Jak nakupovat na Alibaba.com? Poznejte nekvalitní zboží

Alibaba.com je čínské internetové tržiště, které spojuje prodávající s nakupujícími. Funguje na principu B2B tedy business to business. Poradíme, jak poznat solidního prodejce a co všechno vás při nákupu čeká, včetně dopravy, poplatků za DPH a clo.  

Na Alibaba.com nakoupí hlavně obchodníci a překupníci. To proto, že se zde vyplatí nakupovat jen ve velkoodběru. Jediný kus zboží vám většinou ani prodejci neprodají. Samozřejmě není podmínkou, abyste měli živnostenský list nebo jiný doklad o povaze své činnosti. Objednat si tu sice může i soukromá osoba, ale zas tolik se to nevyplatí.  

Pokud se vám líbí nějaké zboží na Alibaba.com a chcete jen jeden kus, podívejte se na AliExpress.com. Většina prodejců funguje na obou platformách a dané produkty nejspíš seženete i tam. Případně požádejte o 1 kus na testování skrze Send order request.

Na půdě této platformy najdete bohatou nabídku spotřebního zboží, elektroniky, módy, technického vybavení – vlastně čehokoliv, na co si vzpomenete.

Tržiště spravuje Alibaba Group. Pod ni spadá také aukční server Taobao nebo AliExpress (více o nakupování na AliExpressu v našem článku). Alibaba.com podle průzkumů patří mezi největší internetové obchody světa a zároveň mezi největší společnosti na světě.

Abyste mohli nakupovat, je potřeba se registrovat. Díky registraci rovnou získáte i lepší přehled o svých objednávkách. Registrovat se dá nejen jako nakupující, ale i jako prodejce. Vyplňte registrační formulář a můžete začít nakupovat.

alibaba.com registrace

Co kupovat na Alibaba.com + recenze

Zboží je rozděleno do kategorií jako: Zemědělství a potraviny, Oblečení, textil a doplňky, Auto a doprava, Tašky, boty a doplňky, Elektronika, Elektrická zařízení, komponenty a telekomunikace, Dárky, sport a hračky, Zdraví a krása, Domácí potřeby, světla, Stroje, průmyslové díly a nářadí, Metalurgie, chemikálie, guma a plasty, Balení, reklama a kancelář. Na samotném e-shopu toho ale najdete mnohem víc.

alibaba.com co nakupovat

Celkem tu máte na výběr ze stovky milionů produktů z více jak 40 odvětví. Jaká je minimální objednávka se dozvíte vždy u daného produktu v detailu (minimal order). U některých produktů lze objednat jen jeden kus, ale opět platí to, že by se vám to moc nevyplatilo vzhledem k dopravě atd.

jak objednat na alibaba.com

Co se originality zboží týče, tržiště Alibaba.com je známé tím, že přeprodává i padělky. To platí hlavně pro elektroniku a módu. Kontrolka kvality jako taková zde prakticky neexistuje. Spoléhat se můžete jen na hodnocení ostatních nakupujících.

Pokud se tedy nechcete nechat napálit, čtěte recenze. Najdete je v detailu produktu, recenze Alibaba.com vypadají klasicky jako slovní hodnocení s hvězdičkami. Na některé zboží navíc najdete recenze i na YouTube. Není od věci zapátrat.

alibaba.com recenze

Chybu neuděláte, když nakoupíte zboží, které je pro Čínu typické a pochází z dané oblasti. Mohou to být například potravinové doplňky, čaje atd. Ale na Alibaba.com samozřejmě nejsou jen podvodníci. Navíc tu najdete i prodejce z Evropy nebo Ameriky. Je to opravdu hodně různorodé a obecně Alibaba.com představuje dobrý způsob, jak může obchodník ušetřit peníze.

Seženete zde i normální, seriózní spotřební a další zboží. Jen je potřeba být trochu opatrný. Je jasné, že když vám někdo nabídne kamion tenisek Adidas za podezřele levnou cenu, něco tu nehraje. To samé platí o elektronice. Pro neznalého začínajícího obchodníka se může stát taková objednávka osudnou.

Ohledně nakupování v Číně jsme napsali článek – Nakupování v Číně. Podívejte se na užitečné tipy, co očekávat, na co si dát pozor a další důležité informace.

Ohlídejte si legislativu. Některé druhy zboží musí mít příslušné certifikáty, abyste je mohli v ČR legálně prodávat.

Komunikace s prodávajícími

Pod detailem zboží ve spodní části stránky můžete napsat zprávu prodejci. Je možné poptat větší množství, případně se zeptat na cokoliv jiného, co vás zajímá. Třeba jestli by vám neposlali testovací vzorky. Počítejte s větší prodlevou odpovědí kvůli časovému posunu. Nicméně seriózní prodejci si na rychlé komunikaci zakládají.

recenze alibaba.com

Jak zaplatit

Na AliBaba.com se většinou platí předem. A to buď T/T, což je zkratka pro převod z účtu na účet, dále přes Western Union (bývá možné zaplatit 50 % z částky a zbytek potom) nebo MoneyGram. Dávejte si pozor, komu posíláte své peníze. Opět je důležité číst recenze, bohužel i zde najdete podvodníky.  

Nákupem to nekončí

Jelikož objednáváte velké množství zboží, nákupem to pro vás rozhodně nekončí. Musíte zajistit dopravu a také vyřešit dokumenty pro celníky. Jestli z toho máte obavy, vždy je možné kontaktovat zprostředkovatele, který vám nákup z Číny za poplatek zařídí se vším všudy, včetně celního řízení.

Doprava

U velkých objednávek vychází nejvýhodněji lodní doprava, přeprava letadlem bývá dražší. Dále připadá v úvahu železniční nákladní doprava nebo klasický door-to-door shipping přes kurýrní služby. Nejčastěji se využívá společnost DHL. Doba doručení se odvíjí od množství produktů, náročnosti výroby a rychlosti přepravy. Prodejce by vás měl informovat o tom, za jak dlouho se můžete na zásilku těšit.

DPH a clo

DPH a clu se při objednávání mimo EU nevyhnete, notabene při očekávání velké zásilky. Počítejte s tím, že DPH se vypočítává z celkové částky včetně poštovného a cla. DPH je stanoveno na 21 % z celkové hodnoty, clo není univerzální. Jeho výše se odvíjí podle druhu zboží. Konkrétní hodnotu najdete na stránkách EK. U větších objednávek počítejte se složitějším papírováním pro celní správu.

Situace je zde stejná, jako když objednáváte na Wish nebo Ebay. Nově totiž DPH, a případně i clo, platí také menší objednávky spotřebitelů, když zásilka vycestuje ze zemí mimo EU.

Reklamace

Reklamace je na Alibaba.com trochu problematická. Záleží na konkrétním prodejci a na tom, jak se k záležitosti postaví. Přímo od tržiště peníze vymáhat nemůžete. Je jen prostředníkem.

Nejlepší obranou je prevence. Jak jsme zmínili, čtěte recenze a pečlivě si vybírejte, od koho nakoupíte. Čím víc spokojených zákazníků daný člověk obsloužil, tím lepší znamení. Prodejce nejspíš nebude chtít reklamaci uznat, jelikož tím by jen ztrácel na bodech a hodnocení. Musíte mít solidní důkazy a obrnit se trpělivostí. A ani tak není úspěch zaručen. Problematiku vracení zboží do zahraničí jsme probrali ve stejnojmenném článku.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat