80 tipů, jak efektivně ušetřit na mateřské dovolené

Ať už se nacházíme v jakékoliv životní situaci vždycky je vhodné popřemýšlet nad tím, jak ušetřit nejvíce peněz z vašich příjmů. Maminky na mateřské dovolené to nemají leckdy jednoduché, jelikož mají jen jeden příjem, a to peněžitou pomoc v mateřství a poté rodičovský příspěvek. A aby toho nebylo málo musí se vyrovnávat s novou rolí maminky. Poradíme vám 80 praktických tipů a rad, jak ušetřit, co nejvíce peněz na mateřské. Pokud vás téma šetření zajímá i v dalších směrech, sestavili jsme pro vás komplexní seznam tipů, jak ušetřit peníze.

Jak ušetřit za jídlo

Kojení

Kojení je nejvíce přirozenou výživou pro vaše miminko. Kojení je zdarma a zdravé, protože se prostřednictvím kojení dostává k miminku spoustu důležitých vitamínů a mimo jiné se buduje a posiluje přirozená imunita. Další výhodou je, že není třeba téměř žádných pomůcek pro kojení. Pokud nepatříte mezi šťastlivce a kojení vám z nějakého důvodu nejde, svět se nezboří, podívejte se na nabídku kojeneckých mlék, která vás nezruinují a jsou finančně dostupné.

Nahraďte jednorázové kapsičky 

Pokud vaše děti milují cucat ovocné nebo jiné kapsičky, buď je kupujte výhradně v akci nebo si vytvořte svoje! Budou zdravější, bez přidaného cukru a bez chemických látek. Je to jednoduché, variant na přípravu je mnoho. Mražené či čerstvé ovoce nebo zeleninu stačí rozmixovat a jako bonus můžete přidat trošku smetany či jogurtu. Tuto směs můžete naplnit do plnitelných kapsiček, které jsou určeny k opakovanému použití a jsou zdravotně nezávadné. 

Naučte děti pít jen čerstvou vodu nebo neslazené čaje 

Nejlépe když s tím začnete už od raného věku. Naučte své miminko nebo malé děti pít jen čerstvou kohoutkovou vodu nebo neslazené čaje. Kohoutková voda je nejzdravější, ušetříte peníze a dopřejete jim to nejlepší, co můžete. Klasická pitíčka, džusy, balená voda nebo granulované čaje jsou drahé, nejsou příliš zdravé a dětem nedodají žádné prospěšné látky. Naopak čerstvá voda a neslazené čaje jsou nejvhodnější pro pitný režim. Čaje mají kvalitní složení a jsou často přirozeně sladké, tudíž je není třeba sladit. Na trhu existuje mnoho různých druhů výrobků, mezi ty nejvíce oblíbené čaje jsou fenyklové, heřmánkové, meduňkové a další ovocné čaje.

Dávejte si pozor na sladké nápoje a sladké pochutiny, které mohou vašim dětem vytvořit zubní kaz, díky přemnožení bakterií v ústech.

Nahraďte kupované dětské příkrmy 

Nekupujte dětské příkrmy v obchodech, ale udělejte si je sami. Pokud si nevíte rady, jak začít s příkrmy a zdá se vám nejlepší a nejbezpečnější kupovat příkrmy pro kojence, jste na omylu. Po finanční stránce vás to také nevyjde nejlevněji. S ohledem na to, že některé levnější varianty nemusí být nejzdravější. Kupujte dětské příkrmy opravdu jen když nebudete stíhat. Zalovte ve vlnách internetu a podívejte se, co doporučují odborníci nebo ostatní maminky. Příkrm, například mrkev, pro 4 měsíční miminko, by měl být připraven pouze z mrkve. Příkrm by měl být dostatečně rozvařený a rozmixovaný, kašovité konzistence a bez jakýchkoliv hrudek. Doporučujeme zakoupit si do zásoby ve větším množství kvalitní zeleninu a ovoce tu zpracovat a zavařit nebo zamrazit. Výhodou je, že máte připravené příkrmy na obědy za super výhodnou cenu a jako bonus, víte, že jejich složení je zcela nezávadné.

Příkrmy si připravte dopředu 

Pokud jsme vás přesvědčili, že kupované příkrmy jsou zbytečně drahé a nejsou nejkvalitnější, máte téměř vyhráno. Snažte se příkrmy připravovat dopředu, můžete je zamrazit, zavařit nebo nechat příkrm uvařený jeden až dva dny v lednici. Není zkrátka třeba vařit tak malé porce každý den, jelikož je to i neekonomické.

Nekupujte sladkosti

Pokud chcete ušetřit a pro své zdraví a svých dětí dělat maximum, tak přestaňte kupovat sladkosti. Bonbony, sušenky, perníky, pendreky, čokoládové pudinky nebo jogurty nechte klidně v obchodech. Jsou zbytečně drahé, kazí zuby, nejsou zdravé a děti, jak je ochutnají, chtějí je opakovaně. Malé děti a dospělí nepotřebují velké množství cukru. Snažte se příjem cukru omezit, protože velké množství může vyvolat nepříjemné potíže. Nahraďte je například ovocem, upečenou bábovkou, buchtou nebo sušenkami. Tyto varianty jsou levnější a také zdravější. Nechte se inspirovat na internetu, kde je velké množství různých zdravých a zajímavých receptů. Pamatujte, že obyčejný bílý jogurt je stokrát lepší a zdravější než čokoládový. Bílý jogurt můžete stále obměňovat a dát tam například maliny, nakrájené jablko, banán, kiwi nebo rozdrobený piškot.

Odborníci doporučují, že děti do 2 let věku by ve své stravě neměli mít žádný cukr ani potraviny s přidaným cukrem.

Více pečte 

Na mateřské máte v podstatě více času, takže dopřejte sobě a svým dětem zdravější variantu sušenek nebo moučníků. Jako oblíbenými se u nás staly sušenky z banánů. Z 5 obyčejných ingrediencí uděláte chutnou a zdravou pochoutku, bez cukru, ale s příjemnou sladkou chutí. 4 banány rozmačkejte vidličkou, přidejte 4 lžíce mléka, 2 lžičky tekutého medu, 1 lžičku skořice nebo kakaa a nakonec 180 g mletých ovesných vloček. Směs důkladně promíchejte. Na plech, který je vyložený pečícím papírem pomocí lžiček vytvořte placičky. Pečte na 200 °C asi 20 minut. Levná, chutná, rychlá a zdravá varianta sušenek je na světě!

Připravujte obědy alespoň na 2 dny

Pokud jste doma s miminkem nebo dalším dítětem, připravujte si obědy minimálně na 2 dny dopředu. Vařte jídla rychlá, jednoduchá na přípravu a především chutná. Variant je spousta: pečené kuře, boloňské špagety, zapečený květák, špenát nebo rizoto či šunkofleky. 

Zbytky jídel zpracovávejte

Pokud máte zbytky jídla v lednici, snažte se je efektivně a za každou cenu využít, protože by byla škoda, něco vyhodit. Zbyl vám houskový knedlík od včerejšího oběda? Nevyhazujte ho, ale udělejte si luxusní večeři. Kdo by ostatně neznal knedlík s vajíčkem? Levná, jednoduchá a rychlá večeře potěší celou rodinu. Máte v lednici osamocenou červenou řepu a nemáte využit? Udělejte si zdravou pomazánku na chleba. Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte, 3 stroužky česneku utřete. Celou lučinu nebo tvaroh ve vaničce dejte do misky a přidejte řepu, česnek a 100-150 g nastrouhaného eidamu. Dochuťte solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte a podávejte s vaším oblíbený pečivem.

Plánujte jídelníček

V zásadě jednoduchá rada, která vám ušetří hodně peněz za celý jeden měsíc. Plánujte si obědy a večeře dopředu, respektive co budete vy a ostatní členové domácnosti jíst doma. Poté běžte nakoupit vše, co budete potřebovat. Díky tomu se vám pak nestane, že byste měli v lednici nebo ve spíži procházející potraviny, které jste nestihli spotřebovat. 

Vařte jednoduchá, levná a rychlá jídla

Zkuste se inspirovat tím, co jste jedli doma, když jste byly malé děti. Máte na výběr z mnoha možností. Na co si pamatujete vy? Obyčejná krupicová kaše, pudink s ovocem z vaší zahrádky, rizoto, těstoviny s mákem nebo tvarohem nebo zeleninové polévky na milion různých způsobů? 

Nakupujte ve slevových akcích

Sledujte aktivně letáky a slevové akce vašich oblíbených obchodů. Některé supermarkety mají výhodné nabídky na maso, na mléko, na kávu, na kojenecké mléko nebo na pleny. Nakupte si vaše oblíbené a potřebné potraviny do zásoby a za dobrou cenu. Slevový portál Kupi.cz je jedním z největších českých slevových portálů, který se zaměřuje na zprostředkování online letáků, katalogů a různých akcí.

Využijte dary přírody 

Sama příroda nám přes celý rok dává různé poklady, a je jen zcela na vás, zdali je využijete nebo ne. Využijte toho a nechte si zavařit nebo zamrazit to, na co přijdete. V květnu jsou oblíbené pampelišky, z kterých je možné udělat med, který vás vyjde levněji než ten, který na vás číhá v obdobě. Jablka letničky nebo podzimní se skvěle hodí do štrůdlu nebo do buchty. Nezapomeňte na podzim na houby. Lze je zamrazit a nebo zavařit.

Omezte konzumaci masa 

Jednoznačně omezte maso. Není potřeba, abychom měli my a naše děti maso každý den. Libové maso stačí 2-3krát za týden. Odborníci tvrdí, že maso se tráví v našem žaludku podstatně déle a může zatěžovat organismus.

Jak ušetřit v domácnosti

Jednorázové pleny nakupujte ve slevě

Rozhodli jste se přebalovat vaše dítě jednorázovými plenami? Nejdříve vyzkoušejte levnější varianty. Jako vhodné se zdají být privátní značky velkých obchodních řetězců nebo DADA plenky, které se vyrábí v České republice. Díky své přívětivé ceně jsou velmi oblíbené s výbornou kvalitou. Pokud vám plenky vyhovují, neexperimentujte dál a nakupujte je výhradně v akci a vždy do nějaké větší zásoby.

Nahraďte vlhčené ubrousky za žínku s vodou

Jste schopni se obejít bez vlhčených ubrousků? Bezpochyby jsou vlhčené ubrousky velkým pomocníkem například venku či při cestování. Avšak, pokud chcete ušetřit můžete zkusit levnější metodu, a to obyčejnou žínku (perlan) s vodou. Je vhodnou alternativou, která nestojí peníze a je šetrnější pro dětskou pokožku. 

Nahraďte jednorázové pleny látkovými

Možná vás napadla otázka, zdali se vyplatí používat látkové pleny? Rozhodně ano. Uvádí se, že za jednorázové plenky utratíte asi dvakrát tolik než za plenky látkové. Ač je u látkových plenek počáteční investice vyšší, velmi rychle se vám vrátí nazpět a celá částka se rozvolní do zhruba 2 let používání. Další výhodou používání látkových plen je, že celkové náklady jsou nižší, používání je šetrné, jak pro dětskou pokožku, tak i pro ekologii.

Některé jednorázové plenky se na skládce rozkládají 200-400 let.

Látkové pleny pořiďte levně

Rozhodli jste se látkovat? Buďte si jistí, že ušetříte peníze a také pomůžete přírodě. Pokud si nemůžete dovolit koupit nové látkové plenky, využijte nabídek od jiných maminek z různých bazarů nebo od příbuzných a přátel.

Látkové pleny si ušijte sami

Jestliže jste manuálně zručná maminka, můžete si ušít sama látkové pleny. Můžete použít odstřižky z látek, které vyjdou levněji. Na internetu najdete mnoho způsobů, jak ušít pleny správně a především, aby byly funkční.

Pro odvážné – bezplenková metoda 

Pokud nemáte peníze nazbyt, a chcete ušetřit za pleny, tak toto je způsob, který vám může významně ušetřit peníze. Můžete vyzkoušet tzv. bezplenkovou komunikační metodu. Začít můžete v jakémkoliv věku dítěte. Některé maminky posadí dítě na nočník již od prvního roku života, některé odvážlivkyně preferují komunikační metodu již od narození. 

Naučte co nejdříve dítě na nočník

Asi se téměř všichni shodneme, že nejlepší je miminko naučit na nočník co možná nejdříve. Je řada různých postupů a praktických rad a triků, jak dítě naučit na nočník. Dbejte především na potřeby vašeho dítěte a jak to cítí samo, abyste mu nočník nezprotivili. Pořizovací cena samotného nočníku nebo sedátka na toaletu není finančně nákladná záležitost a bude se vám prostě hodit. 

Dětské baby věrnostní programy

Řada velkých drogerií nabízí věrnostní programy, které jsou zaměřené jen na dětský sortiment. Výhodou je sbírání bodů a pravidelné slevy. Například drogerie Teta má dětský program Brouček, drogerie Rossmann má výhodný program Rossmánek a drogerie DM má DM baby club. Drogerie a jejich privátní řady nabízí kvalitní sortiment za super cenu už pro ty nejmenší miminka. Pokud vám nevyhovují kamenné drogerie, pátrejte dál. Existují eshopy, které mají také věrnostní programy, kde sbíráte body za váš nákup, body si pak můžete jednoduše vybrat snížením ceny nebo dostanete například dopravu zdarma.

Používejte slevové, věrnostní a zákaznické karty 

Existuje mnoho obchodních řetězců, které mají zavedené zákaznické a věrnostní karty. A pokud k nim chodíte pravidelně nakupovat, můžete sbírat různé body, slevové kupony na dané zboží a nebo vás za vaše nákupy odmění drobnými slevami a akcemi. Každý obchodní řetězec ať jsou to drogerie, lékárny, obchody s potravinami nebo obchody s oblečením či bytovými doplňky mají podobné podmínky. Většina velkých supermarketů nabízí své zákaznické karty: Tesco Clubcard, Billa Bonus Club, Kaufland Card, Lidl Plus. Z drogerií jsou to potom DM drogerie, Teta drogerieRossmann. Lékárny jako jsou BenuDr. Max mají také zajímavé slevové a věrnostní slevy a například i akce, které se vztahují na recepty bez doplatku na většinu léků.

Slevové kupony a akční slevy

Před každým online nákupem hledejte na internetu, zdali existuje nějaký slevový kód, který byste mohli využít při vašem nákupu. Protože prostřednictvím slevového kódu vás nakupování může vyjít ještě výhodněji a levněji. Stránky Vasekupony.cz, Slevovykupon.cz nebo Kupovnik.cz jsou portály, kde najdete aktuální slevové kupóny, slevové akce a kódy pro různé české eshopy. Nezapomeňte, že existují na internetu i různé diskuze, kde najdete plno aktuálních slevových kódů od ostatních lidí.

Nakupujte pomocí Cashbacku

Nakupujete často online a chcete ušetřit nějakou kačku navíc? Poznejte kouzlo cashbacku neboli peníze zpět. Funguje jednoduše. Musíte se na některém z cashback portálů zaregistrovat a přes něj se prokliknete na svůj oblíbený obchod, ve kterém si něco objednáte a poté díky tomu získáte za svůj nákup část peněz zpátky. Nejvyhledávanější a nejvíce používané jsou například Plná peněženka, Refundo, Tipli nebo Vratné peníze. Jen na vás, který z portálů vyberete. Výhodné je využívat vždy jeden cashback portál, protože nabídka se překrývá i mezi ostatními cashback obchody.

Využívejte, co vypěstujete

Máte doma zahradu nebo balkon? Využijte to naplno! Kvalitní strava pro miminko a pro dospělé bez pesticidů a nebezpečných a chemických látek je to nejvíc, co můžete pro své a zdraví ostatních udělat. Připravte si zahrádku a pěstujte to, co je potřeba a co vám chutná. Tyto dary z vaší zahrádky pak můžete konzumovat postupně během celého roku. Vhodnou variantou těchto potravin je zavařování nebo zmrazení

Drogerii a čistící prostředky nakupujte ve slevě

Potřebnou tělovou, pleťovou kosmetiku či drogerii čistící a podobně nakupujte výhradě v akcích. Obyčejný šampón, sprchový gel, krém proti větru a mrazu nebo obyčejné savo proti plísním, všechny tyto přípravky je možné nakupovat se slevou. 

Velké nákupy v hypermarketech, malé nákupy v supermarketech 

Doporučujeme si rozdělit nákupy, podle velikosti. Velké, měsíční nebo nákupy do zásoby doporučujeme provádět ve velkých nákupních centrech, kde je široká nabídka zajímavých slev a akcí včetně přeplněných regálů, tudíž se akční zboží dostane i k vás. Pro menší nákup choďte nakupovat do menších supermarketů nebo místních obchodů. Sortiment se skládá většinou ze základních surovin a potravin, které pro základní nákup bohatě stačí. 

Buďte svým dětem nejlepším vzorem

Vzdělávejte své děti, podle nejlepšího chování. Ať se to týká chování k sobě samým, k ostatním nebo k přírodě. Děti vše sledují a napodobují vás. Takže využijte situace a učte své děti, jak se mají chovat správně, rovnou do toho zakomponujte i tipy, jak ušetřit. Tyto cenné rady a tipy mohou děti do svého života posunout a budou se jim určitě hodit!

Najděte si brigádu 

Jste aktivní maminka? Pokud ano, nebojte se toho a najděte si brigádu. Pár hodin týdně vám může vydělat nějakou kačku navíc a hodit vás do větší pohody a myšlením jinak, než abyste řešili počůrané pleny, přípravu příkrmů a podobně. Možností a nabídek práce je v současné době velká řada, můžete si najít večerní uklízení pod úklidovou firmou, večerní vybalování v supermarketech, roznos letáků, doučování anglického jazyka a podobně. Ostatně pokud vám nevadí se starat o další děti, můžete se zaregistrovat na portále Hlídačky a nabízet hlídání dětí ostatním maminkám.  

Nechte se obdarovat praktickými dárky 

Znáte pojem Baby Shower? Je to těhotenský večírek, který začíná být atraktivní a má u nás čím dál větší oblibu. Nebo zapíjení miminka? Je to obvyklá akce pro muže. Využijte situace a nechte si nadělit dárky od gratulantů, které fakticky potřebuje a využije dál a vy tím ušetříte. Jako vhodným dárkem může být dárkový kupon k fotografovi, plenkový dort, odrážedlo nebo látkové pleny či pár kousků oblečení nebo fusak do kočárku.

Zaúkolujte gratulanty

Pokud má vaše miminko či dítě narozeniny, svátek, domluvte se s gratulanty na tom, co vaše dítě potřebuje. Dárky to budou praktické, a především je využijete. Nebo se s nimi domluvte na tom, že se dohromady složíte na dražší dárek, jako je jídelní dětská židlička, dětská kuchyňka nebo teepee.

Příspěvky zdravotní pojišťovny

Sledujte svoji zdravotní pojišťovnu, ať máte přehled, na co všechno přispívá. Každá zdravotní pojišťovna má své výhodné příspěvky, některé přispívají například na různá očkování, pomůcky ke kojení nebo na screeningová vyšetření v těhotenství. Ve svém těhotenství také nezapomeňte, že některé pojišťovny nabízí příspěvky na předporodní kurzy, pohybové aktivity pro těhotné nebo dentální hygienu. 

Podporujte dětskou imunitu

Podporovat dětskou imunitu je nutnost v každém věku! Můžete se rozhodnout a podpořit ji doplňky stravy z lékárny, zdravou a kvalitní stravou nebo každodenním pohybem venku či otužováním. Každodenní pohyb venku za jakéhokoliv počasí je pro děti a jejich imunitu důležitou součástí a je především zadarmo. Nezapomeňte také na psychickou pohodu u vás doma! Ta hraje další významnou roli při vytváření imunity. Zdravá a posílená imunita je důležitá, ušetříte na lécích z lékárny a uděláte pro své děti maximum.

Pohyb venku na čerstvém vzduchu, v lese, na okraji města a vesnice je ten největší lékař jak pro děti, tak i dospělé!

Státní podpora pro samoživitelky

Maminky samoživitelky nemají situaci absolutně vůbec jednoduchou. Pomocnou ruku jim může podat stát a státní příspěvky. Existuje řada různých příspěvků, o které si mohou maminky požádat. Informujte se na úřadech sociální podpory, pomoci v hmotné nouzi nebo na nemocenském pojištění, co se dá všechno čerpat a jaké příspěvky je možné získat. Například porodné, příspěvky na dítě, ošetřovné či dávky pomoci v hmotné nouzi jsou jen základními příspěvky. Informujte se o příspěvcích na bydlení, příspěvku na živobytí nebo podpory od zdravotních pojišťoven.

Navštěvujte sdružení pro maminky s dětmi 

Určitě ve vašem místě bydliště nebo v blízkém okolí existují různá mateřská centra neboli sdružení pro maminky s dětmi. Tyto sdružení nejsou nijak závratně drahá, vstupné je přijatelné a jsou v něm i výhodné akce na různé další aktivity. Některá centra nabízí různé sportovní kroužky, výuku cizího jazyka nebo další zájmové aktivity. Většina z nich je cenově velmi dostupných. Další výhodou je, že své miminko postupně učíte k pravidelnému pěstování imunity a také seznamování se světem.

Stravujte se doma

Pokud se rozhodnete jít do kavárny nebo restaurace, naučte se objednávat pouze nápoje. Jestliže chcete ušetřit stravujte se zkrátka doma

Navštěvujte obecní a městské hřiště

Pokud nemáte možnost zahrady, využívejte obecní a městská hřiště. Jsou zadarmo a děti si na něm vyhrají a ostatně i vy přijdete na jiné myšlenky. Potkáte zde spoustu dalších dětí a maminek, které mají podobné zájmy. 

Buďte sportovně aktivní

Potřebujete zhubnout nějaké kilo po porodu nebo se jen dostat do kondice? Posilovnu vynechte a buďte aktivní s miminkem. Dá se dělat spousta věcí společně. Choďte na procházky, vyhledávejte workoutová hřiště, jezděte na kole nebo společně běhejte. Kočárek určený na běhání nebo sedačku na kolo pro dítě můžete koupit v dobrém stavu z bazaru. 

Cvičte doma

Pokud venku prší, tak si zacvičte doma. V současnosti si můžete vybrat z opravdu velkého množství možností, jak a s kým si zacvičit. Prozkoumejte youtube nebo si dejte do vyhledávače cvičení doma, v neposlední řadě nezapomeňte na chytré aplikace, které je možné si stáhnout do telefonu a dá se docela kvalitně podle nich cvičit jakoukoliv partii vy potřebujete. Mezi velmi oblíbené aplikace patří 30denní program cvičení, Domácí cvičení – bez vybavení nebo Fitify. Velmi oblíbenými a snad nejvyhledávanějšími cvičebními videi jsou od Jillian Michaels. Některé české cvičící VIP programy nabízí už od 179 kč za měsíc pořádnou výbavu videí na všechny možné partie a různých typů cvičení.

S malými dětmi dovolená po Čechách

Plánujete dovolenou? Pokud máte malé miminko nebo děti nejvhodnější dovolená bude v tuzemsku nebo v blízkých okolních státech. Malé děti pravděpodobně neocení exotické země a luxusní resorty či hotely. A z hlediska bezpečnosti je opravdu lepší být u nás doma, ať se to týká úrazů a další zdravotnické péče. Můžete vyrazit pod stan, do hotelu nebo využít karavan či obytku. Můžete projet krásy České republiky a zažít zajímavé dobrodružství a zážitky, které vám nikdo nevezme. 

Kupte kvalitní autosedačku staršího modelu

Na některých věcech a pomůckách pro miminko není nutné šetřit. Kupte vašemu dítěti kvalitní autosedačku – kvalita a funkčnost zde musí být na prvním místě. Abyste alespoň nějakou korunu ušetřili, můžete koupit o jeden až dva roky starší model autosedačky daného typu. Loňský model je obvykle levnější, protože jej prodejci potřebuji, co nejdříve prodat, aby měli prostor pro nové zboží.

Nepodléhejte nakupování hraček z televizních reklam 

Chápu, že to není jednoduchý úkol, ale nepodléhejte televizním reklamám. Některé hračky jsou zbytečně drahé a zaujmou jen na malou chvíli. Kupujte ty hračky, které jsou zajímavé, multifunkční a zabaví dítě na dlouhý čas.

Hračky kupujte z druhé ruky

Můžete využít například bazary, kde maminky nabízí hračky ve výborném a funkčním stavu. Prostřednictvím portálů Sbazar, Bazos, Aukro, Vinted a dalších bazarových stránek je nabídka hraček a dalších pomůcek pro miminka a děti velmi rozšířená. V současnosti jsou také čím dál více v oblibě prodejní skupiny na facebooku, které se zaměřují na prodej nevyužitých věcí, hraček, oblečení a dalších pomůcek.

Odrážedla a jízdní kola z druhé ruky

Odrážedla, autíčka, jízdní kola, koloběžky nekupujte nová. Pokud se vaše dítě například učí jezdit na kole, bude vhodnější kolo koupit z druhé ruky. 

Zapisujte si všechny své měsíční výdaje

Zapisujte si detailně všechny vaše výdaje a příjmy za jeden měsíc a srovnejte je mezi sebou. Buďte důslední a zapisujte si průběžně opravdu všechno. Můžete na papír, v excelu nebo existují zajímavé aplikace na telefon, které vám to usnadní ještě více. Můžete si vybrat mezi těmi nejvíce používanými jako jsou Spendee, Wallet, 1Money nebo Monefy. Po srovnání zjistíte, kolik peněz vám zbývá. Po srovnání zjistíte, kolik peněz vám zbývá nebo nikoliv.

INFO BOX: Jakékoliv půjčky nedoporučujeme. Avšak pokud se rozhodnete pro půjčku:

Před uzavřením jakékoliv nebankovní půjčky vám doporučujeme důkladné seznámení se zásadami zodpovědného půjčování

Nakupování online 

Nakupování online má jednu velkou výhodu, všechny potřebné věci si naházíte do košíku, zkontrolujete, co opravdu potřebujete a poté objednáte. V obchodech vás mohou svádět různé slevové akce a díky nim můžete koupit i to, co aktuálně nepotřebujete. 

Vyrábějte si vlastní hračky doma 

Malé děti nepotřebují mít všechny hračky nové a ty, které jsou právě trendy. Zkuste děti zabavit například kaštany, aktivitami s míčky nebo korálky. Her je celá řada, ukažte dětem více možností. Vyrobte domeček pro panenky nebo garáž pro autíčka z kartonu nebo dřevěné knihovničky. Hledejte na internetu další možnosti, například Montessori aktivity a hry, které dítě zaujmou ještě více a podporují jeho růst.

Najděte si rodinu na hlídání

Jste na všechno sami? Nemáte žádné hlídání, ani kousek času pro sebe, a především o samotě? Najděte si ve vašem okolí nějakou rodinu nebo kamarádku s dětmi, která vám sem tam pohlídá děti. Můžete si své děti hlídat navzájem a ušetříte tak za nějakou paní na hlídání.

Probuďte v sobě kutila 

Potřebujete vymalovat nebo posekat trávu a není nikdo jiný v domácnosti, kdo by na tyto aktivity měl čas? Udělejte to vy, čas si ostatně na mateřské najdete, a ještě ušetříte za to, že to uděláte vy sama, a ne hodinový manžel nebo profesionál v oboru.

Dejte vašemu starému nábytku další šanci

Našli jste na půdě stolek po babičce, který primárně sloužil jako stůl z šicího stroje? Proč hned kupovat nový, když jej můžete zrenovovat a použít ho znovu do svého obydlí. Budete mít originální kousek, kterému vdechnete nový život. Stoleček, židličku nebo kredenc stačí jemně obrousit a natřít barvou. Vy tak ušetříte peníze za koupě nového a staré věci dáte novou šanci. Pojem upcycling je přeměňování nepotřebné nebo staré věci za novou. Velkou výhodou je, že starou věc znovu využijete a například i pro jiný účel. 

Neskladujte – prodávejte

Pokud víte, že danou věc nebo oblečení již po dětech nevyužijete, neskladujte zbytečnosti, ale prodávejte je. Možností je celá řada, existují bazarové portály nebo facebookové prodávající skupiny dle lokalit nebo Facebook Marketplace. Můžete se také zúčastnit ve vaše městě prodejních bazárků, které pořádají maminky. 

Spojte se s ostatními maminkami

Poznávejte se a setkávejte se s maminkami v kavárnách, ve školce nebo na pískovišti. Pokud si padnete do oka můžete se setkávat pravidelně a podnikat různé výlety. Můžete se složit na benzín a jet například do zábavního dětského centra, do kavárny či do zoo.

Zdravá procházka

Potřebujete něco vyřídit a nemáte hlídání miminka? Auto nechte doma, vezměte kočárek nebo nosítko a běžte na zdravou procházku. Spojíte tak příjemné s užitečným.

Kupujte velká balení

Nakupujte výhodně velká balení, tzv. balení XXL, protože se to vyplatí. Nejen, že ušetříte peníze, ale ušetříte i obaly a příroda vám za to bude vděčná. Výhodně se dá koupit balení 5 kg rýže, 1 kg kávy, velké XXL balení plen nebo velká konzerva tuňáka o velikosti 1 kg. Malá balení potravin v přepočtu vyjdou obvykle dráž. Oblíbené potraviny nakupujte ve velkých balení a do zásoby. Tyto zásoby se hodí vždy když vám něco z vašich oblíbených potravin dojde. 

Do obchodu pouze s nákupním seznamem

Na nákup choďte sami, bez dětí a pouze s nákupním seznamem. Není nic horšího, když nakupujete ve spěchu a bez seznamu, tím ještě více můžete nakupovat neuváženě a zbytečně větší množství potravin, které jste ani neměli v plánu nakupovat. Nákupní seznam vám zajistí, že budete mít doma ty potraviny, které potřebujete a které stihnete i spotřebovat.

Do obchodu bez dětí

Pamatujte, že na nákup je nejlepší chodit bez dětí, nejlépe sami. Nakoupíte si rychle, podle sestaveného seznamu a nikdo vás nebude rušit. Ruku na srdce, kdo z vás odolá nátlaku a pláči dětí, které chtějí koupit sušenku, vajíčko s hračkou uvnitř nebo zmrzlinu.

Šetřete elektřinou

Šetřete elektřinou! Zhasínejte světla, vypínejte spotřebiče, dávejte si pozor na Stand by režim nebo kupujte úspornější spotřebiče. Více tipů, jak ušetřit za elektřinu se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za elektřinu

Šetřete plynem

Šetřete plynem! Vyměňte svého dodavatele za výhodnějšího, kupte si novější a úspornější kotel na plyn nebo pravidelně kontrolujte plynové zařízení a spotřebiče. Více tipů, jak ušetřit za plyn se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za plyn

Šetřete vodou 

Šetřete vodou! Vypínejte vodu při čištění zubů, vyměňte staré baterie za nové nebo nezapomeňte opravit protékající toaletu a kapající kohoutky. Šetřit vodou je opravdu důležité, ať už se to týká z hlediska finančního nebo z ekologického. Více tipů, jak ušetřit za vodu se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za vodu

Topení využívejte podle úsporných rad

Ušetřete na topení! Nepřetápějte místnosti, radiátory nechte odkryté a bez nábytku, vypněte radiátor, když větráte nebo používejte úsporné termostatické hlavice a termostat. Více tipů, jak ušetřit za topení se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za topení.

Místnosti nepřetápějte 

Nepřetápějte místnosti v domácnosti. I v zimě má smysl větrat. Nastavte si v každé místnosti teplotu individuálně. Například v obývacím pokoji a v koupelně by teploty měly být nejvyšší. Vhodná teplota pro obývací pokoje je okolo 20-22 °C, v koupelně až 24 °C. V ložnici si naopak dopřejte nízké teploty 16-18 °C, bude se vám lépe spát a odpočívat. V kuchyni stačí okolo 18-21 °C. Místnosti v domě jako jsou chodba, předsíň, spíž, schodiště, hala a další obslužné prostory domu zbytečně nepřetápějte a dodržujte teploty chladnější okolo 15-18 °C. 

Využijte monitor dechu z porodnice

Většina porodnic nabízí možnost zapůjčení monitoru dechu, buď na půl rok nebo na celý rok. Je zkrátka na vás, jak dlouho tuhle bezpečnou pomůcku chcete mít k dispozici u vás doma. Monitor dechu sleduje dechovou aktivity vašeho miminka ve spánku a tím jej aktivně chrání před syndromem náhlého úmrtí kojenců “SIDS”.

Zajímejte se o nabídku školek ve vašem okolí

V dostatečném předstihu se intenzivně zajímejte o nabídku školek či školiček ve vašem okolí. Každá školka má jiné podmínky a také se liší i cenou školkovného, to se pohybuje ve velkém rozmezí, a především podle lokality. Obecně ty venkovské školky jsou levnější než městské. V neposlední řadě je dobré mít “před rezervované” místo ve školce, aby vám dítě mohli vzít kolem věku 3 letech. Současná situace nenahrává maminkám, protože většina školek má jen omezené kapacity pro přijetí dalších dětí, a především se rozhoduje podle věku dítěte. 

Vzdělávejte se

Na mateřské dovolené je vhodná doba vzdělávat se a rozšiřovat si průběžně obzory. Existují online a zdarma webináře téměř na cokoliv a na jakékoliv téma. Úřady práce mají k dispozici různé rekvalifikační kurzy. Nabídka je široká, možnost změny zaměstnání nebo změna úplného oboru je snadnější než kdy jindy.

Vytvořte si rezervu

Ač je váš měsíční příjem rodičovského příspěvku nízký, pamatujte, že i sem tam si můžete odložit nějaké peníze na tvoření rezervy. Zkuste si každý měsíc odložit alespoň 200 Kč a zkoušet odkládat každý měsíc. Tím si vytvoříte důležitou rezervu pro náhlé výdaje, které vás mohou potkat bohužel kdykoliv.

Zaregistrujte se v knihovně

Pokud nemáte peníze nazbyt zaregistrujte se v knihovně a půjčujte si knihy domů. Jak čtivo pro vás, tak pro vaše děti. Členství obvykle stojí v průměru 100-200 Kč za rok.

Jak ušetřit na oblečení

Oblečení pro děti nemusí být nové 

Oblečení pro děti nemusí být nové. Pokud máte možnost, nekupujte všechno oblečení nové. Děti rostou rychle, tudíž je oblečení zachovalé, jelikož je děti nestihnout pořádně unosit. Oblečení postačí koupit od vaší kamarádky, příbuzných či známých. Pokud nikoho takového ve svém okolí neznáte, využijte různých bazarových prodejů v místě vašeho bydliště, nebo online.

Oblečení a další pomůcky po porodu prodejte.

Těhotenské oblečení nebo těhotenské pomůcky a další příslušenství pro děti, které není vhodné uchovávat a schovává na delší čas, prodejte. Možností, jak a kde prodat je obrovské množství.

Používejte srovnávače cen

Rozhodujete se koupit kočárek, jídelní židličku, dětskou chůvičku nebo oblečení? Zaměřte se na srovnávače cen, které vám pomohou, jak s výběrem daného zboží, přesným popisem, ale i recenzemi uživatelů. V neposlední řadě vám srovnávače pomohou nakupit dané zboží i levněji. Nakupujte s rozmyslem ve slevových akcí a vždy uvažujte, zdali je akce skutečně výhodná, a jestli se nejedná o podvod. 

Oblečení nakupujte ve slevě

Celkově se na oblečení dá hodně ušetřit. Nakupujte v běžných klasických obchodních řetězcích a nakupujte ve slevě. Díky zlevněnému zboží ušetříte na nákupu desítky korun. 

Oblečení nenakupujte dopředu ve velkém

Doporučujeme, abyste oblečení pro miminko a své děti nakupovali dopředu, ale především s rozumem. Děti někdy až moc rychle vyrostou a většinu nakoupených věcí ani nestihnou unosit. Zde se držte pravidla a nakupujte s rozumem. 

Oblečení a pomůcky si schovávejte pro další miminko

Oblečení, různé příslušenství a další pomůcky, určitě hned neprodávejte, je možné, že po prvním dítěti se rozhodnete pro další. Oblečení “chleba nežere”, tudíž je vhodné mít oblečení schované a až přijde daný čas bude se vám hodit. Ušetříte peníze za nákup, který byste museli podstoupit za celou výbavičku pro miminko znovu.

Oblečení s flíčky nebo dírkou využijte

Pokud nejste proti tomu, využívejte oblečení na maximum. Obnošené oblečení pro sourozence s flíčkem nebo dírkou může dítě nosit na zahradu, na pískoviště, zkrátka tam, kde je oblečení stejně vystaveno náročným podmínkám. Pořád je lepší, aby dítě zničilo venku starší oblečení, než nové.  

Oblečení privátních značek

Privátní značky obchodů jako jsou Tesco, Sinsay, Lidl, Decathlon, KIK, F&F mají ve svém sortimentu své vlastní privátní značky, které jsou cenově dostupné a dostačující svojí kvalitou pro malé děti. Například Lidl a privátní značku Lupilu má kvalitní sportovní dětské oblečení do větrného a deštivého počasí. Osvědčené a velmi často využívané jsou nepromokavé bundy, kombinézy a kalhoty, které jsou zateplené a ještě z gumy, tudíž nepropustí chlad, vítr ani mokro. 

Vybírejte kvalitní obuv

Pamatujte, že kvalitní obuv pro malé dítě je důležitá. Nová, kvalitní, dětská obuv může být i cenově dostupná. Zdravotní obuv je nutná pro správný růst nohou a nožní klenby. Nemusíte kupovat všechnu obuv zdravotní. Stačí koupit celoroční Barefoot, zdravotní obuv nebo zvolit ty boty, které dítě nejvíce v dané sezóně unosí.

Vyměňte vložku do bot

Pokud zdědí vaše dítě boty, které jsou funkční a ve velmi dobrém stavu, stačí když koupíte nové vložky do bot a vyměníte za staré. Nejlépe když boty budete mít od maminky a dítěte, které nemá žádné problémy s chůzi, ani plochou nebo vybočenou nohu. Protože boty, které nosilo dítě, které má problémy s chůzí je vhodné nenosit.

Hlavní výbavu pro miminko nakupujte v neutrálních barvách

Pokud se rozhodnete, že budete kompletní výbavu pro miminko nakupovat, zaměřte se na oblečení a volte převážně neutrální tóny a přírodní materiály oblečení, ve kterých je malým dětem nejlépe. Oblečení v neutrálních barvách může nosit, jak holčička, tak i chlapeček a poté, až dětské oblečení nebude mít využití, snadněji výbavičku prodáte na bazaru dál. 

Nakupujte oblečení mimo sezónu

Ušetříte, pokud koupíte zimní bundu nebo kombinézu v sezónních výprodejích na konci zimy. Obvykle se vyprodávají staré kolekce, které mají sníženou cenou klidně až o 20 %. Pamatujte, že velikost oblečení dospělých se příliš nemění, za to dětské oblečení vybírejte na příští rok o 1 až 2 velikosti větší, zkrátka podle vašich zkušeností. 

Nakupujte oblečení v sadách či setech

Pokud potřebujete nakoupit levné oblečení například do školky nebo do kroužku, využijte oblečení, které se prodává v sadách a nebo setech. Obvykle vás to vyjde levněji, když byste celé oblečení museli kupovat zvlášť. Eshopy jako Sinsay, H&M, Lidl nebo Tesco prodávají například 6 kusů legín nebo triček různých barev za zvýhodněnou cenu, kdy jeden kus oblečení nepřesáhne 129 Kč. Vhodné tyto sady nakupovat společně, lépe se pak oblečení kombinuje a doplňuje.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat