Zahrada podle Feng Shui: Inspirujte se čínským učením

O tom, že existuje filosofie zvaná Feng Shui, jste už pravděpodobně slyšeli. Možná víte, že se zabývá prouděním energií především v domě nebo v bytě a jeho jednotlivých místnostech. Pravděpodobně jste ale ještě neslyšeli, že Feng Shui řeší celkové spojení člověka a jeho obydlí s přírodou. Feng Shui tedy mimo jiné nabízí doporučení, jak zařídit zahradu, ve které vám bude pohodlně. Jak taková zahrada podle Feng Shui vypadá, se dozvíte v tomto článku. 

Feng Shui se neomezuje jen na vnitřní prostory. Existuje mnoho způsobů, jak jeho principy aplikovat i venku na zahradě. Nehledě na velikost vašeho pozemku si na zahradu pozvěte prospěšnou energii a vytvořte si z ní klidnou oázu. 

Plán zahrady podle Feng Shui

Feng Shui pracuje s rozdělením prostoru do sektorů, které reprezentují jednotlivé aspekty života. Stejně jako Feng Shui pracuje se zónami v bytě, má zavedená pravidla i pro zahradu u domu.

Volný přístup k domu

Aby do domu dobře proudila energie, nesmí jí nic stát v cestě. Vchod do domu by proto měl být volně napojený na zahradu a výhled z domu ven by neměl být blokovaný stromy nebo jinými předměty. Ideální bude, když vstupní dveře zvenku ohraničíte třeba květináči nebo soškami po stranách, aby byl jednoznačně rozpoznatelný. Obdobně je vhodné označit vchodové dveře světlem.

Feng Shui vyžaduje, aby bylo ve všech prostorech uklizeno. Nikde se nesmí válet neuklizené věci. A už vůbec ne nepoužívané, nebo dokonce rozbité. Poškozené věci totiž brzdí energii a způsobují negativní pocity. V obývacím pokoji nebo v ložnici to řešte pravidelným tříděním věcí a ukládáním nepoužívaných propriet na jejich místo do skříní. Na zahradě to funguje podobně. Co nefunguje, nebo nepoužíváte, vytřiďte a buď vyhoďte nebo někomu darujte. Co používáte, nepovalujte po zahradě, ale ukliďte do zahradního domku nebo do garáže. 

Orientace v prostoru

Východní strana reprezentuje zdraví a dlouhověkost. Umístěte tam dřevěné předměty a dekorace v modré a zelené barvě. Vynechte kovové a ostré věci. 

Západ se pojí s novými aktivitami, zábavou a hobby. Proto je to ideální místo pro dětské hřiště. Prostor doplňte vonnými květinami.

Na severu by měly být prázdné květináče, abyste do nich mohli symbolicky přijmout dary shůry. Tato část zahrady reprezentuje vaši životní cestu včetně kariéry. Hodí se zde kombinovat vodu a kameny. 

Jižní strana se pojí se slávou a uznáním. Umístěte tam dřevěný nábytek nebo jiné dřevěné předměty. Tato strana dobře interaguje s ohněm, takže někam tam umístěte ohniště nebo gril

Zasaďte květiny i keře, zasejte trávník

Květiny a rostliny celkově by měly zapadat do rázu okolní krajiny. Není proto cílem Feng Shui zahradu vyplnit exotickými rostlinami s domovem v Asii, ale spíše naopak. Na hranicích pozemku by naopak vegetace měla plynule přecházet do přírody.

Dbejte však na to, aby se všechny rostliny těšily dobrému zdraví. Nemocné, či mrtvé rostliny vytvářejí negativní energii. 

Květiny volte tak, aby v průběhu roku vždy něco kvetlo. Zahrada se má proměňovat v čase a nikdy nemá být zcela hotová. Z keřů a stromků vybudujte živé ploty u okrajů pozemku. Feng Shui sice nefandí stěnám a pevným ohraničením, ale přesto holduje soukromí, takže přirozené ohraničení zahrady je více než v pořádku. 

Stromy také mají na zahradě své místo. Jen by neměly blokovat výhled z oken, ani být uprostřed zahrady. Prostředek totiž pouze vysejte trávou a jinak nechte volný. Prostředkem neveďte ani přístupovou cestu, která by měla být zaklikacená. 

Pracujte s pěti elementy 

Feng Shui se řídí rozdělením na pět elementů, kterými jsou oheň, voda, země, kov a dřevo. Myšleno je to jak reálně, tak symbolicky. Symbolické zastoupení elementů doplníte použitím vhodných barev a rostlin. 

Reálné elementy, které umístěte na zahradu:

  • dřevěné prvky jako stromy nebo dřevěný nábytek, altánek apod. 
  • voda v podobě jezírka nebo pítka pro ptáčky
  • země neznamená neopracovanou půdu
  • kov získáte pomocí dekorací jako jsou nádoby, svícny a různé konstrukce
  • oheň na zahradu dostanete pomocí grilu nebo zahradního ohniště.

Myslete na odpočinek

Na nejhezčím místě si vytvořte klidné posezení s lavičkou a možná i stříškou. Čas na zahradě byste totiž neměli trávit jen prací, ale i odpočinkem. Zahrada vám bude dávat i plody, které sníte a budete ještě více ve spojení. Svou zahradu si užívejte plnými doušky. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat