Jak vysát bazén? Automaticky, ručně, poloautomaticky

Jak vysát bazén? Podle toho, jaké zařízení si pořídíte. Seznamte se s výhodami a obsluhou různých typů bazénových vysavačů. A vyberte si ten pravý pro vás.

Pomalu se blíží sezóna letních radovánek a k tomu neodmyslitelně patří i koupání v bazénu. Snad každý, kdo má vlastní zahradu, má i nějaký ten bazén. Mezi nejpopulárnější varianty patří zejména bazény nadzemní. V této kategorii totiž najdeme kousky i za pár tisíc, a tak si je může dovolit každý. Po sezóně je sklidíte, třeba do garáže, a máte po starostech. Dražší nadzemní bazény vydrží i nízké teploty. Nemusíte je proto zazimovat.

Pokud jste i vy majitelem bazénu, pak víte, že jsou s ním nejen radost, ale i starosti. Bohužel nestačí do něj vodu jen napustit. Musíme se o ni také pravidelně starathlídat její kvalitu. Jinak se zkazí. Což v nejhorším případě vede až k tomu, že je potřeba celý bazén vypustit. Naprostým základem je vysávání bazénu, na které si posvítíme v dnešním článku.  

Čím vysávat bazén?

Automatické bazénové vysavače. Automatické bazénové vysavače jsou vhodné zejména pro střední a větší bazény. Tento pomocník ví, jak vysát dno bazénu, ale i jeho stěny nebo schody. Udělejte tečku za ohýbáním zad a za nadměrným používáním chemie. Obojímu se vyhnete díky důkladnosti automatického vysavače.

Ruční bazénový vysavač. Vhodný pro menší bazény. Je cenově dostupný, čištění je s ním bohužel pracnější. Navíc si musíte dávat pozor, že jste důkladně vyčistili opravdu vše, co je potřeba. Manuální vysavač nezvládne vyčistit hrubé nečistoty.

Na půl cesty mezi automatickým a manuálním je poloautomatický vysavač neboli membránový vysavač. Je dobrý na středně velké bazény. Pozor, tento model pracuje dost náhodně, a proto se nemusí dostat úplně všude tam, kam byste potřebovali.

Vysáváním ale péče o bazén nekončí. Chtěli byste vědět, co všechno budete ještě potřebovat a jak vodu udržet v tom nejlepším stavu? Přečtěte si náš článek Jak vyčistit bazén a stanou se z vás hotoví odborníci!

Jak vysát bazén automatickým vysavačem

Obsluha automatického vysavače je jednoduchá. Stačí je vložit do vody a zbytek už obstará přístroj sám. Jelikož mají vlastní filtrační mechanismus a čerpadlo, jsou zcela nezávislé na bazénu. Nečistoty sbírají do sběrné nádoby nebo filtračního vaku. Ten je potřeba čas od času vyčistit. U některých dražších modelů dostanete i ovladač.

Automatický vysavač je pečlivý. Jak už jsme zmínili, ví nejen, jak vyčistit dno bazénu, ale i jeho stěny a schody. Čištění je důkladné, a proto díky němu nemáte takovou spotřebu chemie. Minimalizují hrozbu, že by se u vás objevila zelená voda v bazénu. A pokud ano, není to kvůli mechanickému znečištění, hledejte jinou příčinu.

jak vysát dno bazénu

Jak vysát bazén ručním vysavačem

U ručního vysávání je potřeba dbát na to, abyste opravdu pečlivě očistili každý kout. Na teleskopickou tyč nasadíte hlavici přístroje a zapojíte do ní hadici. Vše ponoříte do vody a jako s klasickým bytovým vysavačem vysajete dno. Do hadice se při čištění nesmí dostat vzduch, manipulace proto dokáže být zapeklitá. Před každým čištěním nezapomeňte proprat tlakový filtr.

V případě, že je voda hodně znečištěná (například i řasami), zkuste ji nejdříve ošetřit chemicky. Modrá skalice vám s tím pomůže. Samotný úklid potom bude o poznání jednodušší.

Jak vysát bazén poloautomatickým vysavačem

Vysávání s poloautomatickým vysavačem není 100 %. Pracuje a pohybuje se nahodile. Je proto důležité jeho práci čas od času zkontrolovat. Připojte ho ke skimmeru nebo k sací trysce. Vodu společně s nečistotami prožene přes pískovou filtraci a čistou tekutinu navrátí zpět. Čím lepší výkon čističky má, tím lépe zařízení pracuje. Některé modely umí odsávatnečistoty ze stěn.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat