Jak postavit dřevěnou udírnu svépomocí krok za krokem

Domácí uzený bůček, klobásy, tempeh nebo jen obyčejný sýr. Na to všechno se vám možná sbíhají sliny. Máte už možná zahradní gril, ale pořád to není ono. Třeba o tom ani nevíte a dlouho sníte o udírně, napadlo vás ale někdy, že je poměrně snadné si ji vyrobit doma svépomocí? Poradíme vám jak.

Samotná stavba udící komory je dřevěná krabice s dvířky. Budete také potřebovat nějaké ohniště a kouřovod, který povede kouř do komory. Podstava dřevěné komory může být cihlová, kovová, ale je možné obejít se bez ní úplně.

Topeniště

Topeniště může být z různých materiálů. Často bývá z ocelového plechu nebo pálených cihel. Existuje možnost obalení drátěné konstrukce betonem a obložení kamením. Taková varianta je funkční a esteticky příjemná. Topeniště slouží k rozdělání ohně, jehož kouř se kouřovodem šíří do udírny.

Základy udírny a kouřovod

Ideální postup je tedy takový, že vyhloubíte do země čtvercovou jámu hlubokou asi 20 cm, a to jak na udírnu, tak na žlábek na kouřovod. Rozměry jámy určují rozměry budoucí udírny. Tyto rozměry mohou být až metr na metr. 

Kouřovod je zařízení, kterým se odvádí kouř z ohniště do udírny. Kouřovod musí mít mírný spád, aby mohl kouř přirozeně stoupat nahoru do udírny. Kouřovod by měl být těsný, aby kouř neunikal mimo udírnu. Délka kouřovodu by měla dosahovat přibližně dvou metrů. Neměl by být přitom kratší než 150 cm a delší než tři metry. Z ohniště může vylétnout jiskra a zapálit mastnotu v udírně, což v konečném důsledku může způsobit velký požár.

základy udírny a kouřovodu

Žlab na kouřovod vylejte betonem a vyložte pálenými cihlami. Nemusíte používat cihly nové, je možné použít cihly vybrané ze suti. Kouřovod vyložte na dně, po stranách a jednu vrstvu cihel a betonu položte i na strop kouřovodu. Stavba kouřovodu by měla ve čtverci končit otvorem, kterým do udírny bude přicházet kouř. Nad tímto otvorem se pak postaví samotná udírna. 

Na druhém konci kouřovodu můžete nechat betonový plácek, na kterém vybudujete topeniště. V něm budete rozdělávat oheň, z nějž povede kouřovod kouř do udírny. Plácek můžete nadstřešit třeba kouskem ohnutého plechu a konstrukcí z kari sítě, celou kostru pak obalit betonem o síle cca 10 cm. Beton lze obložit kameny, jak pro lepší izolační vlastnosti, tak pro estetický dojem.

vývod kouřovodu

Ještě před dokončením topeniště dokončete základ udírny. Vylejte zbytek jámy okolo kouřovodu betonem a obložte ji ztraceným bedněním do tvaru čtverce. Střed, kudy povede kouř, nechte volný. Ztracené bednění vylejte betonem. Můžete postavit více vrstev. Po zaschnutí betonu je základ připraven.

Dřevěná konstrukce

Dřevěným základem udírny je v podstatě bedna s dvířky. Kostru postavte z dřevěných hranolů 50×50 mm. Ke smontování použijte ideálně vruty 6×60 mm. Délku hřebíků, ani vrutů nepřehánějte, mohou přesahovat a občas někoho poranit. K obložení použijte nejlépe smrkové palubky, je možné použít i OSB desky, které je možné seříznout tak, aby udírna skvěle těsnila (lépe než obyčejná prkna). Pokud si pořídíte k opláštění palubky s drážkami, nepokládejte je drážkami směrem dovnitř (škvírami může unikat kouř). Pozor na jakékoli chemické povrchové i hloubkové úpravy dřeva, které použijete, protože výrobky pak budou toxické (vyhněte se paletám!).

Střecha může být plochá, nebo sedlová (prodloužení jednoho sedla může sloužit k uložení dřeva). Pokud na střechu přistavíte komín, měl by mít záklapku. Případně je možné komínek zakrýt kouskem dřeva, aby kouř zbytečně neutíkal když ho potřebujete.

Pokud se vám nechce řešit dvířka, vstup do udírny může být možný snímatelnou střechou. Dvířka na pantech jsou praktičtější, protože otevřeným stropem může uniknout spousta kouře.

Před prvním uzením

Doporučujeme před prvním použitím udírnu několikrát vypálit naprázdno, abyste se zbavili všech nečistot a škodlivin, které možná ulpěly na materiálu. Surové dřevo se tak i do jisté míry zatáhne a zakonzervuje. Nezapomeňte do boudy namontovat tyče. Můžete je koupit v hobbymarketu, ale jako kvalitní low cost alternativa poslouží například lískové větve. Dobře naložené maso na uzení je také důležité, nezapomínejte ale na to, že vůně dřeva použitého na zátop je zásadní pro výslednou vůni a chuť produktu.

Marek Hervíř
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat