Vertikutace pro dokonalý pažit. Jak na ni?

Chcete se blýsknout výstavním trávníkem? Pak se vaše zahrada neobejde bez vertikutace. Poradíme, o co se jedná a jak se provádí. Přinášíme také tip na pomocníka, který vám s tím pomůže a hnojení po vertikutaci.

Co je to vertikutace a proč se dělá?

Vertikutace trávníku znamená jednoduše jeho prořezávání. Někdy se setkáte i s názvem vertikulace, ovšem ten se moc nepoužívá a z pohledu češtiny není správný. Slůvko vertikutace vzniklo z anglického vertical cut neboli svislý řez. Pro anglické trávníky je naprosto nezbytná.

Ovšem nenechte se tím omezovat, doporučujeme ji každému, kdo chce mít kolem baráku zdravý a hustý pažit. Třeba i na hrátky s dětmi, slunění u bazénu či jen tak pro vlastní potěchu.

Během tohoto procesu se prořeže a provzdušní vrchní vrstva půdy. Vertikutace je důležitá také pro odstranění zplstnatělých zbytků trávy, plevele a mechu, který si rovněž do našich zahrad umí najít cestu.

Trávník totiž nestačí jen sekat a zalévat. V odumřelé plsti se tvoří kořeny a tato vrstva začne půdu dusit. V zemi jen těžko bude rostlina prospívat, když nemá dostatečný přístup k živinám, světlu a vzduchu. Na trávníku vznikají hnědé mapy – udusaná místa, kde se trávě vůbec nedaří.  

Když budete pravidelně trávník ošetřovat pomocí vertikutace, podpoříte tvorbu nových výhonku a celkové omlazení travnaté plochy. Přesekáte totiž travní výběžky a staré kořeny. Vertikutace zahrady přispívá ke zdravému vzhledusvěžímu trávníku po celou sezónu.

trávník

Čím se provádí vertikutace trávníku

Na trávníky do rozlohy 200 m² lze používat tzv. vertikutační hrábě. Další variantou jsou mechanické nebo motorové stroje, například benzínový vertikutátor. Využijete je hlavně na větší plochy, ale klidně i na menší trávníky, jestli si chcete ulehčit práci. O co vlastně jde?

Vertikutátor se na první pohled podobá sekačce, ale pracuje úplně jiným stylem. Jelikož má za úkol trávník prořezat, má více párů ostrých nožů. V závislosti na daném modelu jich uvnitř stroje najdete 10 až 15. Tvarem připomínají buď hvězdice nebo trojúhelník.

Existují také vertikutátory s drápky. Ty se na klasické prořezávání moc nehodí, jelikož nedokáží půdu dostatečně prosekat. Hodí se spíš k začištění trávníku, například během podzimu, když chcete shrabat listí.

Vybírejte takové modely vertikutátorů, které budou vyhovovat vašim potřebám. Nejen pohon, ale i šíře záběru nebo sběrný koš je důležitým parametrem, který ovlivní komfort při práci. A samozřejmě dostupnost náhradních dílů.

dům s trávníkem

Vertikutace postup

A postup vertikutace? Práce probíhá stejně jako se sekačkou. Ovšem plochu zpracujte vždy ve dvou směrech, tedy křížem. Jestli je na tom váš pozemek hodně špatně a vertikutaci zahrady provádíte úplně poprvé, klidně plochu ošetřete nadvakrát. První sekání proveďte podélně a druhé šikmo křížem.

Kdy provést vertikutaci trávníku

Vertikutace nového trávníku se nedoporučuje. Kdy začít s vertikutací? Měli byste počkat alespoň tři roky. Porost totiž musí být dostatečně zakořeněný. Zákrokem byste ho jinak mohli vytrhat a nenávratně poničit.

Vertikutaci provádějte za sucha, z mokré půdy trávu vytrháte. Pozor ale, aby nebylo příliš velké horko a přímé slunce, za těchto podmínek by se zase trávník vysušil.

Základem je správně posekaný trávník. Jak na to poradíme v našem článku Jak sekat trávník. Takže než se do toho pustíte, posekejte trávníknechte ho pár dní proschnout. Hloubka řezu se doporučuje mezi 2 až 4 mm. A kdy je vertikutace nejefektivnější?

  • Vertikutace na jaře: První roční vertikutaci začněte na jaře v období březen až duben. Start vegetačního období je ideální dobou k provzdušnění půdy. Podpoříte tak zdraví porostu. Trávu nejprve jednou až dvakrát posečte a nechte ji dobře proschnout.
  • Vertikutace v létě: Toto období není pro prořezání vhodné, půda je vysušená horkým sluncem. Nepoužívejte proto válce s noži. Trávník stačí v sezóně vyčesávat pomocí vertikutátoru osazeným válcem s vertikutačními pružinami.
  • Vertikutace na podzim: Do podzimní vertikutace se pusťte se vším všudy, tedy i s klasickými noži. Pažit se už zotavil z letních veder a prořezání mu prospěje. Zbavíte se případného mechu a připravíte porost na zimní spánek. Na jaře bude díky pravidelné péči připravený zase vyrůst.

Péče a hnojivo po vertikutaci

Po vertikutaci trávník dosijte na místech, kde to potřebuje, a pečlivě plochu zalijte. Zelený pažit lze povzbudit i další cestou. Hnojivo po vertikutaci by mělo podpořit růst, na jaře ať je proto bohaté na dusík. Na podzim zase sáhněte po směsi s vyšším obsahem draslíku. Hnojení trávníku jsme se detailně věnovali v článku Jak hnojit trávník.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat