5 rad, jak zjistit kdo mi volal z telefonního čísla

Víte, jak zjistit telefonní číslo? Ať už vás zajímá, kdo vám volal, nebo hledáte telefonický kontakt sami na sebe, máme odpovědi. Přidali jsme i tipy na to, jak se bránit nevyžádaným hovorům a co dělat, když vás obtěžuje skryté číslo.

Kdo mi volal z čísla, které neznám?

Relaxujete doma na gauči u televize a najednou se vám na displeji mobilního telefonu objeví neznámé číslo. První, co vás napadne, je: Kdo mi volal? Jedete v hromadné dopravě a najednou vás ruší neočekávaný hovor. Opět ta samá otázka.

Díky internetu už si nemusíte lámat hlavu, co s tím a komu patří telefonní číslo. Dá se to totiž celkem snadno zjistit. Telefonní čísla bychom mohli rozdělit na dvě velké kategorie:

  • soukromé
  • a veřejné.

Komu patří telefonní číslo soukromé? Soukromým osobám = nepodnikatelům. Tedy vám, mně, ale třeba i kurýrovi. Veřejná čísla pak spadají pod firmy a podnikatele. Pod veřejným číslem se vám může ozývat například kadeřnice, personalistka z firmy, u které chcete pracovat atd.

Výhodou veřejných čísel je, že jsou snadno dohledatelná. Většinou je stačí zadat do vyhledávání ve vyhledávači a vyskočí na vás informace o firmě/podnikateli, který má toto číslo uvedené na svých stránkách. Hned budete vědět, že vám volala například recepce z hotelu.

jak zjistit telefonní číslo

U soukromých čísel je to trochu složitější. Jak zjistit, komu patří telefonní číslo? Veřejně se k nim nikdo nehlásí, a navíc se za nimi často skrývají otravné marketingové nabídky.

Naštěstí existuje veřejná databáze, kam lidé tato čísla vkládají a píšou k nim, že jde právě o reklamní nabídky, podvodné hovory atd. Další šikovnou variantou jsou aplikace. V následující kapitole se podíváme, jak na to.

Jak zjistit, kdo mi volal?

Zadejte číslo do internetového vyhledávače

Internetový vyhledávač je rychlý a účinný způsob, který vám pomůže s tím, jak zjistit, kdo mi volal podle telefonního čísla. Je jedno, zda používáte Google, Seznam, Yahoo či jakýkoliv jiný systém.

  1. Zadejte telefonní číslo i s předvolbou a potvrďte.
  2. Prohlédněte si výsledky a zjistěte, komu patří telefonní číslo.

Pokud se jedná o číslo nějaké firmy nebo podnikatele, odhalíte ho během chvilky. Internetový vyhledávač vám zároveň může nabídnout odpověď i v případě, že se jedná o soukromé číslo a někdo ho už zadal do veřejné databáze s tím, že se jedná o marketingový hovor.

Kdyby váš dotaz nepřinesl kýžené ovoce, zkuste ho trochu pozměnit. K samotnému číslu do pole vyhledávání přidejte také otázku: Kdo mi volal. Nebo zkuste zadat číslo bez předvolby, případně pozměňte poslední číslici. Spousta marketingových hovorů totiž volá z podobných čísel a dochází jen ke změně toho posledního.

Co dělat, když vyhledávač nic nenajde? Zkuste následující způsob, jak zjistit telefonní číslo osoby.

Nahlédněte do otevřených databází

Určité webové stránky fungují jako databáze, na kterých lze zjistit, kdo mi volal z mobilu nebo pevné linky. Základním předpokladem ale je, že dané číslo už volalo někomu před vámi a ten někdo toto číslo do databáze vložil a napsal k němu svou zkušenost. Není to tedy 100% způsob, jak volajícího odhalit.

Výhodou těchto portálů je, že jsou pravidelně aktualizované a za sebe mohu říct, že zde v 95 % opravdu číslo najdete.

Které stránky doporučuji?

kdo mi volal z telefonního čísla

Kdo mi volal? Aplikace napoví a pomůže

Jak zjistit, kdo mi volal z mobilu? Stáhněte si aplikaci a mějte přehled o nevyžádaných hovorech. Zkuste následující appky:

jak zjistit telefonní číslo mobilu

Jak zablokovat marketingové hovory

Jestli už máte telemarketingu tak akorát, nejste zcela bezbranní. Pokud jste se účelově nenechali zapsat do veřejného seznamu čísel s tím, že si přejete být kontaktování reklamními hovory, nebo jste to dané firmě osobně nedovolili, obraťte se na Český telekomunikační úřad a stěžujte si.

Co je to telemarketing? Jedná se o telefonní hovory, jejichž účelem je vám něco prodat, případně získat cenné informace za účelem lepšího prodeje/vývoje produktů. Takové hovory mohou být nevyžádané, ale i vyžádané na základě předchozího vztahu mezi volaným a volajícím. Např. když jste k tomu dali sami souhlas při nákupu.

Doporučujeme si během nevyžádaného hovoru zjistit jméno volajícího nebo společnosti a potom to ČTÚ oznámit. Případně využijte tipy z našeho článku ohledně toho, jak zjistit, kdo mi volal podle telefonního čísla.

Máte na to podle novely zákona o elektronických komunikacích z roku 2022 nárok. Na základě této novely smí s reklamou marketéři kontaktovat jen ty lidi, kteří o to jeví aktivní zájem.

Co dělat, když volá skryté číslo

V naprosté většině případů je skryté číslo dílem telemarketérů. Někdy se ale pod skrytým ID volajícího ukrývá státní instituce, policie atd. Na skryté číslo bohužel internetový prohlížeč ani aplikace nepomáhá. Jestli opravdu chcete zjistit, kdo volá, musíte kontaktovat operátora nebo Policii ČR.

Operátora doporučujeme kontaktovat v běžných případech, počítejte ale s tím, že to pro vás neudělá zadarmo. Jestli vám přijdou služby současného poskytovatele příliš drahé, vždy můžete operátora změnit.

Policii ČR dejte vědět o daném skrytém čísle tehdy, když vám volá nepřiměřeně často a obtěžuje vás.

Jak zjistit své telefonní číslo

  • U chytrého telefonu zjistíte své telefonní číslo z aplikace operátora. Telefonní číslo bude napsáno u účtu, který aplikaci spravuje. Další variantou je přejít do NASTAVENÍ >> O TELEFONU >> NASTAVENÍ SIM.
  • U klasického telefonu zjistíte své telefonní číslo z krabičky, kterou jste si přinesli od operátora, případně kontaktujte přímo poskytovatele služeb a chtějte po něm tuto informaci. Buď telefonicky nebo osobně na pobočce.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat