Úklid podle Feng Shui. Domácnost bude jako nová

Úklid podle Feng Shui znamená důkladné očištění prostoru. Můžete ho provádět jednou za rok na jaře, ale vlastně i kdykoliv jindy, když chcete uzavřít starou kapitolu a začít psát nový příběh svého života. Nezapomeňte prostor udržovat čistý průběžně – i to je důležité k tomu, abyste se doma cítili dobře.

Feng Shui je starodávné čínské učení o tom, jak prostor ovlivňuje člověka. Má svá pravidla, která, když se dodrží, zajistí, že se budeme v domácnosti či zahradě nejen cítit dobře. Tyto zákonitosti prý dovedou přinést i zdraví, štěstí a blahobyt.

Při organizování interiéru i exteriéru se řídí zákony přírody a životodárné energie čchi, která má prostorem volně proudit. Nesmí ji nic blokovat, ale zároveň by neměla být příliš divoká. Na člověku je, aby ji usměrnil pomocí vhodně uspořádaného prostředí (barvy, tvary a orientace nábytku, materiály atd.). Právě tato energie ovlivňuje, jak se cítíme a jak se nám daří.

Feng Shui má kořeny v Taoismu. V překladu název znamená Vzduch a voda nebo také Cesta vzduchu a vody.

Úklid podle Feng Shui je jedním z pilířů, které je potřeba dodržovat. Prostor nestačí jen vhodně uspořádat a vybavit. Musí v něm být také pořádek. Některé věci do něj prostě nepatří. A to se naučíte nejlépe právě při úklidu. Jestli byste si chtěli zařídit domácnost podle Feng Shui, úklid je první krok, který musíte udělat. Poradíme, jak na to.

Co je to nepořádek podle Feng Shui?

Ještě, než se pustíme do samotného úklidu, pojďme se podívat na to, co to vlastně je ten nepořádek podle nauky Feng Shui.

  • Věci, které nám nic nepřináší. Feng Shui nemá vztah k sentimentalitám jako jsou suvenýry z dovolené a další upomínkové předměty. Když už saháme po dekoracích, měly by mít v prostoru nějaký smysl a hlavně nepřekážet, jinak blokují energii. Například soška kočky pro štěstí či rodinné fotografie, které vám přináší radost. Lapačů prachu se zbavte. Nehromaďte věci jen proto, abyste nějaké měli. Minimalismus je klíč.
  • Rozbité a zničené předměty. Polámané domácí potřeby, rozbité kuchyňské nádobí, ošoupaná rohožka atd. Co jde spravit a znovu použít, opravte a používejte. Co už opravit nejde a nebudete to používat jednoduše vyhoďte.
  • Špína. Nejenom na poličkách, v koupelně a na zemi. Dávkovače na mýdlo, zrcadla, kliky, okna, dveře, rámy ­– vše musí být čisté. Špinavé věci nejen že tok energie narušují, ale navíc samy vyzařují negativní sílu.
  • Uschlé, nemocné a sušené rostliny. Uschlé, churavé a sušené rostliny jsou symbolem mrtvé energie. A proto se jich zbavte. Vy přeci chcete pomocí úklidu prostor obrodit a dát mu vzpruhu.  
  • Elektronika a spotřebiče, které nepoužíváte nebo jsou rozbité. Ten samý princip jako v minulých kategoriích. Jen zabírají místo a blokují čchi.
  • Oblečení, které nenosíte.
oblečení

Všeho nepotřebného se zbavte!

Nepořádek je z pohledu Feng Shui špatný kvůli blokování čchi a také proto, že sám vysílá negativní energii. Lidé, kteří mají například v ložnici příliš mnoho věcí, většinou nemohou dobře spát. V minimalistickém prostoru se mnohem snáz vytvoří harmonické prostředí, které má blahodárný vliv na psychiku i fyzické zdraví.

Ať už si o Feng Shui myslíte cokoliv, je fakt, že vůbec není od věci naučit se zbavovat starých a nepotřebných věcí. Uvidíte, že když svou domácnost „očistíte“, budete se sami cítit lépe a plní elánu. Feng Shui úklid je ideální nejen na jaře, ale i kdykoliv jindy během roku, když potřebujete nový start.

Všech věcí, o kterých jsme si řekli v minulé kapitole, se bez milosti zbavte, nebo je opravte. Pozor, nemusíte jen vyhazovat, zkuste také něco prodat nebo darovat. A potom se pusťte do důkladného čištění prostoru.

Na to si můžete k ruce přizvat například ocet nebo jedlou sodu. Ekologičtější uklízení prospěje nejen vám, ale i přírodě. Starejte se o svůj domov s láskou a buďte k němu šetrní. Kyselý roztok octa s vodou povzbudí energii v prostoru. Navíc nebudete muset hromadit 10 různých prostředků na úklid. Na většinu špíny totiž postačí tyto dva pomocníci.

úklid feng šuej

Naučte se nepořádku předcházet

  1. Dávejte stejné a podobné věci na jedno místo. Ušetříte si tak čas při hledání, a navíc budete mít přehled, čeho kolik máte. Předejdete tak tomu, že byste kupovali nějakou věc víckrát, i když ji už vlastníte. Jde hlavně o kuchyň, ale i koupelnu či kosmetiku.
  2. Nekupujte věci, které nepotřebujete. Líbí se vám něco v obchodě? Ať už je to oblečení nebo nový hrneček, zeptejte se sami sebe, jestli ho opravdu potřebujete.
  3. Pozor na chemikálie a elektrický smog. Minimalizujte agresivní chemii ve vaší domácnosti. Jde nejen o přípravky na úklid, ale i o osvěžovače vzduchu a další. Raději sáhněte po přírodních vonných tyčinkách nebo tradičních čínských vykuřovadlech. Chemikálie na bázi ropy vám zdraví nepřinesou. Vzduch pomohou čistit i květiny, například tchýnin jazyk, fíkus, dračinec a chryzantéma. To samé platí o elektrickém smogu, do ložnice například elektronika vůbec nepatří, ruší spánek.
vonná svíčka

Po úklidu podle Feng Shui přichází očistný rituál a poděkování

Po úklidu podle Feng Shui následuje očistný rituál. Prostor očistíte například ohněm, tedy svíčkami, dále relaxační hudbou, vůni (vonné svíčky, vykuřovadlo) nebo solí. Sůl se má nasypat do koutů místnosti, kde absorbuje negativní energii a odkud se po 7 hodinách zase vymete a zakope do země. Nesmí se vysávat.

Na závěr patří poděkování. Zastavte se na chvíli a uvědomte si, proč jste svou domácnost očišťovali. Chtěli jste uzavřít starou kapitolu? Nebo jen domov probudit do jarního ročního období? Udělejte si radost za to, jak jste to dobře zvládli a odměňte se.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat