Jak platit mobilem (nebo hodinkami) v kostce

Zatímco v 90. letech byl zázrak, že hotovost v peněžence nahradí plastová kartička, o 30 let později můžeme zahodit i ty plastové kartičky a všechno zařídíme pomocí mobilu. Je to rychlejší, pohodlnější a hlavně bezpečnější. Jak na to, se dozvíte v tomto článku. 

Pojem „placení mobilem“ vždy nemusí znamenat jednu a tu samou věc. Platby mobilem se dají rozdělit na 4 odlišné případy. V tomto článku se zaměříme na čtvrtou z nich, kdy využíváme mobil nebo hodinky s technologií NFC, čímž při platbě u obchodníka zcela nahradíme bezkontaktní kartu.

Bez NFC technologie, s nutným připojením k internetu:

Nakupujete zboží na internetu pomocí mobilního zařízení. Následně ho zaplatíte buď kartou nebo převodem z účtu online z mobilu.

Existuje i způsob, jak platit mobilem bez NFC v obchodě. Na pokladně vám ukážou QR kód, kterýnaskenujete, čímž se dostanete do speciální aplikace, kterou zaplatíte. V podstatě provedete okamžitý převod z účtu. Tuto možnost však nenabízí všechny obchody a testoval ji např. Lidl. 

S NFC technologií, bez nutnosti být online:

Nemáte mobil s NFC, tak si na něj nalepíte NFC nálepku, kterou potom přikládáte k terminálu stejně jako platební kartu. Nálepku vám vydá vaše banka stejně jako vaši kartu. 

Nahradíte bezkontaktní platební kartu telefonem s NFC technologií. Telefon (nebo chytré hodinky) pak přikládáte k platebnímu terminálu stejně jako bezkontaktní kartu. Dnes toto umožňují skoro všechny platební terminály v ČR. 

Platba mobilem: Co potřebuji?

Abyste mohli platit u pokladny pouze mobilem, potřebujete následující technické vybavení. 

  • Mobilní telefon s NFC

NFC je zkratka pro Near Field Communication a znamená bezdrátovou technologii umožňující rychlou a hlavně zabezpečenou výměnu dat na vzdálenost do 4 cm. 

OS vašeho telefonu musí být Android 5.0 nebo vyšší, případně potřebujete iPhone 6 nebo novější. 

  • Zámek obrazovky

V telefonu musíte mít nastavený zámek obrazovky jako je PIN, gesto, otisk prstu nebo rozpoznání obličeje. Bez zámku displeje nelze z důvodu bezpečnosti platby mobilem používat.

  • Podpora banky

Vaše banka musí podporovat danou platební službu. Pro telefony s Androidem existuje aplikace Google Pay, kterou momentálně podporují všechny banky. iPhony mají integrovanou funkci Apple Pay, která funguje na velmi podobném principu. Podporují ji všechny banky kromě Sberbank, což by se mělo změnit v letošním roce.  

Jak placení mobilem probíhá? 

Nejprve si nainstalujete aplikaci Google Pay nebo Apple Pay podle toho, jestli vlastníte telofon s Androidem nebo iOS. Do aplikace vložíte údaje o své platební kartě a schválíte je. Do obou aplikací můžete vložit více karet a při placení vybírat, kterou zrovna chcete použít.

Jakmile budete v obchodě, telefon jen probudíte a přiložíte k platebnímu terminálu jako byste to udělali s bezkontaktní platební kartou. U iPhonů před přiložením aktivujte Apple Wallet. U telefonů s Touch ID to uděláte dvojitým klepnutím na středové tlačítko. U telefonů s FaceID to uděláte dvojitým zmáčknutím horního tlačítka na pravém boku. Není třeba mobil otáčet displejem dolů, ani s ním jinak speciálně manipulovat. 

U Androidu budete muset v případě platby nad 500 Kč zadat PIN. Jedná se však o PIN k aplikaci nikoliv ke kartě.

PIN k aplikaci si nastavte jiné než do telefonu nebo ke kartě. Bohužel u zadávání PIN na obrazovku, hrozí, že ho někdo okouká. Což je asi jediné bezpečnostní riziko využití NFC platby mobilem.

U iOS budete každou platbu autorizovat buď TouchID nebo FaceID. Trochu komplikace nastává v době pandemie, kdy se v obchodě nosí respirátory, takže FaceID nefunguje. V tom případě zadáváte číselný kód pro odemknutí telefonu. Případně telefon odemykáte pomocí Apple Watch. 

Do platební aplikace můžete vložit kartu od tradiční banky, ale i kartu Revolut, což se může hodit třeba při nákupech z Číny.

Jak vložit kartu do Google Pay?

  • Nainstalujte si zdarma aplikaci Google Pay z Google Play obchodu s aplikacemi.
  • Klikněte na tlačítko „Přidat kartu“. 
  • Naskenujte kartu pomocí fotoaparátu, případně čísla opište ručně.
  • Potvrďte dvoufázové ověření v aplikaci své banky nebo v internetovém bankovnictví.

Jak vložit kartu do Apple Pay? 

  • Otevřete si aplikaci Wallet. Aplikace je „vrozená“ v iPhone, takže ji pravděpodobně nebudete muset instalovat. Můžete ji najít přes Apple Store.
  • Klikněte na tlačítko plus
  • Naskenujte kartu pomocí fotoaparátu nebo čísla opište. 
  • Potvrďte použití karty v internetovém bankovnictví nebo aplikaci vaší banky. 

Google Pay i Apple Pay nabízejí i platební brány obchodníků na internetu. Takže pokud je používáte, nemusíte při nakupování vůbec vytáhnout kartu a nic zadávat. 

Při nákupech ze zahraničních e-shopů se může více vyplatit PayPal kvůli proplacení poštovného za vrácení zboží.

Chytré hodinky a NFC platby

Technologie NFC je kromě mobilů využitelná i v novějších (a většinou dražších) modelech chytrých hodinek a fitness náramků. Patří mezi ně Apple Watch, které využívají stejně jako iPhone Apple Pay. Pokud jste si už přidali kartu do Walletu, v hodinkách bude stačit kartu znovu schválit, ale už ji nebudete muset přidávat. Dále Samsung Watch, které využívají stejně jako Android telefony Google Pay. 

Chytré hodinky a náramky Fitbit také mají svou platební metodu nazvanou Fitbit Pay. Zatím ji však podporuje jen pár modelů (Fitbit charge 3, Versa a Ionic) a ne všechny banky.

Jak platit hodinkami Garmin

I chytré hodinky Garmin, tolik oblíbené mezi sportovci, dokážou zaplatit v obchodě. Je však potřeba nainstalovat Garmin Pay. Nejprve si však ověřte u své banky, že službu podporuje, protože to bohužel nejsou všechny.

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat