Červená barva v interiéru – kombinace a použití

Červená se v českých domácnostech moc často nevidí. Čas to změnit! Pokud jste i vy okouzleni touto vášnivou a energickou barvičkou, použijte ji při zařizování domácnosti. Poradíme, kde ji použít, jak ji správně kombinovat a jaké odstíny jsou teď v módě.

Jak působí červená v interiéru

Červená patří mezi výrazné barvy a v interiéru s ní uděláte velkou parádu. Psychologie barev nás učí, že červená je barvou vášně, lásky, ale i agrese a vzteku. Proto se s ní musí při zařizovaní domácnosti zacházet opatrně. Zvolte správné odstíny, a hlavně to s ní nepřehánějte. Pokud bude všechno, jak má, červená vás odmění:

  • Luxusním vzhledem místnosti.
  • Útulnou a intimní atmosférou.
  • Energií a dobrou náladou.

Kam se hodí, a kam naopak ne

Červená se hodí do obývacího pokoje, kuchyně, jídelny nebo koupelny. Do obýváku a jídelny je obzvlášť dobrá, rozproudí totiž hovor a vybízí k interakci. Zároveň je skvělým způsobem, jak ozvláštnit nudnou chodbu.

Jelikož má obrovský energetický náboj, který se ani v tlumenějších tónech zcela neztratí, do ložnice se jako hlavní barva nehodí. Do místnosti, kde odpočíváte, doporučujeme raději některý z neutrálních odstínů nebo modrou barvu. Nicméně ji můžete využít jako barvu doplňků a dekorací. Navodíte tak příjemnou romantickou atmosféru.   

Zásady, jak správně použít červenou v domácnosti

Jeden dominantní prvek

Pokud nechcete, aby to u vás vypadalo jako v hororovém filmu, s červenou zacházejte opatrně. Nejlepší je, pokud ji zvolíte jen jako barvu jednoho dominantního prvku. Například červené sedačky nebo komody.

červená sedačka

Červené stěny zmenšují a ubírají světlo

S touto barvou uděláte nejlépe, pokud ji vyhradíte pouze jednu stěnu v pokoji. Červená totiž místnost nejen opticky zmenšuje, ale navíc ji ubírá na světelnosti. Nikdo přeci nechce bydlet v kobce.

Oblíbeným řešením jsou například výklenky, které se vymalují červenou barvou, zatímco zbytek stěn se ponechá světlý. Na stěnu se hodí zejména tmavší odstíny, například vínová, hnědočervená nebo červená s příměsí fialové.

Rozhodněte se mezi stěnou a nábytkem

Když už jsme u toho, vždy můžete mít jen jedno. Červenou stěnu nebo červený nábytek. Obojí nevypadá dobře a působí příliš „přeplácaně“.

Malé sytě červené dekorace

Líbí se vám sytě červená? Zakomponujte ji do interiéru. Každou místnost rozzáří drobné dekorace v opravdu výrazné, sytě červené barvě. Může jít například o polštářky, deky, vázy, plakáty, svíčky nebo květináče.

Větší doplňky párujte

Červená vypadá pěkně na doplňcích, které jsou v páru. Například červený přehoz a červené polštářky. Červený kobereček a červená deka atd.

Kupte si červené závěsy

Chcete do místnosti zakomponovat červenou, ale zároveň chcete, aby interiér zůstal decentní? Pořiďte si závěsy. Důležité je sáhnout po správné látce. Nejlepší jsou ty z bavlny, lnu nebo sametu. Jsou kvalitní a zároveň mají pěknou texturu. Do společných prostorů jsou vhodné i záclony z tylu, které dovnitř propustí sluneční světlo, a místnost tak opticky zvětší.

Jak kombinovat červenou

Na červenou v českých domácnostech moc často nenarazíte. To je způsobené hlavně tím, že lidé neznají všechny její odstíny a na sytou barvu v interiéru si netroufnou. Jaké další odstíny této barvy stojí za to a jak je co nejlépe zkombinovat?  

Naprostá většina odstínů červené se hodí k černé, bílé, odstínům modré, šedé, krémové, růžové a kovu jako je zlato nebo stříbro.

  • Rajčatově červená se hodí k azurové, mentolové, pískové, krémové a šedé.
  • Jahodově červená vypadá pěkně s bílou, černou nebo odstínem růže z Damašku.
  • Třešňový odstín se hodí k azurové, šedé, světle oranžové, pískové, bledě žluté a béžové.

Jste odvážní? Chtějte kontrast! Sytě červenou zkombinujte se zelenou, bílou a žlutou nebo černou a modrou. Váš interiér díky tomu bude vypadat moderně a svěže.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat