Jak vybrat elektrický přímotop s nízkou spotřebou?

Zima klepe na dveře. Jak vybrat elektrický přímotop s nízkou spotřebou a existuje vůbec takové zařízení? Poradíme, jak si spotřebu zařízení spočítat a jaké technologie vytápění se vám vyplatí nejvíc.

Přímotop s nízkou spotřebou. Mýtus, nebo realita?

Všechny druhy elektrických přímotopů fungují tak, že přeměňují elektrickou energii na tepelnou. Většinou ve 100% poměru. To znamená, že 1 kWh elektřiny promění na 1 kWh tepla. Bohužel se nesetkáte s přímotopem, který by zvládl ze stejného množství elektřiny vyrobit 2, nebo dokonce více kWh tepla.

Přeměna elektřiny na teplo je téměř vždy stoprocentní, účinnost topidel je tedy v tomto ohledu zhruba stejná.

Jak spočítat spotřebu přímotopu? Spotřeba se označuje jako příkon či výkon (většinou je stejný, protože účinnost převodu zdroje energie na teplo bývá stoprocentní). Pokud má příkon 2 kW (tedy 2000 W) a vy platíte 7 Kč za 1 kWh, potom vás hodina provozu zařízení vyjde na 14 Kč.

Takže, existuje vůbec zařízení s nízkou spotřebou? To vám napoví hlavně výkon (=příkon) modelu, který máte před sebou. Čím nižší výkon má, tím méně peněz na svůj provoz potřebuje. Jenže bude to stačit? Toť otázka. Ve finále to může dopadnout tak, že se moc neohřejete. Proto radíme následující.

Jako spotřebitel byste se měli ve finále rozhodovat hlavně podle toho, jak velkou místnost vytápíte. Spočítejte si rozlohu místnosti a zjistěte, jak silné zařízení potřebujete a jakou spotřebu můžete očekávat.

Když vám vyjde, že nemáte až zas tak velký prostor k výtopu, logicky nemá smysl kupovat nejvýkonnější (a tedy i nejnáročnější na elektřinu) zařízení. Doporučují se zhruba následující hodnoty:

  • Starší nezateplené objekty – 40-50 W/m³
  • Starší objekty s dodatečným zateplením – 30-40 W/m³
  • Zateplené novostavby – 20-30 W/m³

Jestli doma máte starší přímotop a chcete zjistit, jakou má vlastně spotřebu, zkuste měření spotřeby energie. Uvidíte, jestli se vám vůbec vyplatí ho používat. Nebo jestli by nebylo výhodnější pořídit nový.

Nezapomeňte, že se výkon přímotopu dá běžně různě regulovat. Nemusí běžet naplno a už vůbec ne celý den. Pokud je dost efektivní, za hodinu provozu vám vytopí místnost tak akorát. Záleží samozřejmě i na tepelných ztrátách objektu, zda má zateplení atd.

Kromě výkonu/příkonu (ten se pohybuje od 500 do 3000 W) se dívejte i na to, zda daný přístroj nabízí víc výkonnostních stupňů. Jestli chcete ušetřit za elektřinu a zařízení používáte třeba jako druhotný zdroj vytápění, toto je důležitá věc.

Také existují technologie, která umí vytápění zefektivnit, a tím pádem i v určitém smyslu snížit celkovou spotřebu energie.

topení

Sálavá topidla ohřívají povrch a předměty

Z hlediska vytápění jsou jedny z nejefektivnějších přímotopy neboli zářiče, které využívají sálavého tepla. K dispozici jsou dva hlavní druhy – infrazářiče a karbonové zářiče. Pracují s technologií, která je založená na předávání tepla předmětům a povrchům. Teplo se do místnosti šíří skrze tepelné vlnění a má podobný efekt jako kamna nebo oheň.

Neohřívá se jen samotný vzduch, ale stěny, stavební konstrukce, nábytek atd. A z těch potom teplo znovu sálá do prostoru. Ohřívat pouze vzduch, tak jako to dělají přímotopy pracující s konvekcí, není tolik efektivní. Teplý vzduch se drží u stropu, studený dole – takže vám vlastně bude pořád chladněji a musíte vynaložit mnohem více elektřiny na to, abyste si vytopili na příjemnou teplotu.

Výhodou sálavých topidel je i to, že nevíří prach.

Teplo ze sálavého přímotopu je sympatické i z pocitového hlediska – místnost nejen příjemně vytopí, ale i vás pocitově zahřeje, tak jako to znáte od krbových kamen nebo od ohně u táboráku. Ve výsledku byste k vytopení místnosti neměli spotřebovat tolik energie jako u jiných technologií přímotopů. Právě díky efektivnějšímu sálání tepla.

Olejové radiátory topí i po vypnutí

Efektivní vytápění nabízí také olejový radiátor. V našem článku Olejový radiátor vs přímotop jsme se věnovali srovnání těchto dvou zařízení. Jestli chcete ušetřit za topení, je to dobrá investice.

Velkou výhodou olejového radiátoru je, že z něj sálá teplo i potom, co se vypne. Samozřejmě není nahřátý hned, ale po nějaké době topení ho už můžete vypnout a teplo v místnosti se stále udrží na příjemných hodnotách.

Olejový radiátor je nenáročný na údržbu, má tichý chod a pokud má více žeber, spolehlivě vytopí i větší místnost. K dostání jsou i varianty s EKO režimem vytápění, který je nenáročný na elektřinu. 

Často kladené otázky

Jaký přímotop má nejnižší spotřebu?

Z hlediska účinnosti jsou stejné. 1 kWh elektřiny promění na 1 kWh tepla. Důležité je vybrat správnou technologii, kterou zařízení používá – ta vám totiž dokáže ušetřit peníze efektivnějším vytápěním. Potom je tu samozřejmě otázka výkonu. Na výkon se dívejte, ale vybírejte tak, aby dostačoval velikosti vytápěného prostoru.

Jak spočítat spotřebu přímotopu v Kč?

Budete potřebovat znát příkon/výkon zařízení a částku, kterou platíte za elektřinu. Postup najdete v článku.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat