30 praktických rad, jak ušetřit na svatbě

Svatba je velmi důležitá životní záležitost, která se bohužel může vyšplhat do astronomických částek. A proto jestliže máte omezený rozpočet je třeba na některých detailech svatby ušetřit. Chce si to jen uvědomit, na čem ušetřit chcete a kde nikoliv. Připravili jsme pro vás 30 tipů, jak ušetřit, aniž byste se museli na své svatbě tolik omezovat. Za ušetřené peníze se můžete vydat na svatební cestu nebo můžete peníze vložit do svého společného bydlení. Pokud vás téma šetření zajímá i v dalších směrech, sestavili jsme pro vás komplexní seznam tipů, jak ušetřit peníze

Rady a tipy k zamyšlení

Malá svatba

Pokud chcete ušetřit uspořádejte nějakou menší svatbu. Ideálně jen pro pár svých nejbližších, tj. pro svou rodinu a svědky. 

Výběr hostů

Při výběru hostů se zaměřte na to, kdo vám na svatbě nesmí chybět. Ideálně když pozvete své nejbližší, jako je rodina a přátelé. Pamatujte, že čím více budete mít hostů, tím se vám budou náklady na svatbu zvyšovat. 

Naplánujte si skromnou svatbu

Jak ušetřit velké množství peněz? Naplánujte si sami svatbu jen s tím nejdůležitějším a zbytečnosti vypusťte. Například svatební noviny, rekvizity na focení, bryndáky či talíře se jmény a datem svatby, jsou toto věci pro vás životně důležité? 

Datum svatby

Obecně platí, že nejdražší svatby jsou v letních měsících a o víkendu. Pokud netrváte na klasice, můžete si uspořádat svatbu například v zimě a nebo některý pracovní den v týdnu. Výhodou je cena, která bude nižší a také obsazenost. Například v neděli nebo ve všední dny je obsazenost menší, tudíž vámi žádané prostory nebo datumy budou pravděpodobně volné. 

Svatební hostina 

Už jste přemýšleli o svatební hostině? Buď ji můžete připravit sami se svou rodinou nebo ji rovnou vypustit a připravit místo toho raut společně s grilovačkou či opékáním prasátka.

Odložte svatební cestu

Svatba sama o sobě je velmi drahá záležitost a velká zátěž do rozpočtu, a proto je někdy vhodné odložit svatební cestu, našetřit si na ni další peníze a jet až budou peníze k dispozici.

Zahradní slavnost

Co pojmout svatbu netradičně a uspořádat si zahradní slavnost? Ušetříte peníze a dalšího výhodou je, že budete mít svatbu u vás “ doma” a nebudete muset nějak složitě přejíždět z místa na místo. Občerstvení můžete připravit v oblíbeném stylu rautu, grilování prasátka. Ubytování může být zajištěno na vaší louce ve stanech nebo v blízkém ubytovacím zařízení. 

Svatební koordinátor vs. svatební družičky

Pokud chcete ušetřit, ale nemáte čas na plánování celé svatby, můžete si najmout svatební koordinátorku, která vám s tímto plánováním ušetří peníze a čas. Další možností jsou vaše svatební družičky, které se mohou postarat o to, by vše bylo připraveno a svatba probíhala podle harmonogramu.

Nepředjíždějte z místa na místo

Dalším poměrně velkým nákladem je přejíždění z místa A na místo B. Je vhodné uspořádat svatbu na jednom místě, kde se bude odehrávat jak obřad, hostina, popřípadě raut, tak klasická večerní a noční party včetně ubytování. 

Zahrada

Pokud bydlíte na vesnici a máte velký pozemek, využijte ho chytře. Místo nějakého pronajatého místa můžete vaši zahradu či louku využít právě k oslavě svatby. Můžete ji pojmout jako zahradní slavnost, kde se může odehrávat obřad, raut, rodinné grilování nebo opékání prasátka.

Chybí peníze

Pokud vám chybí peníze na svatbu, raději ji odložte nebo uspořádejte nějakou malou pro ten nejužší okruh lidí. Pokud jste přemýšleli o půjčce na svatbu, tak tuto možnost okamžitě zavrhněte! Půjčka je zcela zbytečná a hrozí, že při nesplácení by vás v konečném důsledku svatba mohla stát hodně draho.

Udělej si sám

Udělej si sám nebo s pomocí

Abyste mohli ušetřit ještě více peněz, hodně věcí si můžete udělat sami nebo s vašimi nejbližšími. Oslovte je a poproste o pomoc. Platí, že čím více věcí si vytvoříte sami, tím menší náklady na svatbu budete mít a tím méně vás bude stát. 

Vlastní svatební pozvánky 

Na internetu si můžete v pohodlí domova, a především téměř zadarmo vytvořit vlastní svatební pozvánky. Tato varianta vás vyjde levněji, než kdybyste oslovili reklamní agenturu ve vašem okolí. 

Posílejte svatební pozvánky online

Abyste ušetřili ještě více, netiskněte svatební pozvánky, ale posílejte je online. Prostřednictvím emailu nebo některých komunikačních aplikací, přes sociální sítě nebo formou MMS.

Nezapomeňte si pár svatebních pozvánek vytisknout na památku pro sebe a pro své rodiče a prarodiče.

Výzdobu a dekorace si vyrobte sami

Svatební výzdoba a dekorace na stůl si vyrobte sami nebo s pomocí přátel. Ušetříte velké množství peněz. Papírové květiny, pozvánky, drobné doplňky, jmenovky čísla stolů a podobně. Další možností jsou i dárky pro hosty, ty lze také vyrobit doma.  

Výzdoba automobilu

Ruku na srdce, umělé nebo rostlé květiny či klobouk na kapotě auta je už přežitek. Pokud opravdu nějakou dekoraci chcete, volte střídmou, například obyčejnou stuhu a tu si tam také sami nainstalujte.

Oslovte své manuálně zručné kamarády a známé

Máte kamaráda, který má hudební skupinu, kamarádku, která má blízko k dekoracím nebo sestru, která ráda peče? Poproste je, zdali by vám pomohli za výhodnou cenu.

Občerstvení

Zpravidla platí, že počet hostů, ubytování a občerstvení jsou jedny z nejdražších položek. Můžete spojit své síly s vaší rodinou a přáteli a občerstvení si zajistit levněji. Vývar, smažené řízky s bramborovým salátem, chlebíčky, utopenci, obyčejná grilovačka nebo opékání prasátka, toto jsou věci, které si lze udělat doma. Možností, jak ušetřit na občerstvení je obrovské množství. 

Konkrétní tipy

Nakupujte od druhých

Abyste ušetřili, nekupujte všechno nové. Protože některé věci nemají smysl kupovat, protože byli použity minimálně. Podívejte se na různé svatební bazary a různá fóra, kde seženete věci od nevěst za super ceny a za perfektní kvalitu.

Prstýnky vybírejte na eshopech

Ušetřit lze i na tom, když si prstýnky vyberete na internetu. V kamenných prodejnách je omezený výběr a jsou všeobecně dražší. 

Materiál prstýnků

Pokud nutně nevyžadujete prstýnky ze zlata, můžete se zamyslet i nad jinými variantami materiálů. Co třeba prstýnky titanové, stříbrné, z chirurgické oceli nebo karbon či wolfram? Pamatujte, že i rytina na prstýnku zvyšuje cenu o další stovky korun navíc.

Šaty

Můžete si koupit šaty z druhé ruky, nechat si je ušít či vybrat ze svatebního salonu. Pokud chcete vybírat z půjčoven, navštivte jich několik a porovnejte nabídky cen. Avšak ta nejlevnější varianta bude, když je koupíte z druhé ruky. 

Květinová výzdoba a kytice

Můžete zajít do květinářství a nechat si objednat květinovou výzdobu a kytici nebo se můžete inspirovat tím, co vám roste za domem na louce či na zahradě. Takovou originální květinovou výzdobou mohou být kytice bílého a fialového šeříku. 

Dort

Zde platí, že čím více pater, tím dražší dort bude. Opravdu potřebujete 4 patrový dort? Dort může být jen jako chuťovka pro pár přátel.

Fotografové

Je fajn mít vzpomínky na váš den zaznamenané ať už fotkami nebo videem, ale ceny těchto profesionálů jsou někdy nesmírně drahé. Můžete také oslovit fotografy začátečníky, kteří začínají rozjíždět svůj business. Cena bude podstatně nižší. Avšak pamatujte, že fotografové si účtují počet hodiny, co strávili na stavbě focením. Poté popřemýšlejte, zdali je pro vás nutné mít profesionální fotky z příprav svatby (kadeřník, kosmetika, oblékání nevěsty a podobně) od fotografa? Místo toho také můžete oslovit a poprosit kamaráda s dobrým foťákem?

Svatební dary

Součástí svatebního dne jsou i svatební dary. Pokud nechcete, aby se vám tam množili rychlovarné konvice nebo kuchyňský robot či mixér, poproste své svatebčany, aby vám raději přispěli finančně. Peníze jsou nejpraktičtější věc, a je možné je použít na náklady svatby nebo například na společné bydlení.

Hudba

Při výběru hudby na svatbu se dá určitě ušetřit. Pokud budete chtít skupinu určitě se podívejte na ty, které jsou méně známé. Vyplatí se to především proto, že jsou levnější než některé skupiny, které jsou profláknuté ve vašem okolí. Skupinu nebo hudebníky také vybírejte podle toho, aby hráli písničky, které umí roztancovat všechny svatebčany. 

Kosmetika, kadeřník, manikúra

I zde se dá ušetřit, ač chápu, že každá nevěsta chce být v ten svatební den nejkrásnější. Můžete obvolat kadeřnictví a kosmetiku ve vašem okolí a nechat si porovnat ceny, nebo poprosit kamarádku, která je šikovná a make-up a účes vytvoří za zlomek ceny. 

Alkohol

Tvrdý alkohol je další poměrně drahou položkou. Raději si jej nakupte samostatně v akcích a výhodných slevách. Naopak někteří svatebčané donesou nějakou lahvinku vlastní, takže o další starost méně. Dávejte si pozor, pokud budete v restauraci, protože zde platíte za každou otevřenou láhev, a to se prodraží maximálně. 

Výslužka

Svatební výslužka je taková klasika, tzv. dárek jako poděkování pro svatební hosty. Upečte nějaké buchtičky či koláče s pomocí vaší rodiny a ušetříte, nebo se můžete rozhodnout i tak, že výslužku zrušíte úplně. 

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat