Zastřešení vířivky – jak na to + inspirace

Ať už máte pevnou venkovní vířivku, nebo tu nafukovací, kterou si chcete od jara do podzimu užít na zahradě, není od věci ji zastřešit. Jaké jsou výhody a druhy zastřešení vířivek?

Výhody zastřešení vířivky

Dobrých důvodů, proč dát vířivku pod střechu, je hned několik. Kvalitní zastřešení (nejen) nafukovací vířivky snižuje ztráty vody odpařováním, protože izoluje vodní hladinu od venkovního prostředí a také vyrovnává rozdíly v teplotě vody a vzduchu.

Střecha brání tomu, aby se do vody dostaly různé nečistoty, jako je např. listí. A další velkou výhodou je, že přístřešky se stěnami minimalizují tepelné ztráty během nocí či při chladnějším počasí.

Druhy zastřešení vířivek

Existuje hned několik typů zastřešení vířivek, které můžeme rozdělit do dvou základních kategorií – přenosná zastřešení a pevná zastřešení.

Přenosná zastřešení

Pokud chcete levné a flexibilní řešení, můžete zvolit přenosné zastřešení. To je mnohem méně finančně i časově náročné, nicméně nedosahuje takové životnosti, jako pevná varianta. 

Poslouží vám buď klasický altán, který snadno postavíte, sklidíte a přesnunete, nebo specializovaná lehká stavebnicová trubková konstrukce z hliníkové slitiny potažená fólií proti UV záření. Na tuto konstrukci se připevní plachta z neprůhledných a průhledných částí.

Přenosné zastřešení koupíte také ve verzi pro malé kulaté bazény a vířivky. To se ukotvuje do země pomocí patek a napínacích lanek. Tvarově připomíná stan, ke vstupu slouží odnímatelné látkové dveře.

Toto řešení má několik nevýhod. Není úplně nejpevnější, takže při silnějším větru či bouři je vhodné zejména stanový typ zastřešení složit, čímž přijdete dočasně o ochranný efekt zastřešení. Demontovat budete muset přenosný přístřešek také na zimu, stejně jako vaši nafukovací vířivou vanu.

Pevná zastřešení

V případě, že chcete mít celoroční zastřešení vaší vířivky, které bude odolné a stabilní, bude pro vás vhodné pevné zastřešení. Může se jednat o samostatně stojící zastřešení nebo posuvné zastřešení připevněné na jedné straně na zdi.

Tato varianta je sice dražší, ale vydrží vám mnoho a mnoho let. Pozor si dejte na výběr materiálu a také velikost, aby ve vaší zahradě nepůsobil jako pěst na oko. 

Můžete si vybrat jak standardizované rozměry, tak si i nechat zastřešení vyrobit přímo na míru. Pevné zastřešení může být buď jako u bazénu s kolejemi, po nichž se střecha dle potřeby posunuje, nebo bezkolejové, kde se střecha odklopí podobně jako okno.

Jednou z variant může být například dřevěná pergola nebo altán, který však vyžaduje více péče, protože dřevo a vlhkost se spolu úplně nemusí. Proto se musí často impregnovat a natírat. Na druhou stranu je takové zastřešení multifunkční a můžete ho využít i k posezení, zvlášť, pokud vlastníte snadno přenosnou nafukovací vířivku. Někdy je dokonce využíváno jako alternativa zimní zahrady. Pro tyto účely jsou vhodné atypické, asymetrické modely.

Další možností je třeba hliníková konstrukce, do níž jsou zasazeny polykarbonátové desky opatřené UV stabilizací. Ty mohou být zcela průhledné, komůrkové či tónované. Vstup může být řešen dveřmi v čelním prostoru nebo posunovacím bočním panelem.

Inspirace, jak zastřešit vířivku

vířivka pod pergolou a krb
nafukovaci virivka zastreseni
zastreseni virivky pergolou
zastreseni nafukovaci virivky
strecha nafukovaci virivka
nafukovaci virivka pod slunecnikem
vířivka zastřešení

Marek Hervíř
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat