci nabízejí a za výhodnou cenu. 

Monitor dechu vs. dětská chůvička

Možná vás ještě zajímá, jaký je rozdíl mezi monitorem dechu a dětskou chůvičkou. Protože jsou častokrát tyto dva přístroje zaměňovány mezi sebou. Monitor dechu monitoruje pravidelný dech miminka během jeho spánku. Pokud dítě přestane dýchat spustí se zvukový a světelný alarm. Naopak dětská chůvička je přístroj, který sleduje miminko nebo větší děti v pokoji. Umožňuje jak přenos zvuku, ale i obrazu.

Na trh již jsou k dispozici přístroje, které mají v sobě kombinaci dětských chůviček a monitorů dechu. Pamatujte, že v tomto případě nemusí být monitor dechu tak citlivý, a proto nemusí fungovat tak dobře, jako samostatný certifikovaný monitor dechu. 

Nejčastější otázky

Pro koho je monitor dechu vhodný?

Monitor dechu se doporučuje pro předčasně narozené děti, miminka se zdravotními problémy, genetickými vadami nebo pro novorozence a zdravé děti alespoň do jednoho roku věku. Avšak lékař by měl mít vždy poslední slovo, do kdy je vhodné monitor dechu u konkrétního miminka používat. 

Kde kalibrovat monitor dechu?

Kontrola a kalibrace se provádí v certifikovaném servisu výrobce.

Kdy kalibrovat monitor dechu?

Monitor dechu by se měl nechat zkontrolovat a zkalibrovat alespoň každé 2 roky v certifikovaném servisu. 

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat