Výpadek elektřiny – poraďte si s ním!

Vypadla vám elektřina? Poradíme, jak přijít na kloub tomu proč a co se s tím dá dělat. V článku najdete kontakty na distributory. Zjistěte, jaký je ten váš a co dělat, když je výpadek příliš dlouhý.

Proč dochází k výpadkům elektřiny

Výpadek elektřiny může trvat pár minut, ale i několik hodin. V extrémních případech elektřina vypadne klidně i do druhého dne. Jestli vám distributor nic neoznámil a přerušení dodávky jste nečekali, zkuste vypátrat, proč k tomu došlo.

Může se totiž stát, že se za „výpadkem“ schovávají docela obyčejné potíže s pojistkami. V takovém případě byste na obnovu čekali marně. Dokud nedáte jistič sami do pořádku, nic se nezmění. Jaké jsou příčiny problémů s elektřinou?

  • Spadlé pojistky,
  • plánovaná odstávka,
  • neplánovaný výpadek,
  • nezaplacený účet.

Zkontrolujte jističe

Za místním výpadkem elektřiny (byt, kanceláře) většinou stojí vypnutý elektrický jistič. To, že čas od času vypadnou pojistky, není nic neobvyklého. Dochází k tomu hlavně ve starších budovách a na chalupách. Ale klidně i v novostavbě, když najednou zapnete příliš mnoho spotřebičů s vysokým příkonem.

Pozor, jistič může být vypadlý i tehdy, když není v dolní poloze. Proto dejte všechny do pozice dole a potom je vytáhněte nahoru. Můžete několikrát zopakovat. Jestli se elektřina zase rozběhne, už si nemusíte dělat starosti. Doporučujeme vytáhnout z elektřiny spotřebič, který zkrat způsobil.

Plánovaná odstávka elektřiny

K odstávce elektřiny by mělo dojít až po ohlášení. Distributor by měl alespoň 15 dní předem oznámit, že vypne proud, abyste se na to mohli připravit. Zároveň by měl říct, od kdy do kdy bude přerušení trvat.

O plánované odstávce elektřiny se dozvíte například z plakátů, oznámení na dveřích domu, ale i z rozhlasu. Nejčastěji se k tomuto opatření přistupuje z důvodu údržby distribuční sítě.

Bohužel se může stát, že vám distributor o svých plánech vědět nedá. V takovém případě by odstávka měla trvat maximálně 12 hodin v období duben až říjen a maximálně 8 hodin od listopadu do března. Jestli tyto limity nedodrží, máte nárok požadovat náhradu.

Kdo je váš distributor?

Nejvíce informací získáte vždy u zdroje. Telefonní linky většinou bývají v případě výpadku dodávek elektřiny přetížené, a tak je nejlepší hledat informace přímo na webových stránkách distributorů.

Nevíte, kdo je váš distributor? Distribuční soustava elektřiny je na našem území rozdělená mezi tři hlavní společnosti:

  • ČEZ Distribuce, a.s.,
  • PREdistribuce, a.s.,
  • EG.D., a.s. (=E.ON).

To, pod koho spadáte, zjistíte jednoduše tak, že se podíváte do mapy. Doporučujeme stránky EON.cz, kde je interaktivní mapa. Napoví, na koho se obrátit. Nebo vyplňte dotazník u termínu odstávek elektřiny.  

Na rozdíl od dodavatele distributora elektřiny změnit nemůžete. Kdybyste byli nespokojení se současným dodavatelem, ať už cenami nebo jinými podmínkami, podívejte se na náš článek Jak změnit dodavatele elektřiny a udělejte s tím něco. Dodavatel ale za výpadky ve standardních případech nezodpovídá.

výpadek dodávky elektřiny

Zjistěte, zda váš distributor odstávku neplánoval

Na webových stránkách distributorů zjistíte informace o výpadku elektřiny online. Tedy zda odstávku plánovali, neplánovali a jestli ano, na jak dlouho je ohlášená.

  • Výpadek elektřiny ČEZ => bezstavy.cz
  • Výpadek elektřiny E.ON => zákaznický portál Energie24 (registrujte se, budou vás automaticky informovat o odstávkách na e-mail)
  • Výpadek elektřiny PRE => stav distribuční sítě

Kontakty na distributory

V případě, že se potýkáte s problémy s elektřinou a nevíte, co se děje, kontaktujte svého distributora. Níže jsme pro vás připravili tabulku s telefonními čísly a webovými stránkami.

Distributoři – kontakt

Distribuční společnostKontakty
ČEZ Distribuce, a. s.T.: 840 840 840, 840 850 860
www.cezdistribuce.cz
PREdistribuce, a. s.T.: 840 550 055
www.predistribuce.cz
EG.D, a.s. (E.ON)T.: 800 22 55 77
www.egd.cz

Nečekaný výpadek elektřiny

Nečekaný výpadek elektřiny je nepříjemná věc. V Praze by neměl trvat déle než 12 hodin. Mimo Prahu je interval o něco delší, elektřina by tu měla být obnovena nejdéle po 18 hodinách. V případě nedodržení máte nárok od distributora požadovat náhradu.

Doporučujeme mít po ruce záložní powerbanku pro mobil, svíčky a baterky, čelovky nebo jiné svítilny. Kdyby elektřina vypadla v noci, třeba i obyčejné jističe, bude se vám nějaké záložní světlo hodit. Pokud potřebujete mít neustálý zdroj elektřiny pouvažujte nad výběrem vhodné elektrocentrály.

Proč k tomu dochází?

Neplánovaný výpadek elektřiny způsobují přírodní kalamity, poruchy v elektrárnách nebo jiná porucha přenosové soustavy. Když k této situaci dojde, vypadne elektřina většinou v celém sousedství, což se dá celkem jednoduše poznat hlavně v noci (nikde se nesvítí, nefungují semafory atd.).

Jak postupovat během nečekaného výpadku elektřiny

Jestli jste sami odhalili závadu (například spadlý strom na elektrické vedení), informujte o tom distributora na telefonním čísle, které najdete uvedené v kapitole Kontakty na distributory.

Pokud nevíte, co se děje a chcete získat více informací, rovněž využijte kapitolu s kontakty a informujte se přímo u distributora. Doporučujeme zvolit jejich webové stránky, telefonní linky většinou bývají přetížené. Distributor má povinnost dodávky co nejrychleji obnovit. Tento stav by proto neměl trvat příliš dlouho.

Co dělat, když přestane jít elektřina

  • Spotřebiče jako je lednice, trouba a další z elektřiny nevypínejte. Když je odstávka plánovaná a delší, lednici i mrazák nechte zavřené a otevírejte je co nejméně. Chlad vám uvnitř bez problémů vydrží i do druhého dne a potravinám se nic nestane. Nízké teploty vydrží déle v plné ledničce. Kdybyste náhodou měli obavy, přemístěte rizikové potraviny (například chlazené maso) do mrazáku.
  • Elektroniku jako jsou počítače, televize, reproduktory nebo rádio je lepší odpojit ze sítě. Při náhlém nahození proudu by se teoreticky mohly poškodit. Přepěťová ochrana nemusí být dostatečná a jestli u vás k, byť i k drobným, výpadkům dochází pravidelně, vypínejte elektroniku ze zásuvky, když ji přestanete používat. Praktické jsou v tomto ohledu prodlužovačky s vypínačem. Je to takové menší bezpečnostní opatření, které prodlouží životnost vaší elektroniky, a navíc vám pomůže ušetřit za elektřinu.
  • Světla můžete nechat zapnutá. Nahození elektřiny je neohrožuje, zároveň uvidíte, že už proud zase běží.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat