Velký jarní úklid: jak ho zvládnout bez stresu

Ke každoročním jarním rituálům patří například jarní detox neboli očista organismu, jarní hubnutí, začínající práce na zahradě, nebo také velký jarní úklid. Velký jarní úklid není pouze obyčejný každodenní úklid.

V tomto období hraje významnou roli, protože i vašemu obydlí je třeba věnovat důkladnou očistu, vyčistit vše co je potřeba, vyhodit staré, rozbité a nefunkční, srovnat a protřídit vše v čem vám chybí systém. Velký úklid můžete udělat i kdykoliv jindy během roku, když budete mít pocit, že přišel ten správný čas. Pamatujte, že pouze uklizeným bytem může proudit pozitivní energie.

Naplánujte si krok po kroku

V první řadě si projděte několikrát celý byt či dům, místnost po místnosti a popřemýšlejte co vás ve vašem domě nedělá šťastnými a nevyhovuje vám, a co naopak chcete zanechat. Je to například nešťastné rozvržení obýváku nebo nevyhovující komoda v ložnici?

V dalším kroku si vezměte do ruky deník a projděte opět místnost po místnosti a sepište si všechny důležité informace o tom, co konkrétně budete potřebovat uklidit, seřadit, vyčistit a opravit. Úklid si detailně naplánujte, tzv. vytvořte si časový plán úklidu a vždy počítejte s určitou časovou rezervou, ať jste co nejvíce v klidu a všechno stíháte podle vašeho plánu. Nejlépe když si vytvoříte seznam v podobě seznamu úkolů, které je možné odškrtávat. Plánování samotných úkolů vytvořte především tak, abyste v tom vy sami měli systematičnost, práce vás bavila a nestresovala. 

Nakonec si nezapomeňte udělat revizi všech čistících prostředků a úklidových pomůcek a v neposlední řadě zkontrolujte funkčnost domácích elektrických spotřebičů, které vám pomohou usnadnit práci při úklidu. 

Zbytečné věci vám nepřinášejí radost

Ještě, než začnete zběsile lítat po celém domě s prachovkou v ruce připravte si velké pytle nebo krabice. Ty se vám budou hodit na vyhazování starých, nefunkčních, nepotřebných věcí a zbytečností, které zbytečně vaše obydlí zahlcují. Tyto věci je třeba zlikvidovat a musí opustit dům, jelikož skrze ně proudí negativní energie. Zbytečné harampádí vyhoďte a neskladujte je ani v garáži nebo na půdě. Protože i tam je potřeba mít uklizeno. Projděte postupně všechny místnosti, klidně několikrát, kousek po kousku a přestaňte si nalhávat, že ještě přijde ten správný čas a bude mít ta konkrétní věc nějaké využití. Při vyhazování věcí buďte nekompromisní, protože by jinak tento proces neměl smysl. 

Velký úklid krok za krokem

To znamená nejen, že budete uklízet prach na polici, srovnávat oblečení v šatně nebo kompletně umyjete lednici a mrazničku. Je třeba vyprat záclony a závěsy, umýt okna, parapety, potahy vaší pohovky, polštáře, koberce, rohožky a radiátory. Ale mimo jiné byste se měli také zaměřit na taková místa, na která nezbývá při pravidelném úklidu čas ani vaše energie a je žádoucí těmto místům věnovat dostatek času.

Pro všechny místnosti při uklízení platí jednoduchá pravidla. Na začátku se vždy držte těchto 6 praktických kroků úklidu, kterými je vhodné v každé místnosti začít. Poté pokračujte s detailním úklidem dál podle sebe.

  1. Místnost vymalujte nebo vytapetujte! Ač je to časově náročnější, úklid a pocit čistoty se dostaví téměř okamžitě. To, jak se budete cítit v dané místnosti je většinou ovlivněno i barvami, kterými je vymalováno. Obecně platí, že by se místnosti v domě měly maximálně jednou za 3 roky vymalovat.
  2. Odstraňte plísně a další nečistoty! Pokud vás doma sužují plesnivé zdi nebo plíseň okolo vany v koupelně, pátrejte po příčinách a ty odstraňte. Plísně jsou pro lidské tělo velkým nebezpečím.
  3. Při úklidu postupujte od stropu k podlaze! Je to logické, protože pokud byste při úklidu začali obráceně, mohl by vám prach a pavučiny z vrchních polic a skříní padat na uklizenou a umytou podlahu. 
  4. Vymeťte či vysajte pavučiny ze stropu a kolem oken! Pavučiny a další prach čistěte pravidelně.
  5. Umyjte okna, parapety a žaluzie! Umytá okna udělají v místnosti pocit čistoty. Pokud máte v domě oken hodně, postupujte průběžně podle místností, kterou právě uklízíte. Nezapomeňte na žaluzie, protože se na nich drží obrovské množství prachu, který pak nevědomky vdechuje celá rodina.
  6. Umyjte topení, dveře a obložky dveří! Často opomíjené, ale také důležité. Na topení a za ním se dost pravděpodobně usazují velké nánosy prachu a také pavučiny. Samotné dveře a obložky důkladně vyčistěte, protože jsou častokrát ohmatané a mají na sobě nevzhledné mastné fleky.

Ložnice

Možná vám vyvstane otázka, kde začít? S důkladným úklidem bychom měli začít v místnostech, které jsou nejméně frekventované. Doporučujeme tedy začít ložnicí. Nejprve zhodnoťte situaci a pokud máte splněných 6 počátečních bodů úklidu, pokračujte postelí, kterou převlečte do kompletně čistého povlečení. Ještě předtím je vhodné vyprat peřiny a polštáře a obal na matraci. Nezapomeňte je také pravidelně nechávat pořádně provětrat na čerstvém vzduchu a stejně tak obal s matrací. Dále pokračujte s úklidem nočních stolků a polic. Setřete ze všech ploch nahromaděný prach. V šatních skříních uspořádejte ložní prádlo, ručníky a oblečení. Nepotřebné, nemoderní, staré a malé oblečení vyhoďte nebo jim najděte nějaké jiné využití. Nakonec vysajte a vytřete podlahu

Pravidelně místnost větrejte, matraci pravidelně otáčejte, peřiny nechávejte větrat na čerstvém vzduchu.

Jídelna

Jídelna je další místnost, kterou bychom mohli bez problémů pokračovat. Ačkoliv je to frekventovaná místnost, ale nezabere tolik času. Zhodnoťte situaci i zde a vrhněte se na všech 6 počátečních bodů úklidu. Poté se důkladně zaměřte na všechny komody, skříňky, příborníky v místnosti. Obsah setřiďte a to, co je nepotřebné vyhoďte a dejte skříním systém. Dalším krokem je jídelní stůl, židle, ubrusy a podsedáky. Textilní doplňky vyperte, jídelní prostírání důkladně umyjte od zbytků jídla, popřípadě mastnoty.

Na stole, jako jsou kořenky, solničky a další dochucovadla, důkladně omyjte od prachu a nečistot. Na jídelním stole by měly být nejdůležitější věci, to znamená, že se snažte vytřídit nepotřebné. Místnost vysajte a důkladně vytřete.

V blízkosti frekventovaných místností jako jsou jídelna, kuchyně a obývák, mějte po ruce tyčový vysavač nebo robotický vysavač, který vysaje drobky a další drobné nečistoty okamžitě. Jsou to praktické, nenápadné spotřebiče, které nezaberou téměř žádné místo.

Obývací pokoj

V obývacím pokoji začněte 6 základními kroky uklízení. Poté se vrhněte na vaši pohovku. Opravdu nejúčinnější bude, když ji vyčistíte tepovačem na mokro. Sedačka bude lehce vlhká, ale skvrny od jídla nebo od vašeho zvířecího mazlíčka budou pryč.

Z konferenčního stolku odstraňte věci, které tam nemají co dělat. Poté pokračujte poličkami, knihovnou a komodami. Je vhodné všechno přebrat a zbytečné vyhodit. Nezapomeňte na váš koberec, který po celý den dostává hodně zabrat. Důkladně jej vyčistěte od nevzhledných skvrn, ale také od zápachu. Nakonec celou místnost vysajte a vytřete.

I pokojové květiny potřebují dostatečnou péči! Květiny dejte do vany nebo sprchového koutu a osprchujte je. Až skončíte s úklidem, budou okapané a budete je moci dát zpět na své místo.

Kuchyň

Pravděpodobně kuchyň bude jedna z nejnáročnějších místností. Jsme v ní nejčastěji, vaříme dobrá jídla, pečeme chutné bábovky. Začněte 6 praktickými body uklízení. Poté se vrhněte na lednici a mrazák. Oba spotřebiče je nutné důkladně odmrazit. Kompletně je umyjte a vydezinfikujte ať se zbavíte nepříjemných pachů, které ulpívají na povrchu.

Kuchyňskou linku, její skříňky a šuplíky vytřete, přeberte obsah a dejte věcem systematičnost a řád. Věci, které jsou na lince a nemají svoje místo ukliďte. Dále se vrhněte na další spotřebiče, co máte v kuchyni. Mikrovlnnou troubu, rychlovarnou konvici, sporák s troubou důkladně umyjte. Jsou to spotřebiče, které jsou dennodenně v provozu a potřebují vaši důkladnou péči. V další části se přesuneme na dřez a myčku. Dřez je nutné mít čistý a prázdný. Nakonec vysajte a vytřete podlahy v kuchyni.

Udržujte nonstop čistý dřez! Dřez musí sloužit účelu, ke kterému je určen. To znamená, nikdy neopouštějte kuchyň s plným dřezem!

Koupelna a toaleta

Tak jako tradičně začněte 6 základními pravidly uklízení. Pokračujte s úklidem galerky, kterou je třeba umýt, vytřídit obsah hygienických a kosmetických prostředků. Přesuňte se na vanu, umyvadla a sprchový kout. Pokud máte tvrdou a železitou vodu možná vás trápí vodní kámen. Ten se snažte umývat pravidelně, protože vám může poškodit jak samotné umyvadlo, tak i kohoutky u vany.

Vyměňte ručníky, předložky a mycí houby za nové. Pravidelně je dle potřeby měňte! Mycí houby a žínky jsou často zapomínané, protože denně jimi smýváme veškerou špínu, která na kůži ulpí. Nezapomeňte také na toaletu, kde se nachází velké množství nebezpečných nečistot a bakterií.

Pokud je součástí koupelny také pračka se sušičkou, dopřejte i jim důkladnou očistu. Čistit pračku a sušičku je nutné pravidelně a minimálně jednou za měsíc. Dalším spotřebičem, kterému se nedostává pořádná péče je žehlička, protože se často potýká s nánosy vápna, pokud do ní nepoužíváte destilovanou vodu.

Koupelnu často a pravidelně větrejte, protože je ve vlhkém a teplém prostředí a díky tomu se vytváří ideální podmínky pro množení plísní, bakterií, kvasinek a dalších nečistot. Úplně nakonec vysajte a vytřete podlahy v kuchyni.

V koupelně nezapomeňte na zrcadlo. Zrcadlo vyleštěte pomocí pěny na holení a nebo novinovým papírem. Klasické mastné skvrny je vhodné odstranit roztokem vody a octu.

Spíž, komora, sklep, půda a garáž

Místnosti jako jsou spíž, komora, sklep nebo půda jsou místnosti, na které je třeba si vyhradit speciální čas. Ve spíži a komoře jsou většinou skladovány potraviny a další železné zásoby potravin, zavařeniny nebo ne moc často používané kuchyňské spotřebiče a další věci. Potraviny je potřeba přebrat a seřadit dle doby spotřeby. V takovém případě je vhodné naplánovat jídelníček tak, aby byly v průběhu určité doby potraviny s končící trvanlivostí, co nejdříve spotřebovány. Nezapomeňte potraviny, které se spotřebují průběžně doplňovat. Půda nebo sklep většinou obsahují sezónní věci, jako jsou kola, lyžařská výbava a další možné objemné věci. I zde je nutné třídění, aby ty věci, co už nejsou k užitku byly vyhozeny.

V rámci velkého jarního úklidu se také zaměřte na místa, kde se chronicky tvoří nepořádek a chaos. Zásobárnou různého nepořádku je váš automobil, dámské kabelky, tašky, němý sluha, konferenční a noční stolky a celé místnosti jako jsou zádveří a předsíň.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat