Jaké jsou druhy trávníků a jak se o ně starat?

Vypěstujte si výstavní trávník, který vám bude celé sousedství závidět. Poradíme, jaké typy trávníků existují a jak se o ně starat tak, aby prospívaly.

Užitkový trávník

Užitkový trávník je ideální volbou pro zatěžované plochy. Pokud na zahradě budete nejen relaxovat, ale i sportovat a dovádět s dětmi, raději zvolte tento typ. Užitkový trávník je vhodný i na sportoviště a hřiště. Tento typ trávníků není tak náročný na údržbu a je podstatně odolnější vůči pošlapávání. Lze ho umístit i na sušší místa. Případně ho pojmout jako květnatý trávník s bylinami. Jaké druhy trávy zvolit? Kostřavu červenou, kostřavu rákosovitou či jílek vytrvalý.

Anglický trávník

Anglický trávník je takovým kompromisem mezi čistě okrasným a užitkovým trávníkem. Anglický typ je totiž reprezentativní a hodí se jako ozdoba zahrad a objektů. Zároveň se na něm ale můžete rekreovat a užívat si volný čas. Pro tento typ trávníku je typický krátký a hustý porost. O půdu, stejně jako o trávník, se musíte starat. Například vertikutátorem. Směs osiva obsahuje různé druhy trávy kostřavy červené a kostřavu ovčí.

Sportovní trávník

Sportovní trávník je určený výhradně na sportoviště a hřiště. Musí být vysoce odolný a rychle se obnovovat. Zastřihuje se v kratší délce. Sportovních trávníků je několik druhů. Tak například trávník na fotbalové hřiště, či golfový green. Sportovní trávník je potřeba čas od času přihnojit a také nechat regenerovat, pokud chceme mít na sezónu opět perfektní porost. Na osivo se využívají odrůdy, které vydrží pošlapání. Jako osivo se volí například jílek vytrvalý.

Krajinný trávník

Krajinný trávník se uplatňuje ve volné krajině a při rekultivacích. Může se jím ale zkrášlit i okraj komunikace či větší louky. Krajinné trávníky mohou být jak s bylinami, tak bez bylin. K výsevu se používají druhy trav, které jsou nenáročné a nepotřebují takovou péči. Intenzita sečení je velmi nízká. Jako osivo se používá například kostřava červená, kostřava ovčí, psineček tenký a byliny jako chrpa luční, pampeliška, kopretina a další.

trávník

Co dalšího byste měli vědět?

Máte už vybraný trávník, který byste chtěli na vaší zahradě nebo pozemku vysít? Do ničeho se nevrhejte po hlavě a vše si pečlivě naplánujte. V následující kapitole se podíváme na další užitečné informace, které vám pomohou k založení a udržení špičkového porostu.

Jak založit trávník

Nejprve je důležité půdu řádně zkypřit, nechat odpočinoutodstranit z ní plevel. Zbývá ještě pár finálních úprav, než budete moci zasít. Nezapomínejte, že i po zasetí je potřeba půdu ještě jednou uhladit a semena zatlačit co nejvíc do země. Jinak hrozí, že vám je vyzobou ptáci nebo vyplaví déšť. Podrobný popis a návod na to, jak to celé udělat, najdete v našem článku Jak založit trávník.

Jak hnojit trávník

Některé druhy trávníků vyžadují pravidelné hnojení. Jiné zase ne. Ovšem i u těch, co se nehnojí, se může stát, že najednou prořídnou a ztratí vitální vzhled. Co v takovém případě dělat? Je to jednoduché, sáhněte po hnojivu.

Hnojivo obsahuje všechny důležité látky, které podporují růst a regeneraci trávy a kořenového systému. Navíc fungují jako prevence proti plísním a posilují rostliny proti vymrzání. Hnojivo může být jak chemického, tak přírodního původu. Například takový dobře odleželý kompost je hotový zázrak. Jak na hnojení poradíme v našem článku Jak hnojit trávník.

Jak sekat trávník

Každý typ trávníku vyžaduje jinou intenzitu sečení. Zatímco anglický je potřeba sekat dvakrát týdně, krajinný třeba jen párkrát do roka. Počítejte s tím, že při častém sekání budete potřebovat kvalitní sekačku. V případě, že byste rádi i mulčovali, pak je důležité pořídit správný stroj, který ovládá i tuto funkci. Problematiku sekání jsme pro vás rozepsali v článku Jak sekat trávník.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat