Jak poslat balík? Neztraťte se v nabídce přepravců a ušetřete.

Ještě před pár lety jste si otázku, jak poslat balík, vůbec nemuseli klást. Prostě jste došli s krabicí na poštu a paní za přepážkou se o to postarala. Jenže dnes existuje celá řada přepravních společností a každá funguje trochu jinak. Abyste se v tom neztratili, připravili jsme pro vás přehled nejpoužívanějších možností pro odesílání balíků. 

Přepravou balíků od jednotlivců pro jednotlivce se v Česku zabývají především společnosti Česká pošta, Zásilkovna a PPL. Odeslání balíků s každou z těchto firem probíhá trochu jinak, takže pro neznalého může být trochu složitější se zorientovat. Jakmile do toho ale trochu proniknete, zjistíte, že to není nic složitého a u všech se dá odeslání balíku poměrně jednoduše vyřešit. Pojďme se tedy podívat, v čem se přepravní společnosti liší, a která bude pro vás ta pravá.

Jak poslat balík na dobírku

Při posílání balíku na dobírku musíte vypsat podací lístek, případně vyplnit online formulář u daného dopravce. Na písemné dobírkové poukázce vyplníte:

  • dobírkovou částku číslici a slovy. Prázdná místa proškrtněte.
  • Dále vyplňte adresu odesílatele a příjemce.

Balík na dobírku je nutné opatřit štítkem. Vpravo dole je adresa, komu posíláte. Vlevo nahoře zase toho, kdo balík odesílá. Někteří dopravci vám štítek vygenerují automaticky přes aplikaci. Nebo vám ho zašlou na e-mail. Na vás je si štítek vytisknout. U DPD nic takového řešit nemusíte, štítek vytiskne kurýr sám.

Jak poslat velký balík

Velký balík je nutné pečlivě zabalit a opatřit všemi štítky. Nejlevněji posílá balíky Zásilkovna, ovšem ta má jen limitované rozměry. Počítejte tedy s tím, že si za velký balík připlatíte, pokud ho tedy daný přepravce přijme. Na opravdu velké balíky se specializuje hlavně PPL a DPP.

U posílání velkého balíku se postupuje stejně jako u toho klasického. Připravíte si zásilku, vyplníte formuláře a zaplatíte. Opatříte balík štítkem/QR kódem nebo etiketou, předáte ho přepravci a je to.

Jak poslat balík přes Zásilkovnu

Zakladatelkou Zásilkovny je Češka Simona Kijonková, která si na mateřské dovolené všimla potenciálu v komunitě maminek. Matky totiž často prodávají oblečení a vybavení po svých malých dětech a potřebují ho zasílat po republice. Tak vznikla služba „Mezi námi“, která získala na oblíbenosti nejen mezi matkami. 

Odeslání přes Zásilkovnu probíhá následovně:

  1. Stáhněte si aplikaci Zásilkovna
  2. Vyplníte jméno, příjmení, telefon a e-mail adresáta. Není třeba znát adresu.
  3. Vyberete výdejní místo (pobočku Zásilkovny), kam balíček poputuje.
  4. Zaplatíte platební kartou poštovné 69 Kč + případně dodatkové služby jako pojištění na vyšší částku, doručení domů nebo dobírku. Vše jednoduše online přímo v aplikaci. 
  5. Donesete balík na pobočku Zásilkovny. Obsluze jen nadiktujete kód, který se vám ukáže v aplikaci, a to je vše. Nelepíte štítek, nepíšete adresáta, prostě nic dalšího. 

  • Akceptují balíky, které nejsou zabalené v krabici. Mohou být i v igelitové obálce, případně zalepené igelitové tašce. Samozřejmě je to riziko pro odesílatele, který by měl balík zabalit bezpečně.
  • Stejná cena pro všechny balíky (v rámci povolených rozměrů).
  • Více než 5 000 podacích míst. Podacím místem Zásilkovny mohou být různé menší obchody.
  • Přepravuje zásilky pouze do 5 kg a maximální součet stran 120 cm.
  • Pojištění v ceně jen na 300 Kč.

Ideální pro bazarový prodej oblečení a menších předmětů.

Jaké zásilky akceptují?

Součet všech tří stran standardní zásilky je maximálně 120 cm a jedna strana nesmí být delší než 70 cm. Nadrozměrná zásilka má maximální součet stran 150 cm a jedna strana nesmí být delší než 120 cm. Maximální hmotnost u standardní zásilky je 5 kg, u nadrozměru 10 kg. 

Jak poslat balík přes PPL 

PPL je globální hráč, přesto nabízí solidní podmínky pro zasílání balíků jednotlivci v rámci služby nazvané „Balík pro tebe“.

  1. Otevřete si web PPL Balík pro tebe.
  2. Vyberte rozměry balíku.
  3. Vyplňte adresu odesílatele a příjemce.
  4. Zaplaťte online kartou. Nejmenší balík stojí 99 Kč (podání na pobočce a doručení na adresu).
  5. Do e-mailu vám přijde štítek, který budete muset nalepit na krabici.
  6. Balík odnesete na pobočku (tzv. PPL Parcelshop) nebo počkáte na vyzvednutí kurýrem.
  • Akceptují i větší a těžší balíčky než Zásilkovna.
  • Doručení na adresu za rozumnou cenu.
  • Můžete si objednat vyzvednutí kurýrem.
  • Pro malé a levné balíčky existují levnější dopravci.

Výhodné pro vracení zboží do e-shopů, hlavně do ciziny

Jak poslat balík. Kurýr doručuje balíky.

Jaké zásilky akceptují?

PPL vám odešle zásilku až do rozměrů stran 120×60×60 cm. Součet obvodu a délky maximálně 360 cm. Hmotnost by neměla přesáhnout 31,5 kg.

Jak poslat balík přes Českou poštu 

Česká pošta musí mít pobočky i v odlehlejších oblastech, takže to možná bude vaše jediná možnost. Jako jediná nabízí možnost odeslat balík bez vyplňování údajů přes internet, což uvítají například starší lidé. Navíc na poště rovnou můžete zakoupit obalový materiál jako krabice, obálky, výplně apod., takže si ušetříte cestu do papírnictví. Málokdo ví, že pošta nabízí za 30 Kč i vyzvednutí zásilky doma nebo v kanceláři, což může být skvělá zpráva pro zaneprázdněné nebo méně pohyblivé občany. 

Pošta nabízí několik způsobů odesílání balíků. Níže se podívejte na jejich výhody a nevýhody

Balík do ruky a Balík na poštu

Tyto služby už fungují několik let. Dokonce si někteří lidé myslí, že jsou to jediné způsoby odesílání balíků přes Českou poštu, což není pravda. 

  • Sledování zásilky a pojištění v ceně
  • Výběr, zda adresátovi doručí balík domů nebo na vybranou pobočku pošty.
  • Se zákaznickou kartou a elektronickým vyplněním dat k podání konkurenceschopná cena (89 Kč za Balík na poštu a 109 Kč za Balík do ruky, oboje ve velikosti S).
  • Česká pošta nereaguje úplně flexibilně na poptávku, takže bývá přehlcená a ne vždy balík doručí, tak jak by měla. Ale vše je o lidech, takže toto neplatí všeobecně.
  • Paní z přepážkou doporučují tyto služby, i když nejsou pro zákazníka nejvýhodnější, proto je třeba se orientovat v aktuálním ceníku.

Obyčejný balík

Při podání postupujete jako ve starých dobách.

  1. Balík zabalíte do krabice, přelepíte izolepou.
  2. Do levého horního rohu napíšete své jméno a adresu a přeškrtnete šikmou čárou. 
  3. Do pravého dolního rohu napíšete jméno a adresu člověka, kterému balík posíláte.
  4. Donesete na poštu, dáte paní za přepážkou a to je vše. 
  • Je to nejlevnější varianta odeslání od české pošty, pokud nemáte zákaznickou kartu a nechcete vyplňovat data k podání elektronicky. Ve velikosti S (nejdelší strana do 35 cm) zaplatíte 89 Kč.
  • Za ztrátu však pošta neodpovídá a nepotvrzuje zaslání.
  • Navíc si účtuje příplatky za nepravidelný tvar zásilky.

Ideální volba, když chcete poslat dítěti na tábor balík bonbonů. 

Pokud chcete mít balík pojištěný, vyplníte na poště podací lístek (jsou k dispozici ve stojanech) a řeknete, že chcete „doporučený balíček“ za 99 Kč (91 Kč s elektronickým podáním).

Jaké zásilky akceptují?

Běžné i cenné poštovní zásilky a balíky. Na poštu lze poslat balík až do velikosti XL, tedy s nejdelší stranou o velikosti 200 cm.

Balíkovna

Je v podstatě obdobou Zásilkovny, jen se jedná o službu České pošty. Celkem nabízí 5 000 poboček, na všech poštách plus u externích partnerů včetně sítě Sazka. Nově Balíkovna nabízí i odesílání za nejnižší cenu 65 Kč.

Jaké zásilky akceptují?

Balíkovna vám odešle balík až do rozměrů 70×50×50 cm. Maximální váha je stanovena na 15 kg.

Jak poslat balík přes DPD

I soukromé osoby mohou poslat balíky přes DPD. Doporučujeme využít webovou aplikaci Z ruky do ruky, která je určená pro zasílání balíku po ČR i do sousedních států. Výhodou je, že nemusíte tisknout žádné štítky. Hned uvidíte cenu a kdy si balík kurýr vyzvedne.

Přijede pro něj až k vám domů, případně ho můžete odnést na podací místo (celkem jich je 900) nebo na depo. V poslední době se těší popularitě také samoobslužné boxy.

Jak na odeslání balíku přes DPD?

  • Zvolte zemi doručení a velikost balíku
  • Vyberte způsob předání a doručení
  • Vyplňte údaje a zaplaťte
  • Doručení následující pracovní den
  • Možnost dobírky
  • Příjemce si může změnit adresu i termín doručení
  • Pojištění do 50 000 Kč v ceně přepravy
  • Nemusíte tisknout přepravní štítek
  • Vše se řeší online, což každému nemusí vyhovovat
  • Poštovné minimálně 89 Kč

Jaké zásilky akceptují?

U DPD odešlete balíky, a to až do obvodové délky 300 cm a váhy 31 kg.

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat