Spotify vs Apple Music. Co je lepší?

Dvě nejoblíbenější streamovací platformy na hudbu. Která z nich je lepší? V článku jsme se podívali na jejich cenu, kvalitu streamování, množství obsahu a další parametry, které vás zajímají.

Spotify – základní informace, cena

Firma Spotify pochází ze Švédska a byla založena v roce 2006. Streamovací služba pro milovníky hudby se ale spustila až o dva roky později. Švédové ale rozhodně nejsou jediní, kdo Spotify využívá. Do Česka dorazila roku 2013. Dnes můžete Spotify poslouchat téměř po celém světě, celkem ve 180 zemích světa.

Spotify odevzdává 70 % příjmů ze skladeb umělcům a autorům.

Na Spotify najdete hudbu i podcasty. Celkem nabízí až 80 milionů skladeb a každý den přibývá tisíce dalších. Podcastů je přes 4 miliony.

Kolik stojí Spotify

Spotify nabízí 4 druhy předplatného.

  1. Individual: 5,99 EUR/měsíc (143 Kč). Předplatné obsahuje jeden účet. V balíčku získáte možnost stahovat hudbu do aplikace a poslouchat v offline režimu. Navíc se zbavíte reklam.
  2. Duo: 7,99 EUR/měsíc (191 Kč). Za tuto cenu získáte rovnou dva účty. Duo je proto ideální zejména pro páry. Je nutné, abyste spolu sdíleli stejnou adresu (zadejte při registraci). V ceně je poslech hudby bez reklam, přehrávání v offline režimu a na přání. Součástí je i playlist DuoMix s nejoblíbenějšími skladbami obou uživatelů.
  3. Family: 9,99 EUR/měsíc (234 Kč). V rámci Family získá přístup ke Spotify až 6 účtů. Je potřeba zadat stejnou adresu při registraci. Stejně jako u ostatních druhů předplatného, i zde po zaplacení získáte poslech bez reklam, offline přehrávání a FamilyMix playlist s mixem nejoblíbenějších písniček všech uživatelů. Součástí je funkce rodičovské kontroly, můžete zablokovat explicitní obsah.
  4. Student: 2,99 EUR/měsíc (71 Kč). V rámci tohoto předplatného lze uplatnit speciální slevu pro studenty vyšších a vysokých škol. Na střední školy se nevztahuje. Spotify pro studenty aktivujte na oficiálních stránkách. Hudba je v rámci předplatného bez reklam a můžete si ji stahovat do aplikace pro pozdější přehrávání v offline režimu.

Spotify zdarma

Spotify zdarma si můžete zřídit klidně hned. Účet bez předplatného však má několik omezení. Tak například vám budou při poslouchání hudby nebo podcastů zážitek rušit reklamy, obdobně jako to je na YouTube. Dále nebudete moct stahovat či libovolně přeskakovat skladby.

Existuje však i pravá zkušební verze. Jakmile si objednáte některé z předplatného, získáte ho na první měsíc zdarma. A se všemi výhodami.  

Technické parametry

  • Platformy: Android, iOS, Windows, macOS, PlayStation, Xbox, WatchOS, iPad OS, WebOS (LG TV), Amazon
  • Počet skladeb: zhruba 80 milionů
  • Podporované kodeky: Ogg/Vorbis, AAC, HE-AACv2

Apple Music – základní informace, cena

Jak už název napovídá, Apple Music vlastní firma Apple. Možná si pamatujete předchůdce této streamovací služby – iTunes. Apple Music nahradilo tuto službu v roce 2015. Tak jako Spotify, i Apple Music nabízí enormní množství hudby. Ovšem nenajdete tu podcasty. Těm patří samostatná aplikace jménem Podcasty.

Apple Music platí umělcům za každých 1000 streamů 6 až 10 USD.

Podle dat stránek Apple.com se na Apple Music nachází 100 milionů skladeb a přes 30 000 sestavených playlistů.

Kolik stojí Apple Music

Cena Apple Music se odvíjí podle druhu předplatného. K dispozici jsou 3 typy předplatného. Všechny jsou bez reklam a umožňují poslech v prostorovém zvuku Dolby Atmos.

  1. Studentský tarif: 89 Kč/měsíc.
  2. Individuální tarif 165 Kč/měsíc.
  3. Rodinný tarif: 259 Kč/měsíc.

Apple Music zdarma

Apple Music si můžete vyzkoušet zdarma. K vybranému tarifu získáte po objednání první měsíc gratis.

Apple Music zdarma dostanou také noví majitelé audio zařízení značky Apple. K nákupu obdržíte Apple Music na 6 měsíců zdarma. Týká se to AirPods, HomePodu mini či vybraných produktů Beats.

Technické parametry

  • Platformy: iOS, macOS, iPad OS, Apple TV, Android, Windows, PlayStation, Amazon, Sonos, Google Nest, Samsung SmartTV
  • Počet skladeb: přes 100 milionů
  • Podporované kodeky: ALAC, AAC, LDAC

Jak vidíte, Apple Music můžete používat i s Androidem.

Porovnání Spotify vs Apple Music, který je lepší?

Cena Apple Music vs Spotify

Jako první vás určitě zajímá cena a předplatné.

Apple nenabízí předplatné pro dvě osoby. Za tarify si na Apple Music zhruba o 20 Kč připlatíte. Spotify tedy vychází o trochu levněji.

Obsah a algorytmus

Spotify nabízí okolo 80 milionů skladeb a víc než 4 miliony podcastů. Apple Music má na kontě 100 milionů skladeb, ale žádné podcasty. Apple Music však umožňuje poslech rádia.

Co se týče doporučování nových skladeb na základě starého poslechu, Spotify algoritmus platí za vychytanější. V tomto ohledu tedy Spotify v závodě Spotify vs Apple Music rozhodně vede.

Kvalita streamování a poslechu Apple Music vs Spotify

Spotify by měl co nevidět spustit Spotify HiFi, přehrávání ve vyšší zvukové kvalitě, které by se dalo přirovnat k poslechu z CD. Už to slibuje několik let, ale zatím stále nic.

Na Apple Music lze streamovat ve vyšším rozlišení HiFi Dolby Atmos. Pokud jste nároční a chcete co nejvyšší kvalitu zvuku, Apple Music je pro vás v tomto ohledu lepší.

Obě služby i v defaultním nastavení uspokojí běžného uživatele. Jestli vás trápí horší stabilita internetového připojení, potěší vás, že se Spotify lze stáhnout až 10 000 skladeb najednou. Kvalita v offline přehrávání není nijak snížená. Spotify se navíc umí přizpůsobit kvalitě internetového připojení a pokud je to nutné, automaticky kvalitu zvuku sníží. Zážitek je o to plynulejší.

Jméno službyNejvyšší kvalita streamováníNejvyšší kvalita při poslechu z počítače (kb/s)Podporované formáty
Apple Music24bit / 192kHz256AAC
Spotify320kbps320AAC, Ogg Vorbis
Amazon Music HD24bit / 192kHz3,730FLAC
Google Play Music320kbps320AAC, ALAC, FLAC, MP3, Ogg Vorbis, WMA
YouTube Music Premium256kbps256AAC
Deezer Premium320kbpsMP3

Uživatelská přívětivost

Co se týče uživatelské přívětivosti, Spotify v tomto ohledu podle většiny tech odborníků vede. Homepage a rozvržení aplikace je promyšlenější. Apple Music uživatele snadno zalhtí a hůř se v ní orientuje.

Spotify i Apple Music umožňují vyhledávání na základě slov v písničce. V obou aplikacích najdete také slova písně během přehrávání – podobně jako na karaoke. Ve Spotify navíc najdete grafický ekvalizér, který vám umožní přizpůsobit poslech vlastnímu vkusu. Apple Music rozsáhlejší funkci ekvalizéru nenabízí, jen předvolby.

Používání hlasových asistentů

Platformu Spotify podporuje většina hlasových asistentů včetně Alexy a Siri. Apple Music spolupracuje jenom se Siri.

Shrnutí – Apple Music vs Spotify

Apple Music nabízí streamování ve vyšším rozlišení, a to je největší trumf, který je pro spoustu uživatelů rozhodující. Spotify však má sdílené playlisty mezi uživateli, levnější předplatné ve více variacích, skvělý algoritmus, vychytaný ekvalizér a další.

Apple Music má více obsahu. Navíc má s největšími světovými hvězdami (Taylor Swift, Drake a další) smlouvu o přednostních právech na jejich hudbu. To znamená, že si na Apple Music pustíte jejich desky jako první. Sice tu nenajdete podcasty. Nabízí však přehrávání rozhlasového vysílání.

Jestli patříte k fanouškům produktů Apple a jste zvyklí na design a layout této značky, bude vám Apple Music příjemnější (Apple vs Android? Na to jsme se podívali v samostatném článku). Na druhou stranu Spotify nabízí větší kompatibilitu. Apple Music bohužel neumožňuje ukládat hudbu do zařízení a omezuje, jak často lze na mobilu přeskakovat skladby (6krát za hodinu). Při poslechu na PC omezení nejste.

Je to tedy hodně těsné a ve finále záleží na každém, co preferuje. Doporučujeme vyzkoušet zkušební verze u obou služeb. A potom se rozhodněte.

Nejčastější dotazy

Apple Music vs Spotify, co je lepší?

Po prozkoumání obou aplikací se domníváme, že je to hodně individuální záležitost. Podívejte se do našeho srovnání a porovnejte si nejdůležitější parametry.

Mohu si v Apple Music přehrávat vlastní hudbu?

Ano. Pro přidání hudby z vašeho počítače stačí otevřít aplikaci a synchronizovat knihovnu. Skladby potom budete moct přehrávat ze všech zařízení, kde máte nainstalovanou službu Apple Music.

Dají se do Spotify přidat vlastní skladby?

Ano. Nainstalujte si aplikaci na počítač a přejděte do nastavení. Najděte Místní složky a zvolte možnost Zobrazit místní složky. Potom už jen ukažte aplikaci, v jakých složkách konkrétně hudbu najde.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat