Podvodné e-shopy – Jak je poznat + Velký Seznam

Podle statistiky z roku 2021 nakupuje online přes 57 % lidí v ČR. V normálním e-shopu se s podvodem nesetkáte, existuje ovšem riziko, že na podvodný e-shop narazíte i vy. Odhalit takový obchod na první pohled není snadné. Níže si uvedeme jak podvodný e-shop identifikovat, co dělat, když mám podezření na podvodný e-shop, jak se nenechat napálit, a jak postupovat, pokud jste již nakoupili.

Znaky podvodného e-shopu

  1. To první, čeho si v takovém internetovém obchodě všimnete, je úroveň vyjadřování a vůbec samotný používaný jazyk. Základem je správná gramatika u popisku zboží nebo v procesu platby. Pokud se vám čeština zdá zkomolená a slovní spojení nepřirozená, jedná se o jeden ze znaků podvodného e-shopu.
  2. Dalším ukazatelem je doména. Když na webu s názvem restaurace narazíte na e-shop s módou, může se jednat o podvod. Podvodníci totiž rádi využívají expirované domény s historií. Tím si totiž zajistí lepší šanci ve výsledcích vyhledávání. Někdy i samotná doména může být zkomolená, např. je tam písmeno navíc, číslo navíc atd. Podobná taktika jako u phishingu.
  3. Na takových e-shopech většinou nenajdete kontaktní informace či obchodní podmínky. Obojí je přitom ze zákona povinné.
  4. Jedinou přijímanou platbou bude platba předem. Vyzvednutí zboží osobně, ani zaslání zboží na dobírku e-shop nabízet nebude.

Nakupování z Číny

Touha výhodně nakoupit a ušetřit spoustu z nás naláká na nákupy z Číny. S platformou Wish či Aliexpress se dnes setkal skoro každý, kdo na internetu nakupuje. Existují ovšem i čínské e-shopy, které se na první pohled tváří jako český obchod.

Nabídka je podezřele výhodná, na zboží jsou nabízeny obrovské slevy, a pořídíte zde naprostou všehochuť zboží. Od rtěnky až po nová kola na auto. Vizuálně připomínají zmíněná gigantická online tržiště. Takové e-shopy ovšem vykazují vždy alespoň jeden z varovných znaků, které jsme si uvedli výše. Spolehlivě je podle toho poznáte.

Většinou se prozradí právě komunikací, kterou se snaží vést v češtině (většinou robot na zákaznické podpoře, který se podepisuje českým jménem), jenže konverzace většinou nemá hlavu, ani patu. Potom samozřejmě platbou pouze předemabsencí kontaktních informací (provozovna atd.) a obchodních podmínek.

Podvodníka spolehlivě odhalíte i skrze zákaznické recenze na internetu. Než někde něco objednáte, stojí za to si nějaké přečíst. 

Jak se chránit?

Pokud na některém z e-shopů nakupujeme poprvé, je vždy dobré se před samotným nákupem podívat na recenze předešlých zákazníků. Znaky podvodných e-shopů jsme si uvedli výše, na ty dbáme vždy když nakupujeme na e-shopu poprvé. V případě, že si i tak nejsme jisti spolehlivostí provozovatele e-shopu, můžeme si zboží objednat na dobírku, nebo si jej osobně vyzvednout v prodejně.

Pokud z nějakého důvodu platíme předem, můžeme se bránit i během platby. Údaje z naší karty nebudou moci nijak zneužít, pokud k placení použijeme virtuální kartu. Podvodníci si tedy na naše peníze mohou nechat zajít chuť.

U karet ještě zůstaneme. Výhodná nabídka či velká sleva nás může pobídnout k tomu, abychom ji využili, i když nemáme na svém bankovním účtu dost prostředků. Ale platit za zboží, které nepotřebujeme, kreditní kartou, nás může vyjít pěkně draho. K vlastnictví kreditní karty se váží výhody, ale i povinnosti. S těmi je dobré se seznámit ještě před samotným užíváním kreditní karty.

jak poznat podvodný e-shop

Co dělat, pokud jsem za zboží už zaplatil/a?

Uvedli jsme si jak poznat podvodný e-shop, i jeho nejběžnější znaky. Jsme ale jen lidé a všichni děláme chyby. Pokud se staneme obětí podvodného e-shopu, a přihodí se nám následující:

  • Přišlo mi něco jiného než mělo, zboží neodpovídá cenou ani kvalitou výrobku, za který jsem zaplatil.
  • Zboží nedorazilo ani po několika měsících.
  • Nepřišel mi e-mail, sms, ani jiné upozornění o stavu mé objednávky.
  • Na reklamace nikdo neodpovídá.
  • Reklamace trvá několik týdnů či měsíců.
  • Při reklamaci komunikujete s člověkem, který znatelně komolí češtinu a používá nesmyslná slovní spojení.

Pak nám v tuto chvíli nepomůže bohužel nikdo. Naše peníze už mají na účtu podvodníci v zámoří a není žádný způsob, jak platbu zrušit a stáhnout naše peníze z jejich účtu zpět.

Jediné, co můžeme v tuto chvíli udělat, je to, že o své zkušenosti nebudeme mlčet. Upozorněte ostatní, na internetu i ve svém okolí, aby na daném e-shopu nic nekupovali a neudělali stejnou chybu jako vy. Můžete též podat stížnost na ČOI nebo kontaktovat PČR. Naše peníze nám ale v 99 % případů nikdo nevrátí. To platí hlavně u podvodníků ze zahraničí.

Seznam podvodných e-shopů

Připravili jsme pro vás seznam podvodných e-shopů. Není kompletní a nikdy nebude – podvodníků bohužel neustále přibývá a tato tendence se jen tak nezmění. V tabulce můžete vyhledávat.

Jestli máte zkušenosti s nějakým podvodníkem, napište nám do komentářů, o koho se jedná a jak jste věc řešili. Pokud máte další tipy, jak rozeznat podvodný e-shop, budeme rádi, když se o ně s námi podělíte.

WordPress Table

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat