SIPO platba: Vše, co jste potřebovali vědět

SIPO platby představují alternativu k internetovému bankovnictví. Jednou za měsíc vám z účtu odejdou všechny platby dodavatelům najednou. Službu zajišťuje Česká pošta. O co se jedná a jak SIPO založit či zrušit?

Někdo preferuje platby mobilem, jiný zase internetovému bankovnictví příliš nedůvěřuje. Platit kartou na internetu není vždy bezpečné. Ovšem u SIPO máte jistotu, že odejde jen tolik peněz, kolik jste si s dodavateli smluvili. SIPO se navíc vztahuje jen na platby u dodavatelů, nákupy v e-shopu si s ním nezaplatíte.

Co je SIPO od České pošty

SIPO je služba, kterou provozuje Česká pošta. Začněte ji využívat a můžete sdružit několik pravidelných inkasních příkazů do jediné platby, která se vám jednou v měsíci naráz strhne z účtu. Může jít například o nájem, platbu za telefon, elektřinu, vodu, televizi atd. SIPO je tu od toho, aby šetřilo váš čas i peníze.

Se SIPO platbou lze uhradit služby u víc než 20 tisíc dodavatelů v ČR.

Jak funguje SIPO

  • Jak zaplatit SIPO? Všechny pravidelné platby se vám z účtu strhnou najednou jako platba jedna, poradí si i s platbami nepravidelnými (např. zálohy za energie, ale také inkaso, SIPO dokáže pracovat se vším). Stačí si službu založit.
  • Každý měsíc dostanete přehled plateb, který poslouží jako standardní platební doklad. Přehled plateb zasílají jednorázově, měsíčně, ročně atd. – záleží, jak si to nastavíte.
  • Stačí jednou založit a potom už se o nic starat nemusíte, SIPO platby se strhávají automaticky

Kolik stojí SIPO

Jelikož se jedná o klasickou službu, není zcela zdarma. Založení, nastavení a změny SIPO jsou sice bez poplatku, ale platby či vystavení a odeslání platebního dokladu už se hradí. Více informací se dozvíte v ceníku na stránkách Sipo.cz.

Chcete se vyhnout poplatkům za zasílání dokladu poštou? Zažádejte si, ať vám ho posílají pouze elektronicky.

Jak založit SIPO

  1. Vydejte se na pobočku České pošty. Zřízení SIPO online není možné.
  2. Vyberte si, jaké platby chcete tímto způsobem řešit. Od pracovníka pošty získáte SIPO Spojovací číslo. To předáte firmám, kterým chcete pomocí SIPO hradit své platby.
  3. Nakonec zvolte způsob úhrady.

Abyste si mohli založit SIPO, vezměte si s sebou na poštu nějaký doklad totožnosti. SIPO Spojovací číslo funguje jako identifikace, podobně jako třeba účet u banky. Jestli budete hradit SIPO formou inkasa z bankovního účtu, musíte Spojovací číslo sdělit i své bance.

Jak zaplatit SIPO

  • Na přepážce na poště. Předložíte platební doklad a pošta provede platbu. Pokud máte Zákaznickou kartu České pošty, získáte na tento způsob úhrady slevu.
  • U doručovatele České pošty. Stačí předložit vyplněný platební doklad a doručovatel vám jej potvrzený druhý den zase přiveze.
  • Jednorázovým příkazem k úhradě na účet České pošty.
  • Inkasem z bankovního účtu. Nejprve se spojíte s bankou, předáte jí Spojovací číslo a nastavíte inkaso.

Jak platit SIPO po splatnosti? Pokud jste to nestihli do stanoveného data úhrady, například jste neměli na účtu dost peněz, čekejte na upomínku. Ta vám přijde zhruba dva týdny po datu splatnosti. Nejlepší je však na nic nečekat a vydat se osobně na některou z provozoven České pošty. Vystaví vám náhradní doklad na počkání a vše se vyřeší hned.

jak zrušit sipo

Jak zrušit SIPO

Převeďte platby jinam. Pokud máte na SIPO navázané nějaké platby, nelze ho zrušit. Nejprve tedy musíte převést platby – nahlásit institucím, že budete platit jinak než SIPO. Například pomocí trvalého příkazu z internetového bankovnictví atd.

SIPO se dá následně zrušit osobně na pobočce České pošty, datovou schránkou nebo e-mailem. Pokud posíláte žádost e-mailem, musíte ji opatřit elektronickým podpisem.

Jakmile budete mít SIPO zrušené, nezapomeňte zrušit také inkasní platby SIPO u své banky. Ať České poště omylem neposíláte peníze.

Nejčastější dotazy

Jak zrušit SIPO po úmrtí?

Zajděte na pobočku České pošty a věc nahlaste pracovníkovi.

Jak založit SIPO?

Pro založení SIPO se vydejte na pobočku České pošty. Vezměte si sebou platný osobní doklad.

Jak zaplatit SIPO?

Na přepážce na poště, u doručovatele České pošty, jednorázovým příkazem k úhradě či inkasem.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat