Jak odvápnit kávovar? A použít chemii nebo ne?

Vodní kámen se usazuje na celé řadě domácích spotřebičů a kávovary nejsou žádnou výjimkou. Vápenné usazeniny mohou omezit jejich funkčnost a snížit životnost. Odvápnění naštěstí není nijak složitý proces. Podívejte se, jak na to. 

Nános vodního kamene na topných spirálách může způsobovat pomalejší přenos tepla, delší dobu varu a větší spotřebu elektrické energie. Topné spirály se pod usazeninami mohou přehřívat a kávovar poškodit. Vodní kámen je živnou půdou pro množení bakterií a mikroorganismů. Originální čističe jsou však často velmi drahé, i když jde v podstatě o 30% až 50% roztok kyseliny mléčné. Odvápňovač si lze levněji vytvořit z dostupnější kyseliny citronové, jedlé sody či octa a použít námi popsaný postup.

Obsah článku

Jak odvápnit kávovar bez chemie 

Protože jsou vápenné usazeniny zásadité, zabírají na ně kyseliny, a proto můžete vyzkoušet i jiné odvápňovací prostředky, než jen ty chemické. Nejdostupnější a nejlevnější je klasický kuchyňský ocet. Další možnou alternativou je kyselina citronová nebo známá jedlá soda, která odvede stejně dobrou práci. Tyto 3 suroviny jsou mimo to vhodné i na ekologické uklízení domácnosti.

Při odvápňování používejte zředěné roztoky, protože by se mohlo stát, že v nezředěném stavu by mohla tekutina poškodit povrch topných spirál. Ať už si vyberete jakýkoliv domácí prostředek nemusíte se bát, všechny 3 suroviny jsou zdravotně nezávadné, tudíž vám nemohou způsobit žádné komplikace.

Čištění kávovaru octem, kyselinou citronovou nebo jedlou sodou

Postup je stejný při použití roztoku kyseliny citronové, jedlé sody i octa. U některých typů express kávovarů můžete použít speciální odvápňovací program. U starších modelů se držte tohoto postupu níže.

  1. Při použití jedlé sody, smíchejte 1 lžíci v 1 litru teplé vody.
  2. Pokud se rozhodnete, že budete chtít vyzkoušet tradiční kuchyňský ocet, tak si odměřte cca 250-300 ml octa společně s 1 litrem teplé vody.
  3. V případě vyzkoušení kyseliny citronové rozmíchejte 1 lžíci v 1 litru teplé vody.
  4. Postup odvápnění vašeho kávovaru bude stejný jako byste jej odvápňovali chemickými prostředky. 
  5. Připravený roztok nalijte do zásobníku na vodu.
  6. Kávovar zapněte a nechte, ať jim proteče alespoň polovina tekutiny. 
  7. Poté kávovar nechte alespoň 30 minut odpočinout, aby připravený roztok působil tam, kde má.
  8. Kávovar opět zapněte a nechte, aby jim protekl zbývající roztok
  9. Zásobník na vodu naplňte čistou vodou a nechte minimálně 3krát propláchnout na prázdno, aby se odvápňovací roztok dostal pryč.

Jak odvápnit kávovar pomocí chemie + video

Výrobci kávovarů často striktně doporučují použít odvápňovací roztoky od stejné značky. Tyto chemické odvápňovací prostředky je možné koupit tekuté nebo ve formě tablet. Tablety se pak samovolně rozpouští ve vodě.

Čištění kávovaru pomocí odvápňovacího roztoku

  1. Připravte si odvápňovací přípravek a čistou vodu.
  2. Do zásobníku na vodu nalijte určené množství přípravku na odvápnění a smíchejte jej s 1 litrem vody.
  3. Kávovar zapněte a polovinu roztoku nechte protéct.
  4. Poté kávovar vypněte a nechte v něm roztok odstát alespoň na 30 minut. To zajistí, že se přípravek dostane všude tam kam má a začne tak působit odvápňování.
  5. Kávovar opět zapněte a nechte, aby jim protekl zbývající odvápňovací roztok
  6. Poté zásobník na vodu naplňte čistou vodou a nechte minimálně 2krát propláchnout na prázdno, aby se odvápňovací roztok dostal pryč z celého kávovaru.
DeLonghi odvapnovac

Jak čistit espressa s tlakovým čerpadlem

Výše uvedený postup použijte u rychlovarných konvic, klasických kávovarů a jednoduchých presovačů. Pokud jste majitelem espressa s tlakovým čerpadlem, určitě si přečtěte návod, který jste obdrželi při zakoupení přístroje. Odvápňujte je jen v případě, že je to uvedeno v návodu na použití. Modely mají velmi často zabudovaný dekalcifikátor, který by se mohl tímto postupem odvápňováním poškodit.

Jak často čistit kávovar

Moderní kávovary disponují indikátorem, který vás na odvápnění upozorní sám. Pokud tuto funkci přístroj nemá, četnost čištění se odvíjí od tvrdosti vody a intenzity používání kávovaru, většinou v rozmezí od 1 do 3 měsíců. Optimální tvrdost vody je 2-4 mmol/l. Vyšší tvrdost má negativní dopad hlavně na její chuť. Rizikem je voda měkká a hlavně měkčená různými způsoby, jako jsou iontoměniče. Ohrožuje kondici nervové soustavy i srdce, vede ke komplikacím v těhotenství a dalším potížím.

Marek Hervíř
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat