Nákupy na splátky. Poznejte výhodný úvěr

Nákupy na splátky dnes nabízí většina internetových obchodů. Jenže ne vždy se vám spotřebitelský úvěr vyplatí. Jak vybrat ten nejvýhodnější? A co všechno musíte splnit, abyste ho dostali?

Nákupy na splátky jsou oblíbenou formou plateb na internetu. Dnes je nabízí většina e-shopů, ať už se jedná o obchod s nábytkem, elektronikou, sportovním vybavením, stavebninami nebo zahradní technikou. Tím samozřejmě seznam nekončí.

Na splátky lze koupit jakékoliv zboží, jehož hodnota přesahuje 3000 Kč. Takže klidně i dětské potřeby nebo oblečení. Cena potom většinou nebývá vyšší než 100 000 Kč, ale záleží na konkrétním případě.

blogu Shoptet.cz jsme si vypůjčili grafiku, na které uvidíte, které zboží se na splátky kupuje nejčastěji.

co se kupuje na splátky

Jak nákup na splátky probíhá

  1. Vyberete si zboží a jako způsob platby zvolíte platbu na splátky.
  2. Odešlete objednávku.
  3. Budete přesměrování na stránky společnosti, která poskytuje úvěr.
  4. Zvolíte výši akontace a počet splátek a vyplníte žádost o spotřebitelský úvěr. Ať už si berete jakýkoliv úvěr, nikdy nezapomínejte pročíst obchodní podmínky.
  5. Poskytovatel úvěru vás bude v případě kladného vyřízení kontaktovat a zašle vám papíry k podpisu. Ty podepíšete a odešlete zpět poštou nebo e-mailem.
  6. Jakmile společnost obdrží dokumenty, vyřídí váš úvěr. Vy na oplátku obdržíte úvěrovou smlouvu a složenku pro zaplacení akontace. Většinou tyto papíry dorazí společně s objednaným zbožím, zhruba za 5 až 10 dnů. Některé společnosti je však zasílají elektronicky.
  7. Zaplaťte složenku a pokračujte v placení splátek podle domluvy.

Většinou je nutné uhradit akontaci, která činí cca 10 % z ceny objednávky. Rovnou tedy obchodníkovi zaplatíte jednu desetinu částky ze svého. Zbytek uhradíte formou splátek.

Co pro žádost o úvěr potřebujete?

Spotřebitelský úvěr nedostane kdekdo. Zejména bankovní společnosti mívají přísnější podmínky než společnosti nebankovní. Počítejte s tím, že budete kromě dokladů totožnosti muset předložit i nějaký důkaz o svých příjmech, ať už si úvěr sjednáváte u kohokoliv.

Proto než začnete vypracovávat žádost o úvěr, připravte si následující podklady a dokumenty:

  • Doklad totožnosti (většinou požadují dva, např. občanský průkaz, cestovní pas, řidičský průkaz atd.),
  • doklad o trvalém zdroji příjmů (pracovní smlouva, podnikatelský příjem).

Žadatel o spotřebitelský úvěr musí mít buď české občanství, nebo trvalý pobyt v ČR. Druhá podmínka se týká lidí ze zemí EU. Zároveň musíte být starší 18 let a být plně právně způsobilý. Některé společnosti stanovují horní hranici na 70 roků.

Můžete se setkat s tím, že společnost požádá o potvrzení vašeho příjmu přímo od zaměstnavatele. Ze zákona mají povinnost pečlivě posoudit, jestli jste schopni splácet.

Mohou také požadovat, abyste měli ručitele (zpravidla u zboží nad 30 000 Kč). Společnosti dále často chtějí doklad k ověření adresy (výpis za telefon například). Když navíc budete ve zkušební nebo výpovědní lhůtě, nemusí vám úvěr poskytnout. K zamítnutí úvěru dojde v případě, že máte nějaké nesplacené závazky nebo exekuce.

jak nakupovat na splátky

Kdo poskytuje úvěr

Jak už jsme zmínili, spotřebitelský úvěr poskytují jak bankovní, tak nebankovní společnosti. Nebankovní společnosti jsou subjekty, které mají na poskytování spotřebitelských úvěrů licenci od České národní banky. Raději si prověřte jejich reputaci, a hlavně si důkladně přečtěte obchodní podmínky úvěru! Nebankovní společnosti jsou například Home Credit nebo Cofidis.

Další variantou nákupu na splátky je platba s Twisto. Přesnější název je spíš odložená platba, vrací se v krátkém časovém horizontu. Jak na to? Stačí v košíku na e-shopu vybrat platební metodu Twisto Pay. Twisto za vás zboží zaplatí, ale vy musíte celou částku vrátit Twistu do 30 dní. Twisto nabízí i další varianty placení, například že:

  • zaplatíte jen třetinu ceny a zbytek si rozložíte do splátek, které zaplatíte během 2 měsíců.
  • Twisto splátky je zase tarif, kdy si nákup nad 1500 Kč rozložíte do splátek, které mají splatnost maximálně 12 měsíců.

Počítejte s vysokým úrokem

U nákupu na splátky počítejte s vysokým úrokem. Alespoň ve většině případů tomu tak je. Někdy proto bývá lepší rozvážit, zda věc skutečně potřebujete a nebylo by lepší si na ni našetřit konvenční cestou. Úrok se běžně pohybuje nad 20 %, RPSN taktéž.

Jelikož zaplatíte cca o pětinu víc, než je cena zboží, může to být výrazný zásah do rodinného rozpočtu. Opravdu je to pro vás únosné? A budete schopni splácet? Na takové otázky si poctivě odpovězte. A jestli nechcete prohloupit, nekupujte si věci, které budete splácet ještě dlouho potom, co už je vlastně vůbec nebudete užívat (např. dovolenou).

Na co při nakupování na splátky nezapomenout

  • Hledejte úvěr bez navýšení. To znamená, že nezaplatíte žádný úrok.
  • Zajímejte se o RPSN. Napoví, kolik zaplatíte za úroky a další poplatky s úvěrem spojené.
  • Zauvažujte nad pojištěním úvěru – pojištění schopnosti splácet kryje neschopnost splácet ze závažných důvodů jako je vyhazov z práce, nemoc, ošetřování člena rodiny atd.
  • Nezapomeňte, že zboží můžete do 14 dnů bez udání důvodů vrátit, tedy odstoupit od smlouvy. Pokud nejste s produktem spokojení/rozmysleli jste si to, úvěr se zruší a zboží si e-shop převezme zpět.

Nejčastější dotazy

Jak nakupovat na splátky?

Při platbě v e-shopu zvolte možnost platby na splátky. Ne všechny obchody ji však nabízí. Musíte také splnit podmínky společnosti, která úvěr poskytuje.

Na co si dát pozor?

Na příliš vysoké úroky a RPSN. Nezapomeňte si pečlivě pročíst obchodní podmínky.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat