Co je to IP adresa? Jak ji zjistit a jak ji změnit?

Zajímá vás, co je IP adresa a k čemu je dobrá? Zde se o ní dozvíte vše, co potřebujete. Včetně toho, jak IP adresu zjistit a jak si ji změnit. Přidáme i pár tipů, jak se vyhnout geoblockingu, cenzuře a dalším nepříjemnostem, se kterými se na internetu setkáte.

Co je IP adresa

Co je to IP adresa? Jedná se o číslo přidělené každému zařízení, které využívá připojení k internetu (ať už skrze Wi-Fi router nebo switch atd.). IP je zkratka pro internetový protokol. Ale pozor – neomezují se jen na počítače a notebooky. Svou IP adresu získávají také mobilní telefony, tablety, ale i vychytávky chytré domácnosti jako třeba robotický vysavač s připojením k Wi-Fi.

IP adresa, tedy alespoň ta neveřejná (o tom později), se navíc může měnit. V rámci jedné sítě (třeba u vás doma) bude jiná, než když se s notebookem přihlásíte k síti na univerzitě nebo v knihovně. To záleží na tom, do které IP třídy adres síť spadá, celkem je jich pět.

Ač se o IP adrese říká, že je jedinečná, může se stát, že na světě existuje více zařízení se stejnou číselnou kombinací tohoto identifikátoru. Pomocí IP adres komunikují zařízení mezi sebou. Vy si s tím ale starost dělat nemusíte, o vše se stará DHCP server. Ten adresy přiděluje ve vnitřních sítích. Tento kód lze využít i k lokalizaci v síti.

Co je IP adresa počítače? Identifikační kód, který se přidělí potom, co se PC připojí k internetu. Pomocí tohoto kódu lze získat přehled o tom, z jakého místa jste aktivní a co na síti děláte.

Co je veřejná IP adresa?

Neveřejná adresa je ta nejčastější. Na internetu je prakticky neviditelná a považuje se za bezpečnější. Pokud si dáte péči s nastavením routeru, ochrání vás před útoky hackerů. S touto adresou bohužel není možné zpřístupnit domácí síť internetu kdekoliv.

Veřejná IP adresa funguje trochu jinak. Jednak je zcela unikátní a za druhé se k ní připojíte odkudkoliv z internetu. Co z toho plyne? Svůj počítač můžete díky veřejné IP adrese ovládat na dálku. K uloženým souborům tak získáte přístup i z druhého konce planety. Veřejnou IP adresu oceníte i pro chytrou domácnost. Z práce nebo hromadné dopravy jednoduše zadáte příkaz a váš robotický vysavač, klimatizace či pračka zareaguje. 

Veřejný IP adresa je viditelná. Se všemi jejími výhodami jde proto ruku v ruce i to, že je méně bezpečná. Síť uživatele je vlastně zpřístupněná celému internetu, což by mohl někdo zkusit zneužít. Dejte si proto dobrý pozor na poctivé zabezpečení (firewall, antivirus atd.) a silná hesla.

jak zjistit IP adresu

Jak zjistit IP adresu

Bez připojení k internetu zjistíte svou IP adresu přes příkazový řádek. Klikněte na START a napište „cmd“. Další cesta je přes Programy → Příslušenství → Příkazový řádek. Do příkazového řádku napište ipconfig a stiskněte enter. IP adresa je v řádku, který je nadepsaný IPv4 nebo IPv6 (IP adresy mají dva standardy).

Jestli jste připojení k internetu, adresu zjistíte tak, že kliknete na moje-ip-adresa.cz. Tento způsob můžete využít, i když chcete zjistit IP adresu mobilu. A jak zjistit veřejnou IP adresu? Klikněte na ip.iol.cz. Pokud vás zajímá, jak zjistit majitele IP adresy nebo jak zjistit IP adresu cizího počítače, tak zde už se pohybujeme na hranici toho, co je etické. Jelikož se dá IP adresa využít ke špehování druhých, tyto nekalé praktiky zde rozebírat nebudeme.

Jak zjistit IP adresu routeru

Jak zjistit IP adresu routeru? Otevřete si příkazový řádek a napište do něj ipconfig/all. Vyhledejte si řádek Výchozí brána nebo také Default Gateway. A zde už najdete číselnou kombinaci, kterou hledáte.

jak změnit ip adresu

Jak změnit IP adresu

  • Jak změnit IP adresu routeru: Skrze přihlašovací stránku routeru se dostaňte do nastavení. V sekci Router IP Address adresu změňte a uložte změny.
  • Jak změnit ip adresu PC: Jak změnit IP adresu na Windows 10, 11, 8.1 a 7 najdete detailně popsané na stránkách Microsoftu v návodu Změna nastavení protokolu TCP/IP.

Jak změnit IP adresu na jinou zemi či jak jednoduše změnit IP adresu? Jde to i snadněji. Stačí použít VPN. Virtuální privátní síť ochrání vaše soukromí, a navíc se díky ní můžete vyhnout cenzuře v některých zemích (Čína, Írán atd.) a geoblockingu. Pozor, v Číně je VPN nelegální, a tak se pohybujete na hranici zákona.

Spolehlivá VPN zdarma je například Psiphon. K jaké zemi vás připojí si můžete vybrat buď sami (například když chcete zpřístupnit filmy na streamovacím serveru, které pro Českou republiku nejdou), nebo to nechat na programu. VPN nabízí i většina antivirových programů. 

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat