Připravte si výborné cappuccino jako praví Italové

Cappuccino je nápoj z espressa, mléka a mléčné pěny, který má svůj původ v Itálii. Jeho obliba se rozšířila do celého světa a vy si dnes cappuccino můžete dát v téměř každé kavárně. Jak si ho ale připravíte v pohodlí domova? Poradíme vám. 

Původ a vzhled cappuccina 

Italské cappuccino prý získalo svůj název podle mnichů Kapucínů, kteří nosili roucho s dlouhou hnědou kapucí. Jiná pověst říká, že ve vídeňských kavárnách baristé do kávy přilévali mléko, dokud nápoj nezískál barvu kapucínského hábitu. Ať je to tak či onak, cappuccino je v dnešní době jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů na světě. V Čechách si na něm můžete pochutnat kdykoliv. Pokud ale v Itálii nechcete způsobit faux pas, objednete si cappuccino jen k snídani. Přes den si dopřejte pouze černou kávu ve formě espressa

Pravé cappuccino je směsí espressa a našlehaného mléka 

Příprava cappuccina v kávovaru má svá pevná pravidla. Základem tohoto nápoje je 30 ml espressa120 ml našlehaného mléka o teplotě 65 °C. Správně vytvořená pěna je rovná, hladká a bez bublin. V Čechách vám často ke cappuccinu nabídnou topping, skořici nebo kakao. Toho se ale v Itálii nedočkáte. Pravé cappuccino je směsí pouze kvalitní kávy a mléčné pěny.

Jak vypadá kvalitní espresso

Bez kvalitního espressa se při přípravě cappuccina neobejdete. Káva by měla mít:

  • karamelovou nebo oříškovou barvu,
  • perfektní konzistenci, 
  • plnou a vyváženou chuť a vůni
  • a samozřejmě by měla být výborná i bez mléka a cukru. 

Jak připravit kvalitní espresso 

Příprava espressa je trochu věda. Pomůže vám s ní kvalitní pákový kávovar. Mistři přípravy kávy doporučují následující postup:

  • Namelte si 7 g kávy. Ideální na mletí je ruční mlýnek s mlecími kameny, u kterého si můžete nastavit vlastní hrubost mletí kávových zrn. 
  • Kávu vložte do páky kávovaru a dobře ji rozprostřete po celém povrchu.  
  • Kávu stlačte tamperem co nejvíce rovně.
  • Páku pevně utáhněte na hlavu kávovaru. 
  • Předehřejte si šálek a vložte ho pod trysku
  • Pro pravé espresso potřebujete 30 ml kávy. Tu by vám kávovar měl vyrobit přibližně do půl minuty. 

Mléčná pěna je základem kvalitního cappuccina

Výborné espresso už máte hotové. Nyní je čas na přípravu mléčné pěny. 

  • Do nerezové konvičky nalijte přibližně 120 ml mléka.  
  • Profoukněte trysku napěňovače a ponořte ji do mléka pod úhlem 45 stupňů přibližně centimetr pod okraj. 
  • Mléko napěňte na teplotu 65 °C

Do hrnku s kávou přidejte napěněné mléko a pochutnejte si na cappuccinu, které by vám mohli závidět i v pravém italském bistru. 

Příprava cappuccina v kapslovém kávovaru

Výborné cappuccino si připravíte také v kapslovém kávovaru. Jeho obsluha je velmi snadná. Vložíte kapsli, stisknete tlačítko a kapslový kávovar se už o vše postará sám. Kapslové kávovary nabízí spoustu výhod, mezi které patří například kompaktní rozměry, široká nabídka kapslí, jednoduchá obsluha a nižší pořizovací cena. 

Příprava cappuccina v automatickém kávovaru 

Automatické kávovary našly své místo v mnoha domácnostech a kancelářích. Pomohou vám ušetřit čas a připaví vám lahodnou kávu jako od baristy. Tito kouzelní pomocníci umí ve velké míře pracovat samostatně a kvalitnější mašiny se dokonce bez vaší pomoci vyčistí, odvápní a vypnou. Vyzkoušejte je při přípravě výborného cappuccina, nebudete litovat. 

Linda Mannelová

Linda Mannelová

Pisatelka, dítě moderní doby a sociálních sítí, knihomolka, cestovatelka, jogínka, milovnice asijské kultury a kuchyně, obdivovatelka architektury, realista, občas idealista.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat