Jedlá soda v domácnosti: Uklidí, zbaví vás zápachu a urychlí vaření

Jedlá soda je levná a šetrná k vašemu zdraví i přírodě. Už vás nebaví utrácet stovky peněz za agresivní chemické přípravky? Máme řešení. Díky jedlé sodě nejen uklidíte celou domácnost, ale navíc neutralizujete zápach, urychlíte vaření, či se zbavíte plísní. Zjistěte, jak na to.

Jedlá soda na úklid v kuchyni

S jedlou sodou uklidíte znečištěné povrchy, umyjete nádobí a vyčistíte spotřebiče. Stejně jako ocet v domácnosti je to neocenitelný pomocník. Mimochodem, tyto dvě látky se pro ještě větší účinek často kombinují.

Při nákupu si nespleťte jedlou sodu se sodou na praní. Jde o dvě úplně odlišné látky. Soda na praní se na úklid a další věci rozhodně nehodí.

Na sporák, kuchyňskou linku, dřez a obklady, které jsou zaneřáděné mastnotou, připáleninami a zaschlou špínou si připravte hustou kaši ze sody a vody (1:1). Bez problémů nahradí klasické krémové čističe a písek. Do ruky vezměte houbičku a jste připravení.

Jedlou sodu využijete také k vyčištění mikrovlnné trouby. Připravte si stejnou kaši jako v předchozím odstavci. Doporučujeme přidat i pár kapek octa nebo citronu, které pomohou s odolnou mastnotou. Pokud by byla špína extrémně odolná, nechte směs chvíli působit. Naruší strukturu skvrn a ty poté jednoduše setřete hadříkem.

Stejným způsobem vyčistíte elektrický gril nebo troubu. Tako kašička z jedlé sody je během chvilky hotová a má opravdu široké využití. Trápí vás špína v myčce? Nasypte do ní hrnek sody a zapněte na nejkratší program. Pomáhá to i v případě, že nádobí, které z ní vyndáte, zapáchá. Sodu nasypejte na dno myčky a umyjte ho společně s ní.

Trápí vás připálený hrnec? Na silné připáleniny, u kterých se už bojíte, že byste drátěnkou mohli poškodit povrch nádobí, platí jedlá soda. Nasypte ji na dno, přilijte horkou vodu z konvice a nechte máčet, třeba i přes noc. Kaše z jedlé sody a vody zase pomůže s méně odolnými skrvnami a běžně špinavým nádobím. Praktické na každodenní mytí.

Úklid v koupelně

S krémem z jedlé sody vyčistíte i povrchy a keramiku v koupelně. Navíc jí využijete i při ekologickém čištění pračky, kterou tak zbavíte nečistot i zápachu. Opět je lepší do směsi přidat také ocet. Sodu nasypete do přihrádky na prací prášek, ocet zase nalijte do přihrádky pro máchání. Dvě lžíce sody nasypte i do bubnu.

Zvolte nejdelší cyklus na nejvyšší teplotu. Před máchací fázi pračku vypněte. Vodu nechte v pračce přes noc, cyklus obnovte druhý den a nechte pračku vše dokončit, včetně výpustě vody. Váš spotřebič bude díky tomuto jednoduchému triku jako nový.

Plánujete sodu využívat častěji? Finančně se vám vyplatí koupit větší 1 kg balení než ji kupovat po malých pytlíčcích.

Zbavte oblečení nepříjemného zápachu a odolných skvrn

Jedlá soda, obdobně jako ocet, má tu příjemnou vlastnost, že absorbuje zápach. Pokud tedy vaše oblečení nebo bytový textil zapáchá, dejte půl hrnku sody do pračky a nechte vyprat (ano, opravdu mluvíme o jedlé sodě, nikoliv o sodě na praní). Poradí si i s odolnými skvrnami od mastnoty, vína, ovoce a krve. Zbavíte se jich tak, že do horké vodní lázně nasypete sodu a textil dáte do ní. Nechte působit přes noc. Poté vyperte tak, jak jste zvyklí.

Perfektně voňavý a čistý koberec díky jedlé sodě

Jak vyčistit koberec od zápachu nebo špíny? Vytvořte si hustou kašičku (1:1 soda a voda). Zapracujte ji do hloubky koberce. Poté ještě vršek koberce posypejte sypkou jedlou sodou. Nešetřete. Nechte působit přes noc, aby dostatečně zaschla. Následně ji z vymeťte nebo vysajte. Stejným způsobem od zápachu vyčistíte i různé předložky nebo třeba pelíšek domácího mazlíčka.

jedlá soda v domácnosti

Jak vyčistit ucpaný odpad jedlou sodou

Tento trik je naprosto nedocenitelný. Zachrání vás v případě, že se u vás doma schyluje ke katastrofě. Jedlá soda totiž pomůže vyčistit odpad rychle a spolehlivě. Nasypte ji do odpadu a zalijte horkou vodou z rychlovarné konvice. Někdy můžete přidat i hrnek octa. Tato směs spolehlivě rozpustí všechny organické nečistoty a nánosy. Dělejte to pravidelně a máte jistotu, že se vám nejen vyhne nehoda, ale navíc to u vás bude vždycky pěkně vonět.

Zatočte s plísněmi

Trápí vás plíseň na dřevě nebo na zdi? Sáhněte po jedlé sodě. Je dostatečně šetrná a zároveň účinná, aby si s ní poradila. Na dřevo ji naneste navlhčenou utěrko na postižené místo. Poté opláchněte vodou. U zdi doporučujeme rozmíchat 1 lžičku sody ve 2 šálcích vody a pomocí rozprašovače nanést na plíseň. Nechte chvíli působit a poté opláchněte.

Urychlí vaření brambor nebo luštěnin

Chcete zkrátit čas vaření? Přisypejte do vody k bramborám nebo luštěninám lžičku jedlé sody. Vyplatí se to zejména při vaření cizrny, kterou je potřeba zdlouhavě namáčet, a přesto se i druhý den vaří nekonečně dlouho. Pozor – se sodou to nepřežeňte, jinak budou mít potraviny nepříjemnou chuť.

jedlá soda

Jedlá soda vyčistí dětské hračky a hračky pro zvířata

Jelikož je jedlá soda naprosto nezávadná, sáhněte po ní, když budete mýt hračky pro děti nebo vaše čtyřnohé kamarády. Do teplé vody přidejte pár lžic jedlé sody a umyjte je. Poté vše ještě propláchněte pod čistou vodou, aby na věcech nezůstala její pachuť.  

Zbavte se prachu na žaluziích a roletách

Prach na žaluziích a roletách není nic pěkného. Většině z nich navíc nesvědčí vysávání pomocí vysavače. Osvědčil se nám roztok z půl hrnku jedlé sody, který rozpustíte ve 3,5 litrech teplé vody. Vezměte si do ruky čistý hadřík, v roztoku vymáchejte a stínicí techniku očistěte.

Jedlá soda vyčistí auto

Spousta z nás své auto myje za pomocí silné chemie. To je špatné, zejména proto, že ji potom necháváme odtéct na zahradu nebo do kanalizace. Je mnohem lepší sáhnout po roztoku z jedlé sody, která je ekologicky nezávadná.

Vytvořte si mycí roztok (jako v minulé kapitole) jedlé sody a vody a vyčistěte s ním jak nečistoty na předním skle, tak špínu na laku a na poklicích. Pokud by byl roztok příliš slabý a špína odolná, přisypte trochu více přípravku.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat