Co je to cloud, jak funguje a jak ho využít?

Narazili jste na slůvko cloud a nejste úplně moudří z toho, o co se vlastně jedná? Zaměstnavatel vás upozornil na to, že se ve firmě využívá? Nebo snad chcete dorovnat krok s konkurencí a zefektivnit práci ve vaší společnosti? Zjistěte, co to cloud je, jak funguje a jak ho využívat.

Co je to cloud a jak funguje

Ve zkratce bychom si cloud mohli definovat jako službu nebo aplikaci, která je zpřístupněná odkudkoliv a kdekoliv. Přistupovat na ni může více zařízení najednou, a tato zařízení jsou synchronizovaná.

A teď se na to pojďme podívat trochu podrobněji. Cloud je virtuální prostředí na vzdáleném serveru. Toto prostředí uživatelé využívají k ukládání souborů a k jejich sdílení s dalšími uživateli, ale třeba i na streamování videí, webovou poštu, kancelářský software, sociální média a spouštění aplikací.

Velký zájem byl o cloudy hlavně v době pandemie. Ovšem ani po jejím konci jejich popularita neklesla. Využívají je firmy, školy, vládní instituce, ale i soukromé osoby. Komu by se nehodilo nějaké extra místo pro soubory, které je chráněné a nachází se mimo jeho počítač?

Ač má fyzický základ na vzdálených serverech, není cloud nic, na co byste si mohli sáhnout. Jedná se o rozsáhlou síť propojených serverů po celém světě. Ty jsou dostupné veřejnosti ve formě placeného pronájmu, nebo jsou součástí softwaru či platformové služby.

Pro přístup ke cloudu potřebujete rychlé a stabilní internetové připojení. To je důležité nejen při nahrávání a stahování dat, ale i k jejich prohlížení.

Typy cloudů a kde se dá využít

Známe různé typy cloudů. Pojďme se na ně podívat.

  • Veřejný cloud – nabízí služby veřejnosti přes internet,
  • privátní cloud – tato služba je přes privátní interní síť hostovanou místně, není sdílený s veřejností,
  • hybridní cloud – sdílí služby mezi veřejným a privátním cloudem podle toho, na jaký účel jsou určené,
  • komunitní cloud – sdílí se jen mezi organizacemi, využívají ho hlavně vládní instituce.

Cloud mohou využívat jedinci sami za sebe. Třeba když chcete zálohovat soubory nebo potřebujete víc místa na disku, ale nechcete investovat do drahého hardwaru. Dále běžní uživatelé mezi sebou (= snazší komunikace a sdílení), potom samozřejmě firmy a různé instituce.

Firmy a instituce mají pro cloud širší využití. To je jasné už z principu. Jako provozovatel firmy máte jistotu, že se všichni zaměstnanci dostanou ke všem cloudovým souborům v reálném čase.   

jak funguje cloud

Přístup k datům, ať už jste kdekoliv

Hlavní charakteristikou cloudu je, že se k němu připojujete z libovolného zařízení s připojením k internetu. Nikoliv z jednoho konkrétního místního nebo osobního počítače. Zkrátka přistupujete vzdáleně a odkudkoliv. Proto také služba dostala své jméno cloud neboli mráček.

To celé je nejen extrémně pohodlné. Ale i praktické. Předchází se tak duplicitě a zbytečnému hromadění dat na více zařízeních najednou. Proč byste měli ukládat svou diplomovou práci na notebooku, PC i mobilu nebo ji nosit na flashdisku? Na cloudu bude vždy jedna aktuální verze, navíc na 100 % v bezpečí.

jak využít cloud

Vaše data jsou v bezpečí

Vaše data jsou uložená v datacentrech, kde jsou chráněná mnohem lépe než v běžné firmě. Nehrozí jejich zcizení a zneužití třetí stranou, pokud tedy dodržíte všechny zásady bezpečnosti na internetu – silné heslo, spolehlivý antivirus, ale třeba i používání VPN.

Navíc, o svá data nepřijdete ani při katastrofě nebo pohromě. Jsou totiž pravidelně zálohovaná. V případě neštěstí či nehody je proste jednoduše obnovíte z cloudu a můžete navázat tam, kde jste přestali.

Cloud gaming

Cloud gaming se někdy označuje jako gaming as a service neboli hraní jako služba. Jak to vypadá? Hra běží na výkonných počítačích a je streamovaná (video a audio) do zařízení uživatele.

To znamená, že hrajete přímo z cloudového úložiště. Svou vlastní myší, klávesnicí nebo controllerem vysíláte pokyny na cloudový server a hru ovládáte. I když ji vlastně „nespouštíte“ vy sami, zážitek je stejný. Dochází sice k určité kompresi dat, tedy ke zhoršení kvality. Ale není to nic, co by bylo nějak zásadní.

Většinou je to tak, že za měsíční poplatek získáte přístup ke knihovně herních titulů a ty potom můžete hrát vlastně na jakémkoliv zařízení. Třeba i na takovém, které nebylo původně na hru hardwarově uzpůsobené. Není nic neobvyklého, že hráči hrají třeba na telefonech a tabletech. Ale nejčastěji je to průměrný počítač nebo notebook.

cloud gaming

Hlavní poskytovatelé

  • Amazon Web Services
  • Alibaba Cloud
  • Google Cloud Platform
  • IBM Cloud
  • WMware Cloud

Nejčastější dotazy

Co je cloud?

Služba nebo aplikace, která je zpřístupněná odkudkoliv a kdekoliv. Využijete ho k ukládání a sdílení souborů, na streamování videí, webovou poštu, kancelářský software, sociální média a spouštění aplikací či hraní her (cloud gaming).

Jak cloud funguje?

Jedná se o rozsáhlou síť propojených serverů po celém světě. Tyto servery jsou dostupné veřejnosti ve formě placeného pronájmu, nebo jsou součástí softwaru či platformové služby. Pro přístup ke cloudu potřebujete stabilní a rychlé internetové připojení.

Jak cloud využít?

Buď jako soukromá osoba (hraní her, zálohování, sdílení), nebo ve firmě či v instituci. Jako provozovatel firmy máte jistotu, že se všichni zaměstnanci dostanou ke všem cloudovým souborům v reálném čase.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat